Olyan összefogás készül Bicskén egy városi tulajdonban álló Káposztásért, aminek érdekében (reményeink szerint) mindenféle érdekszín, harag és ellenvélemény félre lesz téve a mi otthonukban, Bicskén, mert ami készül, Bicskén marad. Április 7-én szombaton 14 órával ásóval, lapáttal várunk minden tenni akarót,  az első 12 db facsemete elültetése érdekében, a tervezett 87 facsemetéből. A kertészmérnök által készített tervrajzunkon szerepel, hogy hová és milyen fát szeretnénk ültetni.  A látványterv természetesen tartalmaz költői túlzásokat, abban azonban reméljük rokon lesz a valósággal, hogy a valódi parkra is jó lesz majd ránézni. A fiatalok megszólítása érdekében jegyezzük meg ezt már az elején: A tervek szerint azt a bicskei fiatalok összefogásából elkészített kerékpár pályát is újra megépítik, amit a tereprendezés miatt kellett megszüntetni. 

     

Semmi más, egyedül és kizárólag a magyar zászló trikolórja és Bicske város zászlaja érvényesül majd a szemünk előtt a bicskei civil állampolgári kezdeményezés érdekében, amit a Városháza és Tessely Zoltán, Bicske város polgármestere, országgyűlési képviselő is elvi és gyakorlati támogatásáról biztosított.   

A Káposztásban, Bicske szívében álmodott meg a Vázsonyi Zsolt és Vázsonyi Veronika, a Bicskén élő házaspár, gyermekeik Levente és Zsolt, valamint minden bicskei gyermek jövője és a természeti környezetünk megbecsülése érdekében egy szabadidő parkot.

A tragikus körülmények között elhunyt Bernwallner Attila úr vett egy kistraktort azzal a céllal, hogyha kinő a fű a Káposztásban, ő maga fogja rendben tartani azt. Zsolt hozzáteszi, hogy Attila támogatása lelkiekben is erősítette elszántságát.

Szabó Gyuri bácsi, a tüzépes Gyuri bá' megálmodta már ezt a parkot, a megvalósításnak fájdalmasan korai halála vetett véget. Ő nagy ember volt, a köszönésben sem lehetett megelőzni, munkánkkal rá is emlékezünk.      

Mint azt a munkálatok során már láthattuk, ezt a magas talajvízszinttel bíró területet az Ovit Zrt. töltötte fel feketefölddel és az Ovit munkagépei és munkatársai dolgoztak szebbé tételén. 

    Vázsonyi Zsolt szavai alapján: 

- A lényeg: tudni kell, hogy a csemeték ültetését április végére tervezzük, ha már a fűmag lenn van. Az 500 kg és 300 ezer forint értékű fűmagot a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. biztosítja az ügy érdekében. 

Ugyancsak a Bicske Mezőgazdasági Zrt. dolgozói és gépei segítségével szórtak ki 50 tonna trágyát a területre, amit nehéz-tárcsával és áldozatkész munkával beforgattak.   

A facsemeték a faiskolát üzemeltető Pusztai Gábor úr és neje valamint Kalmár László úr jóvoltából már megvannak. De ha te belépsz  a Kisfaludy utcai faiskolába és azt mondod, hogy szeretnél kifizetni egy fűzfát vagy egy madárberkenyét, egy platánt, egy kőrist stb., akkor egyrészt a családod neve odakerül a fa mellé egy táblácskára, amit szintén az R.F.M. Dekor fog elkészíteni. Mivel a facsemete-adomány már megvan, ezért a facsemete árát, vagy amennyit a facsemete ára felett adományozol, mind arra megy, hogy ezt a területet közös erővel szebbé tegyük. Ha választani akarsz a fák közül és ragaszkodsz például a platánhoz, akkor jó, ha mielőbb felkeresed a faiskolát. Ha el akarsz jönni a faültetésre, közre fogjuk adni az ültetés április végi időpontját. A fák ültetését magunk oldjuk meg talajfúróval készítjük elő a talajt, de most szombatra légy szíves hozz lapátot és ásót a biztonság kedvéért. 

A faiskolai munkamenet pedig úgy néz ki, hogy ott elmondod milyen fát vagy fákat szeretnél vásárolni az ügy érdekében, a fák minimum árát vagy adományoddal növelt összegét fizeted ki, amit további fejlesztésekre használunk fel és mindenről pontosan és szigorúan elszámolunk.   

A szervezők nagyon bíznak a környéken élő bicskeiek jóakaratában, szülőföldjük szeretetében is. Mindannyi önkéntes úgy érzékelte, hogy a bicskeiek segíteni akarnak az ügyön.                  

A park Kalmár László kertész, Pusztai Gábor és neje faiskola-tulajdonosok és Sabján Roland dekoratőr által önkéntesen elkészített tervrajzában játszótér, tűzrakó-hely, murvázott sétányok, rögzített padok és asztalok és kis tavacska, belsejében a meghagyott nádas, partján padok, kis horgászási lehetőség kicsiknek és a horgászgatás ifjú vagy idősebb szerelmeseinek, nem mellesleg tűzi-víz tároló Bicske közepén.   

A Bicskei mezőgazdasági Zrt. segítségével nagyon szép és hasznos búbos kemence komplexum készül, a szomszédos Herceghalomban már létezik a Falu Kemencéje, miért ne lehetne nálunk is Bicske Kemencéje...

   

 

A területet az önkéntes kertész a tervrajz elkészítése előtt alaposan felmérte, az R.F.M. Dekor  által kivitelezett tervrajzon az is szerepel, hogy hova milyen fát, bokrot akarnak majd  elültetni.   

A Káposztás szüleink elmondása szerint mindig is vizes terület volt, a későbbi Villanyszerelő Ipari Vállalat (VIV), ma Vincotech területén pedig a Szérűs-kertek nadrágszíj parcellázott területei állottak hajdan, ahol a tulajdonosok leginkább marharépát, répát, káposztát és más nedves talajt kedvelő és tűrő veteményt termesztettek.  

A Káposztás 4,2 hektárjára megálmodott közösségi terület a 7 708 hektáros Bicske szívében áll majd, Bicske szívét teszi még méltóbbá a bicskei szív erejéből és megvalósult régi álom, a Bicskei Tanuszoda  környezetét teszi még szebbé.  

Vasárnap tucatnyi önkéntes takarította a környéket arról a felületről, ahol már nő a fű a szintén önkéntesen végzett fűmagszórás után.  A helyszínen paprikás krumpli is készült, (hogy neve legyen a gyereknek).  A következő akciók hírét mindig örömmel hozza a Bicskei Szó. Ahol még nem szórtak fűmagot, onnan gyűjtötték össze a a köveket, sittes talajdarabokat. 

Az eddigi füvesítést a civil városépítők saját zsebből finanszírozták és arra kérünk mindenkit, aki segíteni akarja közös ügyünket, keressen minket, a Bicskei Szó mindenkinek megadhatja elérhetőségünket, hivatalos címünk: bicskeszivepark@gmail.com

A Kisfaludy utcai faiskolát működtető Pusztai Gábor és neje és Kalmár László facsemetéket ajánlottak fel, de ha valaki hozzájuk bemegy és adományt ad át az ügy érdekében, akkor akár egy táblát is teszünk az elültetendő fák mellé, hogy ezt például a xy családnak köszönhetjük. Már működő bicskei alapítványt is találunk magunknak az ügy támogatásáért.   

- A pénzadományt azonban nem a már a két családnak köszönhetően meglévő csemetékre költjük, hanem olyan dolgokra, amire a kiépítés érdekében még szükség lehet padokhoz, asztalokhoz, játszótéri felépítményhez, murvához és sok minden máshoz – teszi hozzá Zsolt. 

A Pizzafaló Korona Étterem tulajdonosa, Monos István is mellénk állt, egy zenés estet is tartunk majd adománygyűjtés céljából, amire szeretettel várunk mindenkit. Az Est a Káposztásért című jószolgálati estre is szeretette várunk mindenkit, a hírét közreadjuk – mondja Zsolt.  

Beszélgetésünk idején feleségével többször is elmondták, hogyha e bicskei közügy érdekében valaki egyezer forintot ad, azt is örömmel és szívesen fogadják, felelősen döntenek felhasználásáról.                   

Bicskén számos alkalommal történt nagyhatású, több esetben máig működő összefogás. A Zánka községben fekvő Bicskei Tábor létrehozása és gondozása régi-jó alappélda, de eszünkbe jut a Gyermekotthonért, a Hegyi Kastélyért, az iskolákért, óvodákért, a Vajdáért, családok gyermekeiért,  a Bicske alsó rendbetételéért történt bicskei tűzoltók által véghezvitt, és nem utolsó sorban a tavaly ősszel nagy sikert aratott Első Önzetlenség Napi összefogás. Vagy éppen a bicskei motorosok gesztusa a Bicskei Mentők felé, amikor a téli-gumit vettek a mentőknek és ehhez csatlakozott a város. De jó példa az is, amikor a BTC szurkolók pályát építenek, avagy a 2006-os Nemzetközi Serdülőbajnokság megtartása, ami az évszázados klubtörténet egyik legragyogóbb gyémántja marad a mai emlékezetben. Jó példa, amikor a bicskei egyházközségek és gyülekezetek állnak ki embertársaik jobb életéért. 

 

Ez is Bicske!     

 

Amikor a Bicskei Szó legelső, ezt megelőző Káposztást érintő hírét közreadhatta, többen is kérdezték, hogy a „lájkoláson”, a virtuális tetszésnyilvánításon és a megosztáson túl, vajon hogyan segíthetnék a Káposztásban megvalósuló városfejlesztést? 

 

Gyertek el velünk április 7-én, szombaton fát ültetni!!! Kedden 17.30-kor is lesz a Káposztásban egy szakmai találkozó, a szervezők a Bicskei Tanuszoda parkolójában találkoznak.  

A 4 hektárból tartozik a tavacska, a nádas területe. Ezt Zsoltival meg is néztük. Érkezésünk pillanatában vadkacsák repültek ki a rendőrség felőli partszakaszon megfeküdt fűzfa ágai közül. Zsolti azt mondja, ragadozó is fészkel itt, a nevét nem tudja, de kistestű, akkora, mint egy vércse. 

Szőgyi Zoltán, a Horgász Egyesület elnöke  és Ditrói József  halász, tógazda is segíteni fogja a tó rendezését.   

Megtudom ott a Kápiban, a nádasnál,  hogy több száz kis kárászt hoztak már ide és folytatni kívánják a telepítést. 

Azt mondják, jó lenne, ha lehetne itt öregurasan vagy kisfiúsan pecázgatni a parton körbetelepített padokról. Szép környezet, nyugalom a város közepén, ami könnyedén elérhető, családbarát, diákbarát, fiatal és idősbarát helyszín egyaránt. Az persze, külön feladat lesz, ha létrejön, hogy a fejlesztés se vandálság, se szemetelés vagy más dolog ne tehesse tönkre. 

Abban bízom Zsolt szavait hallgatva, amit Melocco Miklós, Zsámbékon élő  Kossuth-díjas szobrászművész mondott egyszer: „a rendben tartott terület fegyelmet parancsol”. És biztosan a Bicskei Polgárőrség és Bicskei Rendőr Kapitányság is biztosan segíteni fogja a közös munka őrzését: elsősorban a terület kedvelőinek, használóinak, kiépítőinek együttműködésére hagyatkozva. Anélkül nem lehet. 

 

Izing Antal                          

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a találkozások, a beszélgetések, a tervezgetés és maga a megírás is még több erőt és még jobb kedvet ad. jó lesz ez nagyon. egy jó barátom azt mondta: "ez legalább Bicskén marad". gyertek segíteni minél többen, ha érdekelnek további részletek, szívesen elmondom és ha nem tudok válaszolni, megmondom ki tud közölünk erre választ adni
Nagyon szép az elgondolás,a megvalósítás gondolata,de a szép parkra vigyázni is kéne.A mai gyerekek,akiknek a vérükben van a rongálás azok nem fognak vigyázni rá!El néztem valamelyik nap,hogy három 14-15 korú gyerekek azzal szórakoztak,hogy egy kihelyezett táblának hajtottak biciklijükkel az uszoda előtt.Meg bántam,hogy szóltam.Minden voltam,csak rendes ember nem.Ha elkészül a park,a sok értetlen,neveletlen gyerek és hétvégeken a sok részeg,drogos fiatal majd gondoskodik a park tönkre tételéről.
süti beállítások módosítása