Ma 9 óra után az áramszolgáltató munkatársai a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársának jelenlétében "tisztították meg" a sokvezetékes villanyoszlop tetejét, leverték a gólyafészket (első képünk) Bicskén, a Bethlen Gábor utca-Szent László utcai torkolatával szembeni ház elől a Kistószegen. Történik mindez azokban a hetekben, amikor a gólyáink útra kelnek felénk, a mérsékelt égövi területekre.  2011-ben a ma levert fészekben három fióka kelt ki és kettő kirepült. 

 

A mai bicskei ténykedést áramszünet kísérte, amit be is jelentettek a lakóknak. De arról sem az önkormányzat, sem a szolgáltató, sem a területileg illetékes önkormányzati képviselő úr, sem a polgármester, sem az alpolgármester nem tájékoztatta a lakosságot és a madárbarát egyesület bicskei civiljeit, hogy mi készül a Kistószegen! Mintha mi sem történne. 

S bár a Nemzeti Park illetékességi köréhez a városnak szinte semmi köze, Bicske elöljárósága mégis tájékoztatással tartozott volna erről is.  

 Különben költési idő előtt - most is előtte vagyunk még -, a szabályok szerint eltávolíthatók a gólyafészkek. Annak a háznak a kertje végébe, ami előtt eddig a gólyafészek állt, letettek egy póznát a fészektartó állvány kezdeteként, amire fonott alap is felkerül majd, hogy a fészekrakóhelyet kereső kedves madaraink találjanak új otthont.

A kertvégi pózna veszélytelenebb a madárnak és az áramszolgáltatást sem veszélyezteti. A Szent László utcai villanyoszlop egy sokvezetékes, veszélyes oszlop volt, ami helyett kétségtelenül jobb egy árammentes oszlop. Vagy egy szigetelt magasító ajánlott, mint az alsó képünkön is látható.

Van olyan új jelenség is az országban, hogy vannak lakók, akiket zavar a gólyafészek piszka a háza előtt. A régieket nem zavarta.  A régiek áldásnak tekintették, ha gólya rászállott a házukra, ha még oda is fészkelt a kéményükre vagy a közelükbe egy oszlopra, az meg aztán igazi öröm volt. Ha pedig odapiszkított a gólyacsalád, akkor anyuka a lányával, vagy apa a fiával szépen összetakarított utána. Mert a gólyát "a mi madarunknak" mondtuk.   

Az is lehet, hogy a gólyamadár visszatérve ugyanazon az oszlopon rak fészket, ahonnan a a korábbit leverték. Az is lehet, hogy rátelepül a kertvégi póznára. Az is lehet, hogy keres magának még jobb helyet. Gólyalélek-függő döntés ez.       

De tudni kell, hogy a Kistószegen az utcán följebb, a Kossuth tér felé tartva is volt valaha gólyafészek, amit korábban hatóságilag levertek, majd kerékabroncsot tettek a helyére évekkel ezelőtt, hogy várják a madarakat vissza.  Azóta is várhatjuk vissza a gólyáinkat. Pedig egy utcabeli még egy  marék venyigét is felvitt a fészek hűlt helyére, bele az abroncsba, hátha Kele kedvet kap a fészkelésre. Nem kapott kedvet azóta se. Hosszú ideig kerékabroncsot mutathattak volna a villanyoszlop csúcsán az apák a fiaiknak gólyafészek helyett! 

Minden kistószegi kisgyerek arra volt büszke nem is olyan régen, hogy milyen jó helyen, a legjobb helyen lakik (még régebben e sorok írója is apai ágon kistószegi család sarjaként), hogy az ő utcájuk télen milyen jó szánkópálya, s jó időben micsoda fenséges gólyamadár fészke van pár házzal odébb plusz milyen közel a patak meg a halastó és a régi foci pálya.  

Mikor visszajött a gólya, az ünnep volt a Kistószegen, ami különben télen-nyáron jó hely. Télen ezért, nyáron azért. Az óvodások és kisiskolások számára Bicskén kész búcsújáróhely volt a fészekalja. Megnézhették, hol laknak azok a gólyalábú gázlómadarak, akik Bicskére hozták őket pólyájukat hosszú csőrük között tartva...  S ha szerencséjük volt, még kelepelni is hallhatták őket az ovis megfigyelők. A kert végébe, ahová ezt pót-fészekrakóhelyet helyezik, nem fognak tudni bemenni olyan egyszerűen, vagyis ezzel a lépéssel Bicske egyik igazi és régi sajátossága veszett el.

Azt tanácsoljuk megszokott 0 Ft+Áfa/hó teszkó gazdaságos szaktanácsadási díjunkért  a képviselő testületnek és a városvezetésnek, hogy ilyen horderejű eseteket a jövőben értékeljenek legalább annyira, hogy a lakosságot és a Madártani Egyesület bicskei tagjait pontosan tájékoztatják a tevékenység kezdete előtt minimum egy héttel, hogy a bicskei ember ne a kapuján kilépve szembesüljön döbbent értetlenséggel környezetének ilyen mérvű változásával.

Mellesleg a madárbarát Magyarországért ténykedő országos egyesület így oldaná meg a fészekrakás elősegítését a villanyoszlopon.       

Városunkban adóforintjainkból működhet a testület, tévé, honlap, alpolgármester, egy-két titkár és médiareferens, az ő munkájukkal a tájékoztatás is megoldható lenne.

Másrészt meg kellene ismerkedni az itt élők értékrendjével (melyben a természeti értékeknek is hagyományosan nagy becsülete van), és sajátként megvédeni, aminek előttünk becsülete van.

Sajátként kell megvédeni egy kistószegi gólyafészket. Például így, ezzel a megemelt gólyakosárral, amit más településeken el tudtak készíteni.  

Ennyi.  

 Másrészt nagyon bízom benne, hogy a Bicskére visszatérő madár megtalálja helyét azon a kertvégi pót-fészekrakóhelyen a patakhoz is közelebb néhány méterrel, de a régi helyükön már most gondoskodni kellene a magasított fészekrakóhelyről és cikkemre hivatalos válaszul a polgármesternek azt kellene mondania: köszönjük a megerősítést, már két hete ezen dolgozunk.     

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a kistószegi gólyacsalád fészke megszünt? Vígasztalhatatlan vagyok!
Nagyon szomorú vagyok, mert volt, hogy én is csak azért mentem arra, hogy ha egy kicsit is, de lássam a gólyákat. Mit vétettek szegények, évekig nem okozott gondot, most miért voltak útban? Ki ad ilyen elvégzésére utasítást?
Az a fészek ezer éve ott volt , még én is jártam ovisként gólyákat nézni. Meg azóta a gyerkőceimnek gólya fiókákat mutogatni. Azt kéne jól szívlapáttal hátba vágni aki ezt kitalálta hogy így legyen. FELHÁBORÍTÓ!!!
városi honlap: Szivárvány ovi márciusi program:
"Katica csoport megfigyelő sétája a Bethlen G. utcai gólyafészekhez" ?????
És mit figyelnek majd az üres oszlopot?
Amennyire vissza tudok emlékezni, már 30 évvel ezelőtt is volt ott fészek, szégyelje magát aki kiagyalta, hogy le kell verni!
A VIV Müvelődési Bizottsága és sok sok ember civil vezetőjükDr.Szalonczai Lajosné segitségével telepitettek 5 db gólyafészket.A lakosság személyes megkeresése után.1982-ben telepitettük. A Vives fiuk megcsinálták a fészket ügyesen izlésesen az ÉDÁSZ segitségével felszerelték, s a lakosság főleg a gyerekek örültek neki.jó és szép volt ovisiknak program miért nem kell?
süti beállítások módosítása