Szembetűnő,kiemelt cím a Bicskei Újság 2. évfolyam 5. szám, 3. oldal: Zajcsökkentő beruházás a Vincotechnél. 

A vállalat ügyvezető igazgatója szélesre tárt nyitottsággal közlékeny mondhatni baráti hangon teszi közzé több fejezetben,részletesen taglalva a cég belső életét,működési funkcióját,pénzügyi helyzetét sem titkolva hangsúlyozva a lakossággal jó partneri viszony ápolásának fontosságát, részt kívánnak venni kulturális,szociális létesítmények támogatásában olyan partneri kapcsolatokra törekszik,akik a bicskei közélet közjavát is szolgálni kívánják.

Telített optimizmussal vettük tudomásul ilyen nyílt szívűen kitárulkozó, jó anyagiakkal bíró cég majd kerül amibe kerül, a mellényzseb csücskéből is kivágja a zajvédelmi beruházáshoz szükséges költségeket - (tekintettel a jó partneri viszonyra, a mundér becsületére is így kívánja, és aztán mégis csak a szomszédos lakók egészsége,nyugalma a tét).

Fel is készültünk jó szomszédhoz illően a zajvédő fal beruházási,építési munkálataival járó további zajhatásokra,ez a többlet már nagyon nem árthat, jön mint nyári zápor égi háborúval kísérve,elvonulva derült ég, ragyogó napsütés,kinyílhatnak ablakaink, mélyeket szippanthatunk az üde, friss levegőből, boldogan nyugtázzuk a korábbi zajjal dúsan szennyezett levegő már csak rossz emlékű múlt.

Végre vége a zajhatásokkal keltett feszültséggel telített stressz hatások korszakának, kukába a füldugókkal,nincs már szükség nyugtatóra ,éjszakai álomba ringató altatókra,kivéve akik már az ominózus időszakban már függővé is váltak.

Érdeklődő figyelemmel kísértük, hogy vajon mikor és hogy is készül egy igényes, valamennyi várakozásnak megfelelő zajvédelmi beruházás, melyet megelőzve mint egy 2 hónapos előkészület, ami nem sok,tekintettel ha egy igényes beruházás a tét. A Bicskei Szó által megkérdezett és közölt pontos határidő (ilyen közléséhez a képviselők és a polgármester nem volt elég bátor) is sürget,mely június 23.,végső esetben 26-val elkészülhet.

A határidő szoros közelségével három-négy munkás (kerítés távolából,arcok felismerésének hiányából, a formaruhák mozgásából ítélve valószínűsíthető létszám), láthatóan serény igyekezettel .néhány négyzet alakú lemeztáblákra hasonlító elemeket a csendháborító gépezet oldalán rögzítve elhelyezte,viszonylag dicséretes gyorsasággal. Érthető okokból ezt a határidő is így kívánta. A látottak a lapján a szemlélőben némi szkeptikus gondolat ébredezett, de hát a laikusnak minden zajvédő fal egyforma, csakis a végeredmény számít, "happy and"a munkálatok befejezve, megbízás teljesítve, munkások elvonultak, láthatólag végleg.
Eddig a történet,itt vége is lehetne, félő, hogy igazán csak most kezdődik. A munkások elvonultak,a zaj maradt,egyes vélemények szerint valamelyest csökkent, mások szerint nincs változás. Ez korábban így volt légmozgás, légköri viszonyok, szélirány, szélsebesség stb. zaj erősségét befolyásoló tényezők.
A korábbi zajpanasz beadvány az eredendő zaj forrás tényét közölte, fontos részletekre nem tért ki, a kibocsátott zaj folyamatossága, nagyon lényeges a zaj frekvenciájának tartománya, amely a legtöbb panaszosban nyugtalan,stresszes feszültség állapot okozója. Ennek kétszeresen ki vannak téve azok lakók, amelyet a hangreflexió okoz - hanghullámok visszaverődése a közvetlen szomszédos épület sík homlokzatának faláról.
Sajnálatos,a zajpanasz nem zárult le, további, ténylegesen hatásos intézkedésekre lenne szükség. E hatástalan beruházás valószínűsíthető a cég költség kímélés céljából,önmaga végezte szakmai ismeretek nélkül,hallhatóan nem a megfelelő eredménnyel. Újságból vett idézet a környéken élő panaszosoktól: "a gyár tevékenysége túl nagy zajjal jár".
Tehát nem volt ismeretlen az újonnan telepített gép olyan járulékos zajt okoz, mely a lakókörnyezet közelségében nem megengedett. Jogosan merülhet a telepítést megelőző kérdések.
1. be voltak e tartva az idevonatkozó törvényes jogszabályok?
2. végeztek-e környezettanulmány?
3. helyi önkormányzattal történt-e egyeztetés?
4.történt e bejelentés a környezetvédelmi hatósághoz?
5. birtokukban van-e a zajforrás hatósági telepítési engedélye?
6. történt e dokumentáció zajmérési paraméterek eredményéről?

A fenti kérdések megválaszolását az érintett zajtól szenvedő lakók érdeklődéssel értesülnének a Bicskei Szó honlapján, ami - ha a cégnek takargatni valója nincs -, meg is tesz.
A helyi önkormányzat,a hozzá beküldött lakossági zajpanaszt, jogköri eljárás hiányában tovább küldte a közép dunántúli környezetvédelmi felügyelőséghez, mely a panasz tárgyát az érintett személyeket postai levélben értesítette, közérdekű bejelentésnek tekinti, hatósági ellenőrzési eljárást kezdeményez.
Napjainkig a hatóság határozatának álláspontját nem ismerjük, bizakodunk a panaszosok számára elfogadhatóan kedvező ítélet születik.

Név és cím a szerkesztőségben 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása