41 éve élek Bicskén, ami azért azt bizonyítja, hogy élhető város ez. Jó a levegő, viszonylag csendesek az utcák, a szolgáltatások – orvosi ellátás, bank, biztosító stb. – jobbak az országos átlagnál. Ami nekem sokáig hiányzott, az az uszoda volt. Úgy állt be az életem, hogy hetente háromszor vízbe kell szállnom. E célból hetente háromszor Budapestre utaztam, a gyerekkorom óta látogatott uszodámba.
 
Bizony, nagy könnyebbséget jelentett, amikor megnyílt Bicskén is az uszoda. Nem teljesen olyan, mint a budapesti kedvencem, hiszen ott a szabad ég alatt lehet úszni (az télen is jó!), és a vize hidegebb, amit szeretek. Ennek ellenére szívesen jártam az itteni uszodába, tető alá, melegebb vízbe, és nemcsak azért, mert itt a jegy sokkal olcsóbb.
 
Van ugyanis az uszodának a vízen-wellnessen kívüli még egy szolgáltatása: közösségi tér, ahol ismerősök találkoznak, hacsak egy köszönésig. (Ráadásul az uszoda a teljes demokrácia – nem különbözteti meg az embereket sem ruha, sem a hivatal más jelképe).
 
Egyszóval, az uszoda sokat jelentett az utóbbi években a város élhetősége szempontjából.
 
Most viszont változik a nyitva tartás. Nem nagy változás, de mégis, úgy tűnik, visszaszokom Budapestre: megszoktam, hogy szombaton vagy vasárnap ebéd előtt úszom – no ezen túl nem fogok, hacsak nem Pesten, a Lukácsban. Nyaranként is az lesz a jó döntés, ha délelőtt beutazom Budapestre, mert a bicskei uszoda csak délben fog kinyitni.
 
A változás még egy szempontból kellemetlen. Van két unokám, nem Bicskén születtek, de apjuk és nagyszüleik hatására kezd kialakulni valamiféle helyi identitásuk. Örömmel jönnek „a Bicskére”, és ebben igencsak benne van az uszoda. Ha itt vannak, szombatonként a babaúszás utánra időzítettük az úszást – no, ezt ezen túl nem fogjuk. Már kétszer voltak itt nyáron úszótáborban, ahol bicskei gyerekekkel barátkoztak, úgy tűnik, ebben az évben nem fognak, mert ha nem lesz délelőtt nyitva az uszoda, aligha lesz úszótábor.
 
És mindezt miért? Amennyire ismerem az uszoda működési rendjét, ezekkel a korlátozásokkal lényeges megtakarítást, nem lehet elérni, hiszen az uszoda fenntartási költségei alig különböznek, ha fogad vendégeket, vagy ha üresen áll. Jó lenne látni egy kimutatást a megtakarításokról, szembeállítva azokkal a veszteségekkel, amelyet a vendégek elmaradása, és különösen az elpártolása okoz. Igaz, ezek egy része nem mérhető közvetlenül az uszoda mérlegében.
 
Meggyőződésem, hogy ezek az intézkedések átgondolatlanok, és ami még nagyobb baj, íróasztalon születtek: nem kérdezték sem az uszoda dolgozóinak, sem látogatóinak véleményét. Nem folyt velük kapcsolatban semmiféle konzultáció. Pedig kellett volna. Hogy Bicske meg is maradjon élhető városnak.
 
Kis Ádám 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása