Bicskét is elérte, hogy egyre több magyar településen tűzik ki a székely zászlót, miután Romániában betiltották a lobogó használatát.

"Köszönjük minden bicskeinek, hogy szolidaritást vállalnak velünk" - juttatta el kedves székely ismerősünk ezt a mondatot a Bicskei Szónak, Bicske testvérvárosából. 

A Bicskéhez legközelebb fekvő város, Zsámbék is csatlakozott, ahol szintén kitűzték a székely lobogót. 

(ia) 

széekyl z.jpg

A zászlóvita előzménye az volt, hogy miután az erdélyi Hargita megyében a megye szimbólumává nyilvánították a székely zászlót, egyre több erdélyi önkormányzat hivatalára is kitűzték, a román hatóságok pedig ezt törvénytelennek nyilvánították.

Nyílt levelet intézett a székelyföldi önkormányzatokhoz a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, kifejezve abbéli meggyőződését, hogy nem ütközik törvénybe a székely zászló kitűzése - olvashatjuk az MTI hírében. 

Izsák Balázs SZNT-elnök a nyílt levélben kifejti, a marosvásárhelyi táblabíróság szeptemberi jogerős ítélete is csak azt mondja ki, hogy a székely zászló nem Hargita megye zászlaja. Az SZNT elnöke elismeri a bírósági döntés helyességét. Emlékeztetett arra, hogy a zászlót - amely eredetileg az SZNT jelképe volt - a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés 2009. szeptember 5-én az egész Székelyföld zászlajává nyilvánította.

"Ha válaszként a prefektusi felszólításra azok az önkormányzatok is kitűzik a székely zászlót, amelyek eddig nem tették meg, be fog bizonyosodni, hogy a törvényességre hivatkozó prefektusok állításainak nincsen valós alapja. Bátorságot, kitartást és egymással vállalt, törhetetlen szolidaritást kívánok Önöknek" - fogalmazott az SZNT elnöke.

Izsák Balázs megemlítette: a székely zászlós önkormányzatok maguk mellett tudhatják a magyarországi önkormányzatokat, és nyíltan kiáll mellettük Magyarország kormánya és az Országgyűlés is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása