Az utolsóként kivégzett 46 éves gróf Vécsey Károly friss házasként állt az akasztófa alá. A magyar-osztrák arisztokrata családból származó katonatiszt későn nősült. Két hónappal a fegyverletétel előtt vette feleségül szerelmét, a francia származású Caroline Duffaud-t. Amikor megismerkedtek, az asszony egy német földbirtokos felesége volt, akitől kislánya is született. A korban csak rendkívüli esetben és igen hosszadalmas procedúra után engedélyezték a válást, de a szerelmes Vécsey '49 nyarán kérvényezte a vallás- és közoktatásügyi miniszternél szeretője házasságának mielőbbi felbontását.
Az esküvőre a válás kimondása után nem sokkal egy katonai táborban került sor, s nászút helyett a feleség a Temesvárt ostromló seregbe kísérte el a férjét. Németül, a félig osztrák Vécsey anyanyelvén beszéltek egymással. Feljegyezték, hogy a férj rendkívül megszerette és sajátjaként kezelte a feleség előző házasságából való kislányát, Gizellát is. A harcok során elszakadtak egymástól, csak az aradi börtönben találkoztak újra, hogy a kivégzés előtti napon elbúcsúzhassanak. Vécsey az ítélet végrehajtása előtt egy órával írta meg búcsúlevelét feleségéhez: „Drága, imádott Linám! szeretett, erényes, legkedvesebb feleségem! Látom, ez életem utolsó pillanata – meg kell halnom, tehát még egyszer Isten veled, óvjon Isten, vezessen minden lépésedben – utolsó leheletem, Lina, hogy odaát egy jobb életben bizonyosan újra egyesülünk. – Isten veled, jó lélek; és bocsáss meg mindazért a fájdalomért, amit talán akaratlanul is okoztam neked; csókollak, csókolom kedves lányomat – lányodat –, Gizellát. Isten veled. Október 6., reggel 6 órakor: Szerencsétlen Károlyod.”
Vécsey császárhű apja megtagadta a fiát, és súlyosabb ítéletet kért a bíróságtól. Ezért kellett a tábornoknak végignéznie minden társa kivégzését, mielőtt rá is sor került. Neki már nem volt kitől elbúcsúznia, ezért egykori személyes ellensége, Damjanich János holttestéhez ment oda, és megcsókolta a kezét. Vécsey tetemét az osztrákok nem akarták kiadni özvegyének. Ezért a holttestet Caroline egy barátnője segítségével kicsempésztette az aradi várból, majd titokban eltemette férjét. Soha nem ment férjhez újra, de Magyarországot sem hagyta el. Élete végéig pereskedett a család birtokaiért de csak Arad után 50 évvel kapta vissza az őt megillető földeket. Mindez egy évvel a halála előtt történt. Az egykori francia lány magyar özvegyasszonyként halt meg 1900-ban.

Nyáry Krisztán 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása