Három órával ezelőtt Bicskén, a Kisfaludy utcában ötezer forintra büntettek meg egy autóval közlekedő nőt lejárt személyi igazolványa miatt. Fényképes jogosítványával - ami köztudottan arcképes -, hitelt érdemlően tudta személyazonosságát igazolni, de ez nem volt elég a hatóságnak. Pedig elégnek kellett volna lennie.  

A nő, aki a rendőrhöz hasonlóan, tán még annál is jobban minden egyes filléréért rendesen megdolgozik, még nem döntötte el, hogy befizeti vagy panaszt tesz; jómagam elvből nem fizetnék be ezért egy fillért sem. Ami biztos, hogy a hölgy első lépésben időpontot kér az okmányirodában, hogy legyen érvényes szig. Mert törvénytisztelő.  

Szerintem a rendőrnek is - ahogy erre nagyon sok rutinosabb rendőr ráérez - állampolgár-barátibb magatartás kellene tanúsítania azok felé, akik megérdemlik. Szemben saját érdekeivel, szemben saját munkahelyi elvárásaival, nem a pénzbüntetést kiszabni a lejárt személyi miatt. Hanem figyelmeztetni arra a honpolgárt, hogy milyen következményei lehetnek a mindennapi életben, ha nem csináltatja meg azonnal a személyit: tehát ha nem is ma, de holnap mindenképpen tegye meg az első lépéseket ebben az ügyben. Viszontlátásra.  

Sajnálom, hogy a mai Magyarországon a rendőrök szinte normában kénytelenek büntetni. A havi időszak végén megesik, hogy kényszeredetten ellepik az utcákat, hogy teljesítve legyen a központi normájuk? Sajnálom, hogy ez a rendszer aszerint is méri egy rendőr szakmai értékét, mennyit képes büntetésből behozni. Azért sajnálom, mert deformál mindent. Azért sajnálom, mert nem azt a rendőrt dicséri, akit például tisztelnek fellépése, kiállása, korrektsége miatt, hanem azt a rendőrt emeli ki, aki elég büntetést behoz. Még akkor is, ha a büntetési bevételek enyhítik a központi pénzhiányt.

De még ennél is jobban bánt az a tény, hogy míg egy tisztességes, törvénytisztelő, közlekedési szabálysértést még soha el nem követő bicskei nőt ötezerre büntetnek, ami a fizetésének 6-7 százaléka (!) addig szintén Bicskén egy főutcával párhuzamos, vasútparti utcában a következő történik szankciók, büntetések, tettenérések nélkül és mindezek csak három majdnem friss eset a harmincból: 

1. Fényes nappal áll a tolvaj az idős ember udvarán és zsákjába pakolja az öreg tüzelőjét.

2. Halottak napja előtt egy másik portán tövestől szakítják ki egy másik idős egyedülálló ember kertjéből a krizantémot.

3. Múlt héten egy harmadik tulajdonból 16 db azaz tizenhat darab tyúkot loptak el.

Itt is keménynek tessék lenni.

Mert karácsony előtt a fenyőfákat szoktak kivágni a tolvajok ezen utcai házainak kertjében. (Cf. Hozta a Jézuska.)   

Bár az ott élők már tudják, hogy a rendőrök a fosztogatásaik után már nem nagyon tudnak mit kezdeni, éppen ezért lassan már nem is hívják ki őket.

Már-már utcagyűlés megtartása lenne ajánlott. Ahol például önkormányzati segítséggel, a területileg illetékes képviselő támogatásával (aki a lakosság terheire való tekintet nélkül igen durván megemelt építményadóból származó összeget járná ki és hozná vissza ebbe az utcába a vagyonvédelem érdekében) létrehozva egy utcavédelmi szolgálatot!

Természetesen érvényes személyivel. Csak azzal. Hogy ne legyünk már megbüntetve a saját otthonukban.  

Izing Antal  

Utóiratban pedig szóljon egy alapmű: 

       

  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akkor elmondom,hogy az én személyim 2013.január.23-án jár le.Be mentem Bicskén október elején az okmányirodába ,és érdeklődtem,hogy mi a teendőm!?Azt mondta a kis hölgy az infó pultnál,hogy november elején menjek be és adjam le a személyimet és a lakcímkártyámat.Mondtam,hogy nekem nincs lakcímkártyám,mert nekem még régi személyim van.Ebből egy kisebb vita alakult ki,mert a kis hölgy ezt nem hitte el.Elment megkérdezni egy idősebb kolléganőjét,aki mondta,hogy még 2012-ben létezik ilyen személyi igazolvány amelyben szerepel a lakcím is.És most jött számomra a hihetetlen dolog:Novemberben fizessek be 1500,FT-t és adjam le a személyimet,kapok majd egy hivatalos papírt,és az lesz majd az ideiglenes személyim.Mondom a kis hölgynek,hogy nekem majd csak 2013.január végén jár le a személyim,miért kell már most leadnom november elején?!Kioktatott,hogy hosszú az átfutási idő,mert sok munkát igényel az új személyi és a lakcímkártya elkészítése.Kérdeztem,hogy akkor január 23-án készen lesz,jöhetek érte?Válasz az volt,hogy nem,majd kb márciusban kapok a telefonomra egy SMS-t és akkor bemehetek az új igazolványokért.Hihetetlen mondom én ,hogy ,hogy 5 hónap az átfutási idő.A kis hölgy azt mondta ez van ,ja és ,ha nem megyek be novemberben leadni a régi igazolványt,csak 2013 év januárjában, akkor súlyos pénzbüntetést kell majd fizetnem.Elmentünk Tatabányára az okmányirodába ahol azt mondták nyugodtan menjek be akár a lejárat napján,akár előtte levő napokban,kb.2 óra alatt készen lesz az új személyim és a lakcímkártyám.Erről ennyit, és csak úgy megsúgom,hogy szegény hölgy büntetést is fog fizetni és várhat 5 hónapot,ha Bicskén az okmányirodában csináltatja az új igazolványát.Különben a rendőrök elég szégyenteljesen viselkedtek.
@brety21: köszönöm tartalmas hozzászólásod. egyetértünk, de azt el kell mondani, hogy a bicskei okmányiroda leterheltségéről - a leendő járás településeinek polgárai is érkeznek ügyeikben -, nem az ott dolgozó ügyfélszolgálatos ügyintézők tehetnek. azt is hozzá lehet tenni, hogy vannak jó páran, akiknek nincs rossz tapasztalatuk itt. azt pedig külön megköszönöm, ha egy hozzáértő olvasó elmagyarázza nekünk azt a természetes különbséget, ami Tatabánya megyeszékhely okmányirodájának kapacitása és a bicskei között fennáll.
Ez teljesen jogtalan rendőri büntetés.
Akit megbüntettek ezért az tegyen panaszt a rendőrségen.A személyi igazolványt már nem kötelező megújítani, ha van más fényképes igazolvány. NE fizesse ki a bírságot, hanem vigye be a rendőrségre.
mint azt olvasónktól, egy rendészeti szakembertől megtudtuk: A kiszabott helyszíni bírság, ha azt a megbüntetett elfogadta (aláírta), jogerős és végrehajtható. (lásd a hátoldalán lévő tájékoztatót) Ez esetben, mivel szig szabálysértés szerepel a kiszabás okaként a bírság nyomtatványon, akkor az ügyészséghez kell fordulni. Az ügyésznek van jogosultsága törvényességi óvás keretében a jogerős szabálysértési bírság (határozat) óvására.
süti beállítások módosítása