A Bicskei Szó városunk hiányos közvilágítását bemutató, olvasói levelekre támaszkodó cikksorozata nem maradt hatás nélkül. Nem dolgoztunk hiába a közjóért most sem, hiszen a névlegesen Tessely Zoltán által irányított testületnél VÉGRE napirendre került a sötétben hagyott Bicske kérdése. Lásd a május 29-i ülés meghívójának 17. pontját.

Eközben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal "Az ország közvilágításának felét kompakt fénycsövek biztosítják" című közleménye szerint 44 cégnek adta meg a közvilágítási munkára az engedélyt a MEKH. 3154 hazai település közül 2641 élt ezzel a lehetőséggel. 

Ki tudja, vajon miért, de Bicske ebben az esetben sem lépett egyet előre, hanem egy helyben topog.   

 A Budapesten, 2014. június 3-án kiadott közleménye szövege:  "A hazai települések 83 százalékában a közvilágítás üzemeltetését olyan gazdálkodó szervezet végzi, amely nem közvilágításra kötelezett, hanem szerződéses megállapodás keretében vállalja ezt a feladatot. Ezen társaságoknak engedélyt kell kérniük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól. A Hivatalhoz eddig 51 kérelem érkezett, a MEKH 44 társaságnak adta meg a működéshez szükséges engedélyt.

A közvilágításról való gondoskodás az önkormányzat kötelessége, mely feladatot az önkormányzat szerződéses keretek közt átadhatja. Ebben az esetben az üzemeltetőnek engedélyt kell kérni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól. Eddig ötvenegy ilyen kérelem érkezett a Hivatalhoz, negyvennégy társaság már megkapta a működési engedélyét, két kérelmet elutasítottak, további öt elbírálás alatt van.

A KSH által nyilvántartott 3154 település közül 2641 település közvilágításának üzemeltetését ilyen működési engedéllyel rendelkező társaság végzi. Az általuk üzemeltetett fényforrások száma meghaladja az 1,212 milliót. Egy átlagos fényforrás teljesítménye 78 W. A közvilágításban használt fényforrások fele kompakt fénycső, másik jelentős típus a nátrium nagynyomású fényforrás. A LED világítás egyelőre csupán 1,1 százalékot tesz ki.

Az, hogy a tevékenység ellátása 2013. április 11-től a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal engedélyéhez kötött, biztosítja, hogy az önkormányzattól kizárólag olyan társaság vegye át az üzemeltetési szolgáltatást, amely minden tekintetben alkalmas a feladat hatékony ellátására."

ia

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása