A gánti bányaúttá tett bicskei utca, ahol bizony családi házak állnak a szembe szomszédban - poros őrölt murvát vagoníroz a kanalas rakodógép folyton csipogó tolatóradarjával, kanalából zuppantva a dübörgő anyagot a vasúti kocsiba. Naponta akár 2000 tonnát. Mindez bicskei családok életminőségén jelentősen rontva, 2011. ősze óta. 

Az állomástól pár száz méterre, a településen kívül kiépült egy másik rakodóhely, ami a Tatai útról közelíthető meg. Ott kevésbé porzó bányakincset deponálnak és vagoníroznak. A családi házas részre maradt ez a jó kis por. Mindezt a napokban posztoltuk már. Megjelenésünk óta olyan jelzés is érkezett a bicskei lakók érdekeit képviselő Bicskei Szó szerkesztőségébe, hogy a cikk megjelenése óta mintha kevésbé porzó, nagyobb szemű kőanyagot kezdtek volna hordani Gántról a Móricz utcába.

- Ez lehet puszta véletlen is - válaszoltuk szerényen.. Abban biztos vagyok, hogy ennyi szálló kőpornak, ami itt van, nem szabadna kitenni bicskei polgárokat és Sulyokné Guba Judit képviselőnek, Tessely Zoltán polgármesternek, országgyűlési képviselőnek mindent meg kellene tennie azért, hogy ez az egészségre, normális életre káros légszennyezés tűnjön el innen mielőbb a lakott területről. Erről a rampáról maximum kiszerelt, csomagolt árut kellene és lehetne pakolni, a többit mind a külső rakodón, az egykori Óbarok fölött kitermelt bauxitlencse vasútparti depójában intézni, mert az viszonylag távol van a lakóházaktól. Lehet, igen, lehet persze nagyívűen azt mondani, hogy minek jöttek ide lakni, tudták, hogy ez vasútállomás. A bicskei asszony itt, ebben az utcában született és nőtt fel. Vagyis ez nem téma. A ház, amiben élnek, már a háború előtt állt. A vasút zaját megszokták.          

 A terület olyan egészségtelen mennyiségű porral lepett, hogy amikor meghúzok egy bokrot és elengedek, csak úgy porlik le róla a vaskos lerakódás. Ha a házak előtt vonuló Lucernás árok partján lévő fűcsomókba belecsapjuk cipőnk talpát, mint aki verbunkos néptáncot kezd, porlik rendesen. A növényzet  porszennyezése sokkal látványosabb a külső rakodóhoz kivezető út mentén, ahol a növényzet pusztulása is észlelhető.  "Szilikózis" - szó jár a fejemben, amikor a Móriczban vagonok mellett parkoló autókat ellepő port vizsgálom. 

- Miért parkolnak éppen ide személykocsikkal?

- Itt maradt hely. Mert nincs elég parkoló a Nagyállomás többi részén.

- Mikor jöttek?

- Reggel.

- És kettőig ennyi dzsuva rakódik le rájuk?

- Ennyi. Képzelheti mi van itt 2011 óta. Mennyi réteg porszennyezés, ha reggeltől délutánig ezen a kocsin ennyi por áll.   

- Sokat porol a lakásban?

- Ne tudja meg.  Ezért sem szellőztetek. Legföljebb éjjel. És a hátranyílókkal.

- Udvari kiülős beszélgetések?

- 2011. októbere óta nem jellemző. Sérül otthonunk az ilyen rakodás által, de annál sokkal súlyosabban, hogy nem tudunk kiülni.  

A terület külön érdekességét tárja föl blogunk. Az itt élők 1999 óta küzdenek azért, hogy a 22-es szám alatti háznál ne érjen véget a világ és álljanak lámpaoszlopok az utca végéig, vagyis legyen közvilágítás, legyen közbiztonság. Az ott élők nevében 1999-ben íródott az első levél még Szebényi Zsolt polgármesternek, amit a Szántó János polgármesterrel, majd Tessely Zoltánnal folytatott levelezés követett. Közvilágítás azóta sincs. Pálffy Károly, a szerintünk is legesélyesebb  polgármester-jelölt figyelmébe ajánljuk (részünkről saját kézzel önmagunknak megszavazott dupla-fizu, költségtérítés, cafetéria nélkül - A szerk.), hogy megválasztása esetén csináljon hiúsági kérdést abból, hogy ezen a méltatlanul és igazságtalanul leterhelt és iparilag szennyezett területen legalább a közvilágítás rendezve legyen és szűnjön meg a lakók alapvető jogainak megsértése. Tudod, Karcsi, képviselő vagy. Bátran, merészen föl kell vállalni dolgokat az itt élőkért.  Ők az elsők. Második a Ferencváros. Sulyokné Guba Judit képviselő szíves figyelmébe ajánljuk, hogy itt, ahol 2000 tonna kő bepakolása zajlik naponta a szembe szomszédban, a kábeltévé bevezetése érdekében az ott élő ember állított oszlopot, mert ezen a részen van olyan utca, ahol megszűnik lámpaoszlop lenni.  

Az igen tisztelt elöljárók figyelmébe ajánlja nem szerény blogunk azt a szigorú tényt, hogy itt vannak olyan házak, amiket úgy csatlakoztattak a villamos hálózatra, hogy a Tatai úti trafóból érkeztették a vezetéket kettő darab addig vasúti villannyal ellátott házba, s hogy ezért tudtommal az egyik család nem kevés pénzt is dellázott. Nem tartják  ezt különösnek, a családot az értékrendjükben szintén magasra polcra helyező helyi politikusok, hogy ipari parkká, bányaúttá lenyomott, családok által lakott részen ne legyen elintézve-elintéztetve a közvilágítás, a rendesen megcsinált út és egyebek? Három év terhelés után az itt élő családoknak roppant semmitmondó és unalmas azt mondani: majd ha meglesz az új közlekedési központ.  

Hozzáteszem: nem hiszem, hogy a bányaúttá tett bicskei CSALÁDOK által lakott utca ilyetén terhelése bármilyen jelentősebb plusz bevételt hozna Bicskének. Azt pedig nem értem, hogy miért a város locsoltat, miért az önkormányzati tűzoltóságot kéri locsolásra, amikor ez az egész nem Bicske biznisze, hanem a MÁV Zrt. és a gánti bánya ügye és költsége kellene legyen.      

A locsolást a város megkezdte az első por miatti bejelentések után. Az ott élők szerint ez nem lett túl intenzív sem gyakori. Másrészt nem sok mindent old meg, mert ez a mai nagy eső is csak annyit tesz, hogy rövid ideig nem porol a gánti bánya kincse Bicskén.
A locsolás sem sem jelent végleges megoldást, mert a rakodás mindig porol,  hiszen locsolni is csak a útfelületet lehet. 

Az út folyamatos permetezést igényelne, a depót magát, a rakodót szinte árasztani kellene, mert a rakodógép amikor belemarkol a depóba, illetve amikor bedönti-beönti a vagonba a Volvo a kanalából, amikor az autó leönti a depóra az csak akkor nem porol a locsolás ellenére sem, ha teljesen át van nedvesítve. Ez azonban rendkívül drága lenne, a szállítást pedig jelentősen akadályozná, hiszen jelentősen nagyobb tömegű lesz, másrészt húzósan beragadna a szállító és rakodó eszközökbe. Vagyis: ez a terület, Bicske, Móricz Zsigmond utca   ALKALMATLAN a bányadepó fenntartására. A kinti rakodóterület kiváló. Ha kicsi, ha nem elég Gántnak és még lehetséges, kezdődhet a bővítése a vasút és a gánti bánya finanszírozásában. Oszt jó napot. 

Ez a belső "rampa", a családi házak előtt - csakis környezetet nem szennyező, a közelben élők lelki és testi egészségét nem romboló, csomagolt, kiszerelt áruk deponálására és vagonírozására alkalmas. Kedves képviselők, tudjátok ezt ti is nagyon jól és vakmerő bátorsággal hallgattok róla. Pedig képzeljétek el, milyen lenne ha bicskei és csabdi házatokkal szemben naponta 2000 tonna őrölt murvát pakolnának. 

 Itt pedig következzen a levelezés közvilágításuk érdekében (1999-2014)  Bicske  eddigi három polgármestere hivatali idejéből. A levélírónak az első kérése megírásakor 4 éves volt kisfia. Ma 19 éves.

A levélíró vállalta nevét és címét. Mi azonban nem szeretnénk őt kitenni semmi rossznak személyes adatai közlésével. 

De azt azért szeretném elárulni: fiúk 4 azaz négy esztendős volt, amikor levelezni kezdtek a közvilágításért, ma pedig 19 éves fiatal felnőtt.

0 Ft+Áfa/hó akciós szaktanácsunk (a Tessely Zoltán által a várossal szaktanácsadóra kifizetett milliók helyett), hogy ennek az ügynek a mielőbbi teljes megoldásából csináljon hiúsági kérdést mind a mostani, mind következő városvezetés.  

 

Izing 

 

Tisztelt Szerkesztőség!

Szeretném megosztani az olvasókkal, a közvilágítással és az előttünk lévő „Lucernás árok”-kal

kapcsolatos problémánkat is, amit immáron 15 év alatt sem sikerült az Önkormányzatnak orvosolni.

1999. nyarán levelet küldtem a Városi Önkormányzathoz, amire a választ nagyon gyorsan meg is

kaptam. (Ikt.sz.: 4252/1999. és Kivonat a 252/1999.(VIII.29.) számú Képviselő testületi Határozat

mellékelve) (1. és 2.melléklet)

Ezután éveket vártunk, hogy majd biztos történik valami. (3.melléklet)

Semmi nem történt, ezért 2004. október 22-én emailben fordultam újra az Önkormányzathoz. ( email

mellékelve)

Hiába volt az email. Még mindig nem történt semmi. Ezt már nagyon furcsálltam és felemeltem a

telefont. A telefonbeszélgetésre választ is kaptam levélben. A levélből megtudtam, hogy a 2005. évi

költségvetés tervezetében szerepel a közvilágítási hálózat bővítése, melynek része a Móricz Zsigmond

utcai közvilágítás kiegészítése is. Iktatószám: 09-1724-2/2005 (4.melléklet)

Egyre türelmetlenebben vártunk, de még mindig nem történt semmi sem.

2007. augusztus 20-án egy újabb email az Önkormányzat polgármesterének, jegyzőjének stb.

(email mellékelve) (5.melléklet)

Az emailra megkaptam a választ is VF-1686-2/2007. (6.melléklet)

A válaszlevélben az szerepel, hogy a Móricz Zsigmond utca közvilágítás bővítésének kivitelei tervei

elkészültek, viszont a költségvetésben nincsen fedezet, de a 2008-as költségvetés tervezésekor

figyelembe veszik ennek megvalósíthatóságát. Így a 2008. első félévében az utcában a közvilágítás

kiépülhet.

Még mindig semmi.

Az utóbbi években többször megkerestem a problémával a Képviselőnket, aki a Bizottsági Ülések

alkalmával említést tett a gondunkról. De még mindig nem történt semmi.

Az E-ontól értesítést kaptunk, hogy 2014. április 16-án 9:00 és 14:30 között nem lesz villany, mert

többek között a Móricz Zsigmond utcában végig folyamatos korszerűsítést hajtanak végre. Én kis naiv

azt gondoltam, hogy végre felszerelik nálunk is a közvilágítást. (7.melléklet)

Ehhez még hozzáteszem, hogy hozzánk nem a Móricz Zsigmond utcában felszerelt vezetékből jön az

áram, mert annak a 22-es számnál vége, hanem a Tatai úti elosztóból, ami nem a legjobb megoldás.

Hogy miért is, arra a 2014. március 25-én a Képviselőnknek írt levelemben adok magyarázatot.

(8.melléklet)

Visszatérve az előre „beharangozott” E-on áramszünetre:

mivel nem történt semmi április 16-án 15:00 óráig, felhívtam az Önkormányzatot és megkérdeztem,

hogy akkor mi is történt, mivel semmi látható jele nem volt annak, hogy bármit is csináltak volna.

A választ a 2014. április 17-én részemre írt 09-422-2/2014. iktatószámú levélben lehet olvasni.

(9.melléklet)

Azóta csak a nagy csönd van. Semmi válasz, láthatólag senki nem tesz semmit, mint azt már az

elmúlt 15 esztendőben is tapasztaltuk.

Amennyiben ebből a témából bármi is megjelentethető a nyilvánosság előtt, kérem, hogy tegyék

meg.

Köszönettel:

Boklahánicsné Vida Aranka és családja

2060 Bicske, Móricz Zsigmond utca ....

 

emberilona.jpg

 

szebényihat.jpg

 

juhkálám.jpg

 

mj.jpg

 

2007.jpg

 

szántónak írtlevél.jpg

 

 

eon.jpg

 

gubaj.jpg

 

 

szabolcsmari.jpg

 

     

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása