"Kinek is kellene távozni?"

Címkék: vélemény óvoda

2013.10.07. 23:30

Az óvodából távozó két kiváló óvónő szomorú története, akik ketten együtt összesen ötvenkilenc azaz 59 éve dolgoztak gyerekeinkkel-gyerekeinkért Bicske szívében - egy Olvasónk kezébe tollat adott, hogy levelében leírja nekünk véleményét. Bizalmát köszönjük. 

"Szia! Kérlek, hogy levelemet nevem nélkül tedd közé a bicskei blogon, ha úgy gondolod. A bicskei óvodában kialakult helyzettel kapcsolatban szeretnék írni. De nem szeretném, ha a nevem, kilétem kiderülne, mert az én gyermekem is ebbe az oviba jár. Nagy sajnálattal értesültünk mindarról, ami történt. Úgy érzem minden szülő nevében beszélhetek, mikor azt írom le Neked - elnézést  tegezésért, miközben nem ismerjük egymást -,  hogy a sírás környékezett annak hallatára, hogy ezen két óvónéni távozik a csoportból. Mindenki feltétel nélkül bízott bennük, szerettük, mindennapi kapcsolatban álltunk egymással, s úgy érezzük nagy veszteség számunkra az elvesztésük. Mégis, nem mi szülők, hanem a gyermekek szenvedik meg mindazt, hogy ŐK távoznak az intézményből. Megszokták őket, hozzájuk nőttek, szeretetteli légkört teremtettek nemcsak a gyermekekkel, de velünk szülőkkel is. Szerettük, szeretjük őket mind a mai napig. Köszönjük a gyermekeinkre szánt idejüket, türelmüket, meghajlunk a munkájuk előtt, melynek gyümölcseit nap mint nap élvezhettük a gyermekeink által. Tiszteljük őket azért, mert megtették ezt a nem mindennapi lépést, hogy az utolsó évben mennek el, mert felismerték mindazt, hogy ilyen áldatlan vezetési rendszerben érdemi, nevelői, pedagógiai munkát nem lehet folytatni anélkül, hogy a gyermekek ne érzékelnék a  feszültséget, ami az óvodavezetés és közöttük van. Fejet hajtok előttük emiatt, s becsülöm őket! Az óvodavezető asszony mai nap adott levelét a saját vezetőségét lejáratónak tartom, mert nem magyarázkodni kellene, hanem érdemi vezetői munkát végezni. Felismerni azt, hogy bár lehet valaki jó óvónő, de nem biztos, sőt, jelen körülmények is igazolják, hogy a tagóvoda vezetésében olyan emberek vesznek részt, akik nem a beosztásuknak megfelelően, nem a gyermekekért végzi mindennapi munkáját. Talán el kellene gondolkodnia azon, kiben van a hiba. Hogy mi is az, amit rosszul csinálnak. Hogy talán hány kollégájuk megy még el a lelkileg frusztrált helyzet miatt? És legfőképpen azon, miért is nem jön ide óvónő? Lehet itt színezni a dolgokat, új tornaszoba,stb. Kell. Tetszik nekem is, a kicsiknek is. A Bicskei óvoda történetében mindig is építkeztek, újítottak. Így van ez rendjén. Kötelesség. De módszeresen lehetetlenné tenni, elüldözni  megbecsült óvónőket?! Úgy beszélnek velük, olyan viselkedést produkálnak velük szemben, ami megengedhetetlen. Sajnos a legnagyobb gond mégis az, hogy ezen emberek mind a mai napig a helyükön maradhatnak.

 

Kinek is kellene távozni? Nem nekik kettejüknek. Nem nekik, bicskeieknek kellene Bicskéről elmenniük, hiszen ők  hivatásukban már tisztességgel letettek valamit a település asztalára.   

 

De ez a probléma nem most, nem hétfőről keddre alakult ki. Szépen forrt, erjedt már  a felszín alatt, mióta a mindenki által szeretett és nagyra becsült óvodavezető - Bócsiné Babi távozott helyéről. A helyébe olyan emberek kerültek, akik a küllemre, külcsínre adva hajtják maguk malmára a vizet, keresztülnézve rajtunk szülőkön, de legfőképpen a gyermekeken. Azóta érlelődik ez, s lesz még ennek folytatása is... Idézve  családtagom, "Olyan ez, mint a Rákosi rendszer, nem baj, ha nem jól csinálja, lényeg hogy hű a párthoz". Sajnos ezen kort érjük most is! És ez nagyon is igaz a  mostani bicskei óvodai vezetésre, melyet a mai levelükkel bizonyítottak is... Ma ugyanis minden érintett szülő kapott egy zárt borítékot, talán mert nálad a Bicskei Szón is megjelent egy okos szülői komment, miszerint ki fogja megmagyarázni ezt a helyzetet? Ki néz a szemünkbe?  De sajnos mindenki félti a gyermekét, állását, s nem fog velük szembekerülni, mert sok itt a "sógor-koma-jóbarát" a hatalmaskodók között. Mindenesetre, köszönjük Óvodavezetés!"

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A cikk óta eltelt 3,5 év, de változás nem történt. Sőt...
süti beállítások módosítása