No parking

Címkék: templom kert városháza városfejlesztés

2013.07.12. 06:14

Döbbenetes látni hónapok óta, hogy a néhány évvel ezelőtt gyönyörűen, az őszi harmónia színeivel  körbe-térkövezett Szentháromság római katolikus templomnál, a Szent István szobor felemelt kardja és országalmája alatt naphosszat autók parkíroznak a térkövön a városházánál, a bíróság és a hivatali nagykapu valamint a hősi emlékmű/erődtemplom maradvány és az r.k. templom tengelyeinek metszéspontjában.

  

Elfogadható lenne, ha csupán a boltok előtt - a gazdáik vagy szállítóik parkolnának, esetleg amikor misére, a városházára, boltokba érkezik egy autó - mozgáskorlátozott és/vagy szép korú utassal fedélzetén. Ennyi. 

Mondják, hogy ez a díszburkolat szerencsére elég vastag, elég megalapozott ahhoz, hogy jól bírja a járműveket. A vezetőik viszont legalább annyira kibírnának kétszer száz méter plusz sétát a kocsijukhoz, mint a járművüket a díszes burkolat - még a szívüknek is jót tenne -, ha nem a Szent István szobor talapzatának tövében, a templomkert és a bicskei hősök emlékparkja, a XIII. századi  bicskei erődtemplom maradványainak oldalában parkíroznának, hanem kicsit odébb, például a Prohászka mentén valahol  vagy a Bicskei Udvar előtt kezdődő, nem is olyan régen megépült parkírozóban. 

Ilyen alapon, akár a Tesco parkolóban is lehetne a Szent István szobor... Mert ha egy közösségi, városi térnek van egy kis spiritusza, ne rontsuk el.    

Igen, nagyon tele tud lenni ott verdával minden, de biztosan lehetne másutt is állni. 

Esetleg ki lehetne nyitni a városházi nagykaput, beengedni ott dolgozók autóit mint régen (esetleg készíteni az udvaron belül egy kerékpártárolót is ügyfeleknek, de nem ám olyat, ahol csak az első kereket köthetjük ki, hanem olyan korlátot, amihez támasztva a vázat is lehet rögzíteni. Mivel Bicske szinte minden háztartására jut legalább egy tőlük ellopott bringa, ezt nem is kell magyarázni.)  

A térköveken kialakult olajfoltokról már ne is beszéljünk. Ha már a kutyák után össze kell szedni a különben szerves hulladéknak számító kutyasz@rt,  akkor a kocsik alól is sikáltatni kéne a "nafta plecsniket", (de minimum bedobatni egy kartont a térkőre a motor alá a parkolás kezdetén, mint otthon szokta az autós, hogy vigyázzon saját udvara becses burkolatára). 

Ha visszaemlékezünk, régen, aszfaltos korában ott betyár nagy forgalom volt. Nagyon szimpatikus lépés volt a Városfejlesztőtől, hogy azt a teret, a körmenetek helyét építészetileg kiemelte, kedves városi főtérré téve - kiragadva végre a hatvanas évek bukaresti szocreáljából. Szobrokat emeltetettek, igényessé, kedvessé akarták tenni a környezetet. Erre mára megint parkoló lett belőle.

A leginkább sajnálatos, hogy erre egy helyi lapban kell felhívni a figyelmet 0 Ft+Áfa/hó szaktanácsadás fejében, és nem saját magától kapcsol az ún. "kabinet" (Hehe - A szerk.)   

Odébb, a templomajtóval szemben nagyon szép a 2006-ban felállított 56-os emlékmű, az Emlékezés virága, az Országzászló helyén, ahol a forradalom hírére gyülekezni kezdtek a bicskeiek. Gyulavári Pál szobrászművész alkotása, a carrarai márványból készült letisztult virágbimbó, a nyiladozó szabadság metaforája. A ráírott Márai mondat, miszerint egy nép azt mondta: elég volt - ma is igaz. Mert ez a nép most is ezt mondja. Most főleg eszüket játszó tolvajokra haragszunk. 

Csak még halkan. Még magunkban beszélve. Nehogy baj legyen. Még. De ami késik, nem múlik.      

Nagyon szépen körbegyomlált dísznövény kultúra, benne vagy négy tő kamillának látszó tárgy. Megszagolva viszont nem érezhető semmiféle kellemes kamilla illat, mert ez az őszirózsák családjába tartozó ebszékfű, amit az 56-os díszkertbe biztosan nem szándékosan ültetett kertésze. Már száradóban is van a négy tő ebszékfű, száraz, zörgő kóróként pedig végérvényesen nem ott a helye. Az Emlékezés virága ugyanis nem lehet száraz, zörgő kóró. Élet kell bele.

 

     

  

     

  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása