Bicskén jogos felháborodást okoz a közvilágítás elhanyagolása, a Bicskén élők képviseletében íródó lapunkban számos információ megjelent erről. Most a hibák hátterét világítjuk meg, hiszen már közszájon forog, hogy jogi és elszámolási vita állhat a háttérben. Tessely Zoltán polgármestersége idején Bicske városában van olyan utca, ahol fél éve már csak három azaz 3 db lámpa világít. A városban legalább 50-60 lámpa nem működik már.

A Bicskei Szó információja szerint alapvetően egy 2001-ben született szerződés és annak 2004-es módosításának értelmezése okoz problémát a város és a szolgáltató között. Az E.ON, illetve a leánycége, az EH-Szer Kft szerint a közvilágítási aktív elemek (ezek a lámpatestek) üzemeltetéséért külön díjat kellene fizetni.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a volt Fejér megyei kormánymegbízott álláspontja ez volt: a szerződés lejárata után (2014. február 28.) az önkormányzat bizony-bizony tulajdonba vehette volna az aktív elemeket, a lámpatesteket és bármely akkreditált szerelővel karbantartathatná, egyben a város hivatalos oldalán létrehozhatna egy bejelentőt a karbantartók munkájának segítésére.   Mi tesszük hozzá: ezzel Bicske megelőzhette volna mind a minőségi hibákat, a jogi vitákat pedig lejátszotta volna, aki ért is hozzá. De Bicske polgármestere nem tette a város kezébe a lámpatesteket. Kinek a felelőssége, hogy bicskei utcaszakaszokban nincs közvilágítás hónapok óta?    

Természetesen - ha már Bicske városa tartaná karban a lámpákat - eközben a korábbi elszámolási vita és jogi huzavona folytatódhatna és befejeződne, de a lámpák világítanának!

A képviselő-testület azonban  ismét felhatalmazta a polgármestert az E.ON-nal való tárgyalásokra, ami eddig sem vezetett eredményre. "Erőből"szeretnék megoldani, ezért még a tulajdonba vétel lehetőségével sem éltek. Pedig "agyból" kellene inkább jó utat találni, mintsem erőből. Ez összefügg azzal, hogy a szerződés szerint az önkormányzat az aktív elemekért felel, míg a szolgáltató passzív elemekért.

Bicske városában van olyan utca, ahol fél éve már csak három azaz 3 db lámpa világít. A városban legalább 50-60 lámpa nem működik már.

Pedig a törvény arról rendelkezik, hogy a köztemetők kialakítása és fenntartása, a közvilágításról való gondoskodás, kéményseprő-ipari szolgáltatás biztosítása, a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása, közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása, gépjárművek parkolásának biztosítása alapvető települési feladat.

 

Izing 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kieső közvilágításon túl az is rontja a helyzetet, hogy az általánosan használt sárgás fényű világítótestek annyi fényt adnak, mint annakidején a petróleumlámpa a lovaskocsi saroglyájára akasztva. Ha működik akkor is kevés a fénye. Télen még rosszabb a helyzet amikor korábban sötétedik és még nagy a forgalom (pl: rendkívül balesetveszélyes ilyenkor a nem megfelelően kivilágított gyalogos átjáró a Szt László iskola előtt is). Persze tudom hogy takarékosabb mint a régi izzók, de cserében nem is tud annyit ...
süti beállítások módosítása