Az erős lehűlés, a várható havazás további odafigyelést, helyenként és esetenként nagyobb helytállást követelnek Fejér megye rendőri szerveitől (a tűzoltóktól és a mentőktől szintén - A szerk.) A megye rendőrei a napokban ismét egyeztettek társszervekkel, polgárőrökkel, települési önkormányzatokkal annak érdekében, hogy a közelgő rendkívüli hideg miatt senki ne kerüljön bajba…
 
A tél várható veszélyeire már a szezon elején igyekeztek felkészülni a megye rendőrei. Felvették a kapcsolatot települési önkormányzatokkal annak érdekében, hogy felmérjék azokat az ingatlanokat, ahol egyedül élő idős ember él. A körzeti megbízottak figyelemmel kísérik a portákat, füstölnek-e a kémények, van-e elég tüzelő, nem szorul-e bárki segítségre. 
 
Eddig az időjárás megkímélte Fejér megyét, azonban a közelgő hideg idő, várható nagyobb mennyiségű hó, fokozottabb odafigyelést igényel a rendőröktől. A városokban inkább a fedél nélküli honfitársaink vannak veszélyben. A közterületi állomány amennyiben elfekvő, magatehetetlen személyt észlel, haladéktalanul intézkedik a biztonságba helyezéséről. Az Utcai Segítők tatabányai diszpécserszolgálatán, valamint Székesfehérváron, a Krízisközponton keresztül helyezik el az ápolásra nem szoruló hajléktalan személyeket, az ellátásra szorulókat a mentőszolgálat közreműködésével szállíttatják kórházba. A rendőrség a lakosság figyelmét is kéri e tekintetben. Amennyiben elfekvő, magatehetetlen személyt észlel bárki, hívja a rendőrség segélyhívó számait!
 
Fejér megye rendőri szervei folyamatosan tartják a kapcsolatot a Meteorológiai Szolgálattal, az Útinform központjával, a Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a polgárőr szervezetekkel annak érdekében, hogy a szükséges segítség mindenhová elérkezzen. Amennyiben olyan mennyiségű hó esne le, hogy az fennakadást okoz a közlekedésben, gondoskodnak a médián keresztül az úton lévők folyamatos informálásáról. Igyekeznek rövid idő alatt felszámolni a baleseti kárhelyeket, hogy minél kevesebben, minél rövidebb ideig legyenek kénytelen várakozni a közutakon. Ennek ellenére előfordulhat, hogy hosszabb időt kell az autóban tölteni, ami miatt érdemes megfogadni néhány jó tanácsot. Az első és legfontosabb, hogy szélsőséges időjárási viszonyok között, különösen nagyobb távolságra, csak az induljon el, akinek nagyon fontos. Ha mégis elindul, lehetőleg társsal tegye! Előzőleg tájékozódjon az útviszonyokról, legyen biztos abban, hogy járműve megfelelő műszaki állapotban van és rendelkezik a téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumi, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát, stb.). Indulás előtt tegyen az autóba takarót, meleg italt, elektromos kézilámpát. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalogosan is képes legyen folytatni az útját. Amennyiben hosszabb időt kénytelen az autóban tölteni, a motor járásával fűtheti az utasteret, ugyanakkor tíz-tizenöt percenként szellőztessen, hogy az utastérbe beszivárgó kipufogó gázok ne okozzanak rosszullétet. Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából!
 
A rendőrség kéri, aki bajba jutott embert, állatot, beavatkozást igénylő helyzetet lát, tapasztal, haladéktalanul jelezze a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság 107-es, 112-es segélyhívó számain ! Figyeljenek egymásra, környezetükre, hogy a fagyásos, kihűléses halálesetek elkerülhető legyenek!
 
Székesfehérvár, 2012. január 31.
 
R. Szabó Ágnes
FM RFK szóvivő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása