Az Ady Endre utcában, városunk megszépült barokk tengelyén, régi nevén a Kastély utcában közlekedve is érzékelhető volt, hogy nagy munka folyik a Babavár Bölcsőde háza táján.  

Környékbeliek mondták el, hogy tudomásuk szerint Bicske város régi adósságát törleszti. A bölcsőde területéről ugyanis egy régen  használaton kívül álló, balesetveszélyes állapotúvá romlott épületet bontanak el az udvar hátsó részéből. 

Az épület előtt korábbi emlékeim szerint egy kisebb játszótér található. Azt beszélik, hogy a bontást végző cég példás munkával takarít el a területről mindent, hogy a város a romok helyén tovább bővíthesse és igazán naggyá tehesse a bölcsi  kedves játszóterét.

A játszókert átadásának határidejéről hivatalos információnk nincs, de ha mostanában készül el, akkor minden bizonnyal a közelgő Gyermeknapon adják át.

Közelebbi információk érdekében találtuk meg a bölcsődék működési engedélyével kapcsolatos szakmai követelményeket a weben. Az előírt színvonal eléréséhez valószínűsíthető: a legkisebb bicskeiek érdekében bizony esetünkben is összefogására lenne szükség. 

Az alapvető elvárások, előírások szerint így kellene kinéznie a bicskei bölcsődének is:

"JÁTSZÓKERT


A játszókert funkciója a gyermekek szabad levegőn történő játékához szükséges mozgástér biztosítása. Amennyiben a bölcsődében játszókert nem alakítható ki, a gyermekek szabadban való mozgását, játszását más módon kell megoldani (játszótér, vagy busszal való szállítás zöldövezetbe).


1. Felületi kialakítása

A játszókert alapterülete 10 m2 /gyermek. Benne burkolt és füvesített felületeket, homokozót, pancsolót kell kialakítani és beépített játékokat kell elhelyezni.
A burkolt terület aránya a játszóudvar összterületéhez viszonyítva 20-25 %-nál nagyobb ne legyen; a burkolat anyaga világos színű műkő, hézagmentesen lerakott, előregyártott műkőlap vagy saját levét simított finom szemszerkezetű beton. Felülete nem lehet csúszós vagy veszélyesen érdes, tilos murva, gyöngykavics, salak, aszfalt, gyepfugázott tégla használata.
A zöld terület: a játszóudvaron belül a szabad mozgástér biztosítására nagy összefüggő pázsitfelületet kell kialakítani. A gyepes terület lejtése max. 5,0 % lehet. A stabil játszószereket füvesített területen kell elhelyezni. A felszíni csapadékvíz elvezetéséről minden esetben gondoskodni kell, a játszóudvaron szennyvíz-derítő nem helyezhető el.


2. Növényzet

A játszóudvarban telepítendő fák elhelyezésének követelményei:
A fák helyét és darabszámát úgy kell meghatározni, hogy a terület 25 %-a a nap különböző szakaiban árnyékos, 75 %-a napos legyen. Az utcai zaj, por, gázszennyeződés és a szél szabad beáramlását a kerítés mellé 1-1,5 m szélességben telepített cserjesorral kell megakadályozni.

A növények kiválasztásának szempontjai:
Gyorsan fejlődő, nagy lombozatot fejlesztő, kevésbé igényes fajok és fajták kiválasztása javasolt. Az örökzöld és lombhullató növények 30-70%-os megoszlású telepítése a kívánatos. Minden esetben ellenőrizni kell, hogy a választott növények levele, virága, termése vagy egyéb, a gyermek által elérhető része mérgező-e, vagy balesetet okozóan szúrós-e. Tilos az apró - orr- és fülnyílásba helyezhető - bogyókat érlelő növényfajok telepítése.


3. Kerítés

A bölcsőde kertjét függőleges pálcaosztású áttört kerítéssel kell körülvenni. A kapukra a gyermekek számára elérhetetlen magasságban kell a zárást biztosító reteszt felszerelni.

Kialakításának követelményei:
- anyagai idomacél pálcák, függőlegesen elhelyezett falécek,
- magassága min. 1,80 m, max. 2,20 m,
- a függőleges pálcaosztások közötti távolság max. 7 cm,
- a beton lábazat magassága 40-60 cm.


4. Homokozó

A játszókert kötelező eleme. Valamennyi gondozási egységhez ki kell alakítani. Az udvar szélvédett, időszakosan napos, jól megközelíthető helyén kell elhelyezni.

A homokozó kialakítása:
- mélysége 30-40 cm,
- aljzata kavicságyazatba rakott tégla vagy beton lap,
- határoló falai 6-20 cm vastagságúak, lekerekített élekkel, a kapcsolódó tereppel
azonos magasságúak,
- pázsitfelületben min. 40 cm széles szilárd burkolat szegélyezze, ennek anyaga:
monolit beton, előgyártott műkőlap, előgyártott "T"-elem.
Tilos fa gerenda, előregyártott U-elem.
- töltőanyaga mosott folyami homok
- a homok kezelése: naponkénti átlapátolás, locsolás, évenkénti csere, vagy fertőtle-
nítés.


5. Pancsoló

A homokozóhoz hasonlóan kötelező eleme a játszókertnek. Amennyiben nem megoldható a telepítése, műanyag medencékkel kell pótolni. A pancsoló kizárólag napos és szélvédett helyen, pázsit felületbe helyezendő el. Biztonsági szempont, hogy a medence széléről "kéznyújtással" elérhető legyen a gyermek.

Kialakítási követelményei:
- anyaga beton, vasbeton, előgyártott vasbeton, vagy műanyag,
- 40 cm széles, körbefutó szilárd burkolattal kell határolni,
- a csatlakozó burkolat szélétől induló, fokozatosan mélyülő, "tálszerű" legyen a
belső kiképzése,
- a legnagyobb lépési mélység 15 cm,
- vízmélység max. 10 cm,
- felületkezelési követelmények a vízzáróság, a csúszásmentesség,
- vízbetáplálás átfolyó rendszerű."

   

 

ia      

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása