Hat-nyolc fős brigád építi a bicskei családok és a város összefogása alapján létrejövő Város Kemencéjét a Bicske Szíve parkban, az uszoda mellett, ahol az augusztus 20-i ünnepség délutáni fejezete megrendezésre kerül. Bicske vendége Mészáros János Elek operaénekes és Vikidál Gyula. Részletes programokat is közli az önkéntes, független és civil munkával készülő Bicskei Szó. 

Vasárnap is munkában láthattuk Felgyői Károly nagyegyházi kemencekészítő mestert. Valódi búbos kemence lesz, falai olyan a formát adnak, mint a hasas kancsóé, mutat is egy malterba karcolt formát róla a mester, amit aztán kedden már teljes valójában láthatunk. Akkora kemence, hogy egy sütnivaló borjú is belefér és egyszerre igen sok kenyér sülhet itt. A barátságos közösségi komplexumhoz grillező, bográcsozó és szalonnasütő is tartozik.

A kemence búbja dupla falú lesz, jó szigetelésű, hogy ha tüzet rakunk benne, ne az utcát fűtsük, hanem tartsa meg a meleget belül. A tetejébe jó öreg bicskei téglákból készült (E.B.T. ÉS B.T. feliratúak), de olyanokból, amiket kedvtelve kopogtat Felgyői Károly kemencés mester míves-kalapácsával, mert olyan hangja van mintha üveget ütne. Ez az ő fülének kedves, mert azt jelenti, hogy rendesen kiégetett téglával van dolga, ha jó öreg bicskeit kocogtat. 

Augusztus 20-án biztos nem lesz – nem lehet benne kenyérsütés, mert minimálisan kettő hetet kell száradnia a kemencének és azután is csak napi rendszerességgel lehet benne kisebb tüzecskét rakni. Mindig csak venyigéből, fából, hadd segítsen egy kis tűz a belső száradásnak.

Felgyői Károly kiváló munkáit már volt szerencsém látni egy nagyegyházi tó partján és a Hangistálló mellett is az ő búbosa áll.

A kőművesek a munka egy részét Bicskéért végezték, önkéntes munkában, a nagyobb részt Hegedűs Imre családja és a Vázsonyi család állta Bicske érdekében. A kemenceajtókat a VIVBER vágta ki lézeres technológiával és Vázsonyi Zsolt lakatos rakja össze őket.

Bálint család, Bálint Imre valamint édesapjuk is igen sokat dolgozott mind a parkban, mind a kemencén, aminek alapanyaga és szorgalmazása Hegedüs Imréhez (Bicskei Mg-i Zrt.) kötődik. Bartók Krisztián és Monos István is segítik a kemence és a park ügyét.

Szabadsága idején ifj. Pálffy Károly alpolgármester téglapucolásban, falazásban, malterkeverésben segítette a munkát.

Körbetekintve a munkaterületen úgy vélem, hogy az elkészült helyi érték vandálság elleni védelme érdekében biztonsági kamera kihelyezése feltétlenül indokolt a tanuszoda tetejének megfelelő pontjára. Ez csökkenthetné a pusztító erők „bátorságát”.       (ia)


Bicske Város kemencéjének támogatói:

Bicskei MG-i ZRT. Hegedüs Imre
Pekli Erika
Bernwallner Vilmos 
Id. Bálint Imre 
Felgyői Károly kemenceépítő mester
Ifj. Bálint Imre  
Szabó Tüzép  
Bartók Kft. 
BAU-BER Kft. 

INTERAT

Magyarmet
VIVBER 
Pötördi Autószervíz 
Bőcs István 
BOGCA-BAU  
Bicske Város Önkormányzata 
Harmat György 
Gótzy Kornélia 
Szalai Zsolt 
Bicskei Tanuszoda 
Pusztai Gábor 
Fábián Gábor és Fábián Zoltán

Monos István 


Az építésben kétkezi munkával segítők:


Ábel László
Molnár János
Lajtai Béla
Határvölgyi Zoltán
Török György kőműves
Varga János kőműves
Trautmann Csaba
Payer Szabolcs
Szedő István
Szabó Róbert
Fábián Károly
Pálffy Károly
Izing Antal

Németh Ferenc és családja 

Id. Bőcs istván


Valamint a gyerekek:
Bálint Norbert
Határvölgyi Dániel
Vázsonyi Zsolti
Vázsonyi Levente
Plank Patrik

bicske 002.jpg

bicske.jpg

bicske 001.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása