A Bicskei Szó értesülése szerint Vámosszabadi képviselő-testületének tagjai érkeznek holnap a bicskei Befogadó Állomás iránt a Bicskén élőktől érdeklődni. 

Mint ismeretes, egy fertődi kormányülésen jelentették be, hogy a Győr melletti községben menekülttábort kívánnak létrehozni a menekültek megnövekedett száma miatt. A település civiljei tiltakoznak a terv ellen, mert ők a sajtóból tudták meg az elképzelést, tájékoztatásuk nem történt meg. Elég méltánytalan, esetleg volt szovjet tagköztársaságokban megszokott eljárás....

 

Vámosszabadi elöljárói tapasztalatszerzés érdekében látogatnak Bicskére.

A Győr melletti település esetében a következő községek érintettek, a kormány ezúttal őket felejtette ki a "nemzeti konzultációból", beleértve a Csallóközi falvakat:    


• Csilizradvány (Sk) 1205 lakos

• Dunaszeg – 1967 lakos

• Győrladamér – 1503 lakos

• Győrzámoly – 2304 lakos

• Győrújfalu – 1391 lakos

• Csiliznyárád (Sk) – 651 lakos

Összesen 14.257 fő, plusz Győr város lakossága.

Vámosszabadi – mint az ügyben leginkább érintett magyar település – pusztán véletlenül, informális csatornákon

(www.kisalfold.hu) értesült a tervekről. Sem az Önkormányzat, sem más hivatalos szerv nem kapott hivatalos

tájékoztatást, nem vonták be semmilyen előkészítő tevékenységbe.

A vámosszabadi lakosság körében végzett felmérés alapján a lakosság több mint 90%-a ellenzi a döntést. Az első 24 órában több, mint 900 – szavazóképes korú – állampolgár adta nevét-aláírását a tiltakozáshoz. Az emberek féltik személyi- és vagyonbiztonságukat, illetve aggódnak ingatlanaik várható értékcsökkenése miatt - áll sajtóközleményükben. 

A település lakossága sérelmezi, hogy egy ilyen társadalmi súlyú döntésről csak a megyei napilapból (Kisalföld) értesül, ráadásul csupán két héttel a tervezett megnyitás előtt. Ez gyakorlatilag a demokratikus értékek, az önkormányzás alapelveinek tökéletes semmibe vétele a Hatalom részéről.

Bicske városát a bicskei tábor leterheltsége miatt előnyösen érinti új tábor nyitása az országban bárhol. A július elsején életbe lépő jogszabály - a menekültügyi őrizet életbe lépése -, szintén.    

 

 

I.A. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicskén sem hiányozna a menekült tábor, ha megszűnne. Bár komolyabb probléma még nem volt a lakókkal, elég az is, ha napi szinten találkozik velük, pl. a járdán haladva nemigen hajlandóak félreállni, h a szemben jövő is elférjen, a kuka előtt 10-15 méterrel eldobják a szemetet, leszólítgatják a fiatal lányokat és beszólogatnak a kamaszoknak. Nem mindegyikük, de gyakran látni, hallani.
Valószínűleg átmeneti állomás csak az életükben Magyarország, ennek megfelelően is viselkednek itt.
süti beállítások módosítása