A zászló marad

Címkék: erdély kitekintő

2013.02.06. 23:01

székely zászló.jpg

Jogerősen megsemmisítette a Maros megyei táblabíróság Hargita megye önkormányzatának azon határozatát, amely a megye jelképévé tette a székely zászlót. A lobogók azonban maradnak akkor is, ha ezért a luxemburgi bírósághoz kell fordulni, állítja Hargita megye tanácsának elnöke, és akkor is, ha miattuk büntetéssel fenyegetik a zászlót használók intézmények vezetőit.

A nagy Románia címerében is megjelennek a székely nemzet szimbólumai az Erdély címerén belül, a Nap és hold ott van, jelentette ki Csergő Tibor muzeológus.

Hargita megye tanácsa 2009-ben határozatot fogadott el arról, hogy a székely zászló a megye hivatalos lobogója legyen, ezzel törvényessé vált a jelkép használata, bárki kitűzheti háza, vagy intézménye homlokzatára a napos, holdas lobogót.

A tanács határozatát Ilie Şandru maroshévízi nyugdíjas tanár támadta meg a bíróságon, miután a maroshévízi és a Hargita megyei törvényszék is korábban elutasította három román civilszervezet hasonló keresetét.

Két évvel ezelőtt az Országos Diszkrimináció Ellenes Tanács úgy döntött, hogy a székely zászló nem diszkriminálja a Hargita megyei románokat.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke sajnálja, hogy vannak olyan emberek, akik szítják a konfliktust, és azt mondja: a székely zászlót ma már egyetlen bíróság sem tudja eltörölni, akkor is fogják használni, ha tiltott lesz.

Duna Tv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása