Ma délután a bicskei Batthyány-kastély dísztermében, hetven rendőr és polgárőr jelenlétében írták alá a Bicskei Rendőrkapitányság illetékességi területéhez tartozó települések polgárőr egyesületei az együttműködési megállapodást a Bicskei Rendőrkapitánysággal, Dr. Balázs Sándor bicskei rendőrkapitány kezdeményezésére.

 

Aláírták az együttműködést a bicskei Batthyány-kastélyban az Alcsútdobozi Polgárőr Egyesület, a Bicske Kertvárosi Polgárőrség, a Csákvári Polgárőrség, az Etyek Polgárőrség, a Felcsúti Polgárőrség, a Gánti Polgárőr  Egyesület, a Mányi Polgárőrség, a Szár Községi Polgárőrség, a Tabajdi Polgárőrség, a Vértesboglár Polgárőr Egyesület, a Vál Polgárőrség, a Vértesacsai Polgárőr Szövetség, az Újbarok Polgárőrség, az Óbarok Polgárőrség részéről - Kiss Lajosné, Pató Ferenc, Rabi István, Tóth Tamás, Sebján Péter, Bányász Attila, Csizmadia Zsolt, Kútvölgyi István, Jármy Márton, Deckert László, Bereczki László, Berényi László, Müller Mihály és Takács Attila polgárőr vezetők.


„Védd meg a rendet, és a rend megvéd téged” – idézte köszöntőjében Dr. Simon László dandártábornok, Fejér megye rendőrfőkapitánya Aquinói Szent Tamás címünkben is szereplő tézisét. 

 
Az ünnepélyes aláírási ceremónián tizenhat környező település polgármesterei – köztük a bicskei polgármester, kistérségi vezető  -, és a polgárőr egyesületeik tagjai és vezetői vettek részt.
 
Cseh István, a Fejér megyei Polgárőr Szövetség elnöke köszöntőjében arra bíztatta önkéntes munkatársait, hogy minden polgárőr bátran forduljon az önkormányzatához az együttműködés érdekében.  Az elnöknek ez a mondata arra a törvényben is meglévő háromszögre utal, melynek három oldala az önkormányzat, a rendőrség és a polgárőrség. Egy település önkormányzatának is elsőrendű feladata a közbiztonság megteremtése.  
 
Május 16-án fogadta el a törvénymódosításokat az Országgyűlés az Emberi jogi bizottság javaslatára az elmúlt időszak polgárőrszervezetekhez köthető erőszakos eseményeinek – például Gyöngyöspatán történtek hatására.
 
„A szabályozásra azért volt szükség, mert egy jogállam nem engedheti meg, hogy a közbiztonság fenntartását civil szerveződések törvényi felhatalmazás hiányában, állami kontroll nélkül, a hivatalosság látszatát keltve végezzék” – áll a hivatalos indoklásban. 
 
A törvénymódosítás szerint a polgárőrszervezet csak az alapító okiratban székhelyeként feltüntetett területen láthatja el a tevékenységét, tagjai csak az adott település bel- és külterületein végezhetnek feladatokat. Ez alól kivétel, ha a rendőrséggel vagy más állami, önkormányzati rendvédelmi, közbiztonsági szervezettel, adóhatósággal, a környezet- és természetvédelmi szervekkel erről írásban megállapodnak. 
 
A polgárőrség csak a rendőrséggel kötött írásbeli megállapodás alapján végezheti tevékenységét, és együttműködési kötelezettség terheli a rendvédelem többi állami és önkormányzati szereplőjével. Polgárőr mostantól csak nagykorú, büntetlen előéletű ember lehet, tevékenysége során pedig nem hordhat olyan ruházatot, amelynek a viselése jogszabályba ütközik.
 
Az együttműködés célja, hogy a közbiztonság érdekében a két szervezet között áramló információk, folyamatos tapasztalatcsere és képzések valósuljanak meg. 
 
Bicske városa részéről Dr. Balázs Sándor rendőrkapitánnyal együtt Pató Ferenc, a Bicske Kertvárosi Polgárőrség elnöke írta alá az együttműködési megállapodást. 
 
 A BICSKEI RENDŐRKAPITÁNYSÁG FELVÉTELEI 
   
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása