A Bicskei Fesztivál Fúvószenekar 25. születésnapi koncertje is nagyon jó volt, öröm volt hallgatni művház színpadán helyet foglaló zenészeink játékát. Vagyunk páran zenészek és nem zenészek, de mindannyian zenét szeretők, akiknek a Bicskén 1987. március 12-én megalakult zenekar életének állomásaihoz vaskos kötetnyi emlékei kötődnek. Most vasárnap például jó Kontra Péter személyében olyan bicskei zenész is átvehetett alapító oklevelet, akinek családjában alig egy hete született meg az első gyermek, aki éppen 25 éves lesz a Fesztivál Fúvószenekar 50. születésnapján. Gratulálunk, Péter! Az idő nekünk dolgozik. (ia) 

 

Álljon itt a 2021. április 29-én tartott jubileumi koncerten felkonferált összekötő szöveg.

 

Kedves Közönségünk!

 

Nagy-nagy szeretettel köszöntöm Önöket a bicskei Fúvószenekari Egyesület Koncert Fúvószenekarának 25 éves jubileumi hangversenyén.

Önök megszokták, hogy a zenekar koncertjein ketten vagyunk műsorvezetők.  Sajnos konferáló társam, Csizmadia Ági néni betegsége miatt ezt a szép hangverseny ki kell hogy hagyja.

Így most én jelentem be, hogy elsőként a Bicske városának 700 éves jubileumára Csizmadia László által írt fanfárt fogják hallani. Vezényel a szerző.

 

      (Fanfár)

 

Anélkül, hogy túl értékelnénk a mai nap jelentőségét, el kell ismerni, hogy igen tiszteletreméltó jubileumoz érkezett a bicskei koncert fúvószenekar. Ugyanis 25 évvel ezelőtt határozták el az akkori 9 – 10 éves fúvós és ütős zeneiskolás növendékek, Csizmadia László ajánlására, hogy alakítsanak egy fúvószenekart.

Az ötletet tett követte, így 1987. március 12-én megalakult a fúvószenekar. Természetesen senki nem gondolta, hogy ilyen szép kort, 25 évet fognak megélni, azt még kevésbé, hogy a 25 éves jubileumon még lesznek, akik a zenekar alapításánál is jelen voltak. De erről később.

Emlékeztetem Önöket, hogy a megalakulás után két évvel, Sárbogárdon arany fokozatot ért el a fiatal együttes úttörőzenekari kategóriában. 

Hogy kik voltak ekkor a zenekar tagjai, elolvashatják a Bicskei Fúvószenekarok története c. műben, amelyet Csizmadia László írt 12 évvel ezelőtt. (Erről a kiadványról is lesz később szó.)

 

Nem sokára egyesült a velünk egy időben alakult mányi zenekar, azóta együtt aratják sikereiket.

De nem csak mányiak muzsikálnak az együttesben, hanem járnak ide zenészek Csabdiról, Szárról, Óbarokról, Bajról, Tatabányáról, Seregélyesről, Esztergomból, Mogyorósbányáról. Igazi térségi együttesről van szó.

 

Az iskolai énektanítás fokozatos elsorvasztása miatt hatalmas kulturális feladat hárul a zenekarra. Itt ismerkednek meg a zenekar tagjai az előadott klasszikus művekkel, főleg az átiratokon keresztül.

Csizmadia László, a zenekar vezetője több mint tíz klasszikus, romantikus művet, elsősorban nyitányokat írt át a zenekar számára.

Ezek közül most talán a legszebbet fogja eljátszani az együttes. Hallgassák szeretettel Erkel Ferenc Hunyadi László c. operájának nyitányát.

Vezényel: Csizmadia László.

 

(Hunyadi nyitány)

 

Az együttes 1995-től egyesületként működik.

 

Rendkívül fontosak voltak a zenekar fejlődése szempontjából a nyaranként megrendezett zenei táborok. Zánkán kívül Bodajkon, Pusztavámon, a Szlovák   Érchegységben és a Zemplénben táboroztunk. Sok-sok élmény fűződik ezekhez a táborokhoz.

 

A 2011. év Liszt év volt, Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére. Az egész világon rengeteg hangversenyt rendeztek Liszt műveiből.

Alig egy hónapja volt az a hangverseny, amely tulajdonképpen lezárta a Liszt-évet.

A zenekar most egy híres művet játszik el Liszt darabjai közül.

Következik a II. magyar rapszódia.

 

(II. rapszódia)

 

 

Sokrétűek  a zenekar külföldi kapcsolatai. A legérdekesebb az első Kárpát-aljai kirándulás volt, Munkácsra, amikor sok híres politikust megelőzve, feljutottunk a Vereckei  hágóhoz. Ám a munkácsi várat, amelyet két éven át hősiesen védelmezett Zrínyi Ilona, s amely ekkor még elzárt terület volt, - hiszen még létezett a Szovjetunió, - csak részben tekinthettük meg. Majd a második kirándulásunk alkalmával behatóan megismertük a híres várat.

 

A Rómához tartozó kisvárosba, Nerolában 1995-ben jutottunk el először.

A Nerola főterén tartott hangversenyünket több mint hatszázan hallgatták meg. Tudni kell, hogy Nerola lakossága nem éri el az ezret.

Ekkor jártunk először a Szent Péter Bazilikában, a Colosseumban stb.

 

Az altshauseni fúvószenekarral akkor találkoztunk először, amikor 1996-ban aláírták  Altshausen és a 2.sz. Általános Iskola együttműködési megállapodását.

Ugyanebben az évben, 1996-ban Hollandiában, Tilburgban jártunk, ahol sok csodálatos dolgot tekintettünk meg, elsősorban Amszterdamban.

Hazafelé néhány napra megálltunk Altshausenben. Ekkor látogattuk meg a híres Zeppelin Múzeumot a Bodeni-tó partján.

 

A következő nagy élmény az 1998-as második Nerola-i  kirándulás volt, amikor az azóta boldoggá avatott  II. János Pál pápa fogadta a zenekart a Vatikánban.

(Az ekkor készült útifilmünk  ezen részletét tegnap vetítette a Bicskei Tv.)

Más csodálatos dolgokat is látunk: a Vezuv által elpusztított Pompeji romjait, a Villa d’Este szökőkútjait, a Panteont, a híres római filmvárost, a Cinecittát stb.

 

Eddig csupán magyar műveket játszott a zenekar, tulajdonképpen most sem lesz másként.

Akkor is igaz ez, ha tudjuk, a két szerző, két híres fuvolaművész Lembergből került Pestre az 1830-as években. Szinte magyarrá váltak.  Gyönyörű magyar népies dallamokat dolgoztak fel.

A felhangzó műben több ilyen népies dal hangzik fel, amelyek közül kettőt ismerhetnek fel. Egyik a Petőfi versére íródott „Befordultam a konyhára”, a másik egy gyönyörű lassú dal, a „Káka tövén költ a ruca” variációja.

Eddig többször játszottuk a művet, de mindig Grósz Mónika fuvolatanár játszotta a vezető szólamot, és valamelyik növendéke a második szólista szólamát. Most történik először, hogy két egykori növendéke, Metykó Viktória és Horváth Tamara szólaltatja meg Doppler Ferenc és Doppler Károly Magyar fantáziáját. Mindketten konzervatóriumi növendékek.

Mint eddig mindegyik művet, ezt is Csizmadia László hangszerelte meg az együttes számára.

 

Utána 15 perc szünet következik.

De előtte felhívom a tisztelt figyelmüket a bejáratnál elhelyezett urnára, amely azért van odakészítve, hogy az önök adományait befogadja. Kérjük segítsék együttesünket a szűkös időszak túlélésében. Köszönjük.

És akkor következzék a Magyar Fantázia.

 

(Magyar fantázia.)

 

 

 

 

 

 

Kedves Vendégeink!

Folytatjuk jubileumi hangversenyünket.

 

Érdekes és izgalmas kapcsolat fűzte az együttest Báder Tóni bácsihoz, aki az együttes nagy szponzora volt.

Tóni bácsi a Báder-pincénél zenekari állást épített ki a pince tetején, ahonnan sokszor szórakoztattuk elsősorban a vendégeket.

Emlékezetes fellépések voltak a pincében is.

Ezeken a fellépéseken hallotta meg a zenekart egy német nyomdatulajdonos, - Horst Arzt, - aki ingyen készített el számunkra rengeteg posztert a zenekarról. Évekkel később ezt a felajánlását megismételte, kiegészítve kétezer levelezőlappal.

 

 

A második rész első száma átmenet lesz a komolyzene és a könnyűzene között.

Ugyanis első része egy korál dallam, amelyet Bach egy szép dallamkíséretére épített fel a szerző, Ted Huggens.

A mű második része egy igazi, kibontakozó rock zene, barokkos fúgával. 

 

(Choral and Rock)

 

   (Előkészület!)

 

Akik rendszeresen járnak koncertjeinkre, emlékeznek rá, hogy mindig megünnepeljük azokat, akik kerek éve tagjai zenekarunknak.

 

Ebből az alkalomból a Fúvószenekari Egyesület Emléklappal jutalmazza az együttesben 10 éve muzsikáló:

Papp Fannit, Kecskés Szilviát és Vida Bernadettet.

 

Náluk is régebben, 15 éve muzsikál az együttesben Dr. Szilágyi Rita, aki szintén Emléklapot vehet át. 

 

1992 óta, tehát 20 éve játszik a zenekarban Grósz Mónika, aki gyakorlatilag minden zenekaros fuvolás tanára volt, vagy most is az.

 

És akkor jöjjenek azok, akik a kezdetektől együtt muzsikálnak, akkor is, ha kisebb megszakításokkal tették.

Tehát az alapítók, akik Díszoklevelet vehetnek át:

Bernwallner Vilmos, Csizmadia Péter, Kontra Péter, (akinek alig egy hete született meg a fia, amihez külön gratulálunk,) Csizmadia Tamás, Frech Tamás és Csizmadia László.

 

 

Következzék egy híres gitáros, Santana műveiből összeállított egyveleg.

A szólókat Kocsis Renáta - alt szaxofon, Horváth Zoltán – trombita, Csizmadia Péter – dob, fogják játszani.

 

(Santana.)

 

Elmondanám még, hogy az elmúlt évtizedben négyszer rendeztünk fúvószenekari fesztivált a kastély szabadtéri színpadán. Ezeken neves fúvószenekarokat láttunk vendégül. Többek között az erdélyi Réty, tatabányai, a pestszentlőrinci, a nyíregyházi, a berettyóújfalui kiváló zenekarokat. (Sajnos anyagi problémák miatt a fesztiválok sora megszakadt.)

 

 

Többször is említettük már a minősítőket, amelyeken két-két kiemelt arany fokozat elnyerésével mindig kiharcolta az együttes a fesztiválzenekari címet.

 

Egy nagyon kedves kirándulásról kell külön megemlékeznünk. Meghívtak bennünket a jubileumi rétyi fúvószenekari találkozóra, ahol hatalmas sikert arattunk. Az azóta elhunyt rétyi karmester, Kelemen Antal idegenvezetésével megtekintettük székelyföld legszebb nevezetességeit: a Szent Anna tavat,  a Békás szorost, a Hargitát, a fazekasságáról híres Korondot ill. a világörökség részét képező segesvári várat stb. 

 

2005-ben Bicske város önkormányzata a „Bicske Városáért Közösségi Díj”-jal tüntette ki az együttest. 

 

Mint említettem, a zenekar anyagi helyzete enyhén szólva sem rózsás.

Az Aranysas gyógyszertár jelentős összeggel támogatja idén is a zenekart.

Csak remélhetjük, hogy az önkormányzat is hozzájárul jubileumi költségeinkhez.

De szükségünk lenne az önök támogatására is. Ismét kérjük önöket, ha van rá módjuk, támogassák az együttesest a bejáratnál elhelyezett urnába dobott összeggel.

 

Hivatalos műsorunk utolsó számaként hallgassanak meg egy igazi dzsesszes művet. Címe: Shall we Dance? (Azaz: Táncolunk?)

 

 

 

Első ráadásként egy híres indulót, Julius Fucik Firenzei indulóját játssza el a zenekar.

 

 

Kedves közönségünk!

Még sokat mesélhetnénk a zenekar viselt dolgairól, történetéről, de azt akartuk, hogy ma is a zenéé legyen a főszerep.

Reméljük, kapunk annyi támogatást, hogy a 12 éve megjelent fúvószenekar-történet javított, bővített kiadását meg tudjuk valósítani, amiből még sok-sok érdekes dolgot megtudhatnak Bicske fúvószenekarairól, köztük a most 25 éves koncert fúvószenekarról. 

 

Utolsó ráadásként Sosztakovics 2. dzsessz szvitjéből az Induló hangzik el.

 

 Búcsúzik önöktől Jakabné Borostyán Krisztina műsorvezető. 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása