ifj. Szolnoki Tamás, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának történelem-régészet szakirányultságú harmadéves hallgatója A "Szent László-patak középső folyásának települései" című szakdolgozatát átadta a Nagy Károly Városi Könyvtár kiváló helytörténeti gyűjteményének, ahol monografikus igényű munkáját a könyvtár minden látogatója  megtekintheti.

A Bicskén élő kutató konzulense Dr. Pusztainé dr. Fischl Klára egyetemi adjunktus, a Történettudományi Intézet Őstörténeti és Régészeti Tanszékének részéről. A mű tartalomjegyzékében Bicske és Csabdi története az írott források tükrében, Vasztélypuszta története, a Basztély nemzetség, a bicskei Tóradűlő, a Pócalja, a Hősök tere, a vasztélyi Várdomb, Csabdi templomromja, a bicskei római kori emléke, a Pusztapince, a vasztélyi Várberek, Csabdi-Télizöldes szerepel többek között.        

Mint bevezetőjében írja, a mikrorégió középkori településszerkezetével és a régészeti kutatások eredményeivel foglalkozik, történeti, helytörténeti források felhasználásával. A Krisztus előtti hatodik évezredben is lakott terület volt régiónk,  ekkor a neolit "Dunántúli Vonaldíszes kultúra" népessége hozott létre települést a mai Bicske, Galagonyás dűlőjében. Szintén a neolitikumban éltek a szépséges Télizöldesben, ahová ma páran Bicskéről szarvasbőgés idején járunk ki. 

Az utóbbi években az Arany János utca 18-ban árokásás közben bukkantak középkori kemence nyomaira, ami már 40 cm mélyen "jelentkezett".

A Szent István út 25. szám "alatt" - éppen egy éve - újkori, török kori telep nyomait dokumentálták.    

"A kutatást nem lehet befejezni csak abbahagyni" - írja le a sokféle munkára, így a tudományra is vonatkoztatható alapelvet Szolnoki Tamás bevezetőjében.

A szerzőt felvették az ELTE-re, ezért folytathatja tovább a kutatásokat.

- Mesterképzéses szakdolgozatom témája így Vasztélypuszta-Várdomb lett - mondta el ifj. Szolnoki Tamás a Bicskei Szónak -,  pontosabban az ott feltárt vár ásatásának feldolgozása. Szeretném kiterjeszteni ezt a vizsgálatot a vár mellett elhelyezkedő településre, valamint egy másik, igen érdekes objektumra, amit egyébként csak műholdas felvételen észlelni! Magyarán Vasztélypuszta-Várdomb és környezetének régészeti szempontú vizsgálatát óhajtom elkészíteni.
A könyvtáros segítőivel úgy beszéltek meg, hogy október-november környékén ezekről a kutatásokról beszámolót fog tartani.

- Akit érdekel, nagyon szívesen látjuk - mondta Szolnoki Tamás.  

 

 

 

Izing 

  

   

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása