A zánkai Bicskei Táborról még nem tudjuk, az államnak adják-e magát a Balaton-parti objektumot, vagy "csak" a vezetését.  

 
Az  a gyanúm, hogy ez a nagy összevonás (művközpont, könyvtár, tévé, zánkai tábor) olyan mint az iskola-integráció. Vagyis a városvezetés (saját érdekében) nem közli az igazat, hanem elhallgatja döntésének valódi hátterét. Márpedig az elhallgatás lappangó hazugság. Bicskén most sincs érdemi társadalmi konzultáció. Egy-két meghallgatás kötelező jelleggel, de egyébként magasról tesznek a bicskeiek fejére az egyébként nem bicskei polgármester vezetésével. Falra hányt borsó minden civil mondat. Történik Bicskén mindez annak ellenére, hogy a közügyek vitelét becsületesebb munkává tenné a városi érdekek egyeztetése, a vélemények komolyan vétele.  
 
Ül a testület, és a polgármester azért feszít, arra büszke, hogy a bicskei testület tagjai egyetlen protestáló vagy kérdőmondat nélkül hagyják a kiváló bicskei intézmények összevonását, s szerintem ezt azért teszik, mert az állam, ami mindent átvesz, ezt megköveteli, azt is előírja, hogy őt nem érdekli a szakma, csakis az, hogy az összes intézményt egyetlen ember vezesse. Erre az államnak gazdasági okból van szüksége és azért, hogy ezzel az egyetlen vezetővel, ezzel az egyetlen "összekötő tiszttel" intézhesse a bicskei intézmények sorsát.
 
A takarékosságról annyit, hogy az összevonás többe fog kerülni, mintha az észlények hagyták volna az egészet így, ahogy van.  
 
1989-ben nem arról volt szó, hogy államosítják a települések vagy megyei önkormányzatok tulajdonát, intézményeit. Orbán Viktor miniszterelnök és a megyei közgyűlési elnökök közötti október eleji egyesség szerint a kormány a az önkormányzatok ingatlanvagyonáért cserébe átvállalja a megyék 180 milliárdos tartozását. Ezen a paktumon alapult a Tigáz Zrt., a Pest megyei önkormányzat és a kormány közötti megegyezés, amivel visszafizették a 100 milliós tartozást és újra fűtenek az iskolákban.     
 
Közben bicskei képviselők ahhoz nyújtanak segítő kezet, hogy a bicskei intézmények államosítva legyenek megint, ahhoz nyújtanak kezet, hogy a bicskei önkormányzatiság önállósága jelentősen csökkenjen.          
 
 Fájdalom volt látni, ahogy az összevonásokat a testület egy tartózkodással elfogadta. 
 
Nem értem, ha valami jól működik, ha valamin évtizedeken át dolgoztak valódi szakértői, bicskeiek, miért kell megváltoztatni? Miért kell rombolnia annak, aki építkezni nem biztos, hogy tud? Abban sem vagyok biztos, hogy a bicskei intézmények vezetőit, kollektíváját egyáltalán megkérdezték, hogy "szevasztok, ehhez mit szóltok?"  
 
 
Itt a tévé esete. Kitúrják a másfél évtizedig társadalmi munkában dolgozó tévést, helyette bérezett (különben tényleg kedves) embert vesznek fel, akinek viszont 4 hónapnyi bérével tartozik jelenleg Bicske és félév rezsiszámla maradt a város nyakán.  
 
 Tudták, amikor szavaztak, hogy az összevonás buli sokszor több adóforintba fog kerülni, mint az eddigi működtetés?
 
Azért lépik meg, mert a polgármesternek elvtársi légkörben megmondják Pesten, hogy mit csináljon Bicskén, mielőtt hazamegy Csabdira, ha magának rendes fizetést és a nagyfőnökék bizalmát akarja?       
 
 Úgy vélem, azért kell ez az egész, mert kitalálta az Orbán-kormány valamelyik „alulfizetett” szaktanácsadója, hogy minden önkormányzati intézményt átvesz az állam.
 
De akkor minek az önkormányzatiság? Akkor mi közöm lesz saját városom saját intézményeihez, ha elemeit elviszik a nagy olvasztótégelybe? Miért dolgoztak eddig a művházasok, a könyvtárosok, a zánkai önkéntesek, ha eddigi munkájukat egyetlen értelmetlen mozdulattal semmibe veszik. 
 
 Zánkai táborunk is megy állami tulajdonba?
 
Miért nincs részletes tájékoztatás arról, hogy mi készül?
 
Miért nem áll fel valamelyik igazmondó juhász, hogy "határozottan és őszintén" mondja el részletesen, mire készülnek?  
 
Nem tudom, Zánkával, a bicskei táborral mit akarnak, de remélem, a tábort nem akarják odaadni az államnak, mert annak tulajdonjogához az államnak semmi köze.  
 
 A tábort önkéntesek csapata tartja rendben évtizedek óta. A tábort most egy önkormányzati cég viszi. Miért nem jó ez? Miért kell minden eddigi munkát semmibe venni? Ezért kellett nekünk egy nem bicskei polgármester, hogy könnyedén játsszon megteremtett értékeinkkel?   
 
 Elképzelem az állam által kért egy művház, könyvtár, tévé és táborfőnököt. Arra gondolok, ekkora zseni, aki ezt a feladatot vállalhatja, egyszerre rendezvényszervező, bibliográfus, tévészerkesztő és táborvezető, az bizony csakis maga személyesen Tessely Zoltán zsenialitásához hasonlítható kaliber lehet vagy esetleg Pálffy Károly alpolgármestert kell felkérni. (Csak vicceltem - A szerk.)  
 
Esetleg a városvezető elvtársi légkörben megint idehozhat vezetőnek egy XII. kerületből kiesett tagot ÉSZOSZTÓ munkakörbe 500ezer + Áfa éhbérét+ kafetéria, aki majd megmondja a könyvtárosnak hol találják a kézkönyveket, a művközpontosoknak az, hogyan kell bulit szervezni, a zánkásoknak azt, merre van a strand, a tévéseknek azt, hogy az éjjeli forgatás közben valamiért sötétebb az ég.
 
Kell ez nekünk?     
 
Az állam mindezt azért kérhette, hogy csak egy embernek kelljen fizetni, hogy ember révén utasíthasson minden intézményt.
 
 
Tessely Zoltán Bicske város polgármestere életében először nyáron járt Zánkán, semmi kötődése hozzá, elment vele Balatonra a bicskei tévé, jófejkedve talicskázott egyet a kamerának, aztán hazament az üzemi tévével együtt.          
 
 
Mi erősen kötődünk a zánkai táborhoz, nyaraltunk ott, dolgoztunk ott, ezért javasoljuk, hogy lépjünk fel mellette, ha el akarják tőlünk venni. 
 
 
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az alapítók/ sz.gyurka bá, K.dezső, K.gyula, és a sok önkéntes fiatal/U. ignác és sokan mások, vajon mit szólnának hozzá?
Igen, de eszükbe nem jutna megkérdezni - mondjuk Gyuszi bácsit. Hogy mégis mit gondol erről. Pedig "a hagyományról" imádnak zsolozsmázni. Pedig a hagyomány nem valami ünnepélyes izé, hanem pont ilyen teremtő munka, ami Zánkát övezte bicskei erők részéről. Eszükbe nem jutna megkérdezni azt a bicskei urat, Béla bátyámat, aki szinte a legtöbbet ténykedik ott mindenféle karbantartási területen. Csak és kizárólag azért, mert Zánkai Táborunk a szíve csücske. bicske.blog.hu/2010/03/08/zanka_a_bicskei_szivek_csucske
süti beállítások módosítása