mi_ta_k_sz_l_k_1415204820.jpg_383x541

Az egyik legnagyobb magyar költő szerelmének, Gyarmati Fanninak korabeli naplója december 5-én jelenik meg. Eredetijét nemrégiben fedezték fel a hosszú életet élt Fifi közelmúltban bekövetkezett halála előtt - egy szekrénye alján. A tankönyvekben, tanulmányokban és mindenütt sokat emlegetett Fanni visszavonultan élt, kétszer nyilatkozott a sajtónak. Radnóti Miklós sírjához pedig azért nem járt ki, mert nem volt benne biztos, hogy ott valóban szerelme nyugszik. Fanni szerint úgy emlékezhetünk igazán, ha olvassuk, értjük és szeretjük a verseit Például ezt a részletet a Páris című verséből: 

"A Boulevard St Michel s a Rue

Cujas sarkán egy kissé lejt a járda.

Nem hagytalak el gyönyörű

vad ifjuságom, hangod mintha tárna

visszhangzana, szivemben szól ma még.

A Rue Monsieur le Prince sarkán lakott a pék.

 

S balról, a park nagy fái közt

az egyik úgy sárgált az égre, mintha

előre látná már az őszt.

Szabadság, hosszucombu drága nimfa,

aranyló alkonyatba öltözött,

bujkálsz-e még a fátylas fák között?" 

 

Ez a vers teszi, hogy nekünk Radnóti nem csak Bor, Lager Heidenau Zagubica fölött a hegyekben, nem csak Szentkirályszabadja, Abda és az ott történtek. Radnóti nekünk "Páris", ahová huszonhárom éves korunkban nagy szerencsével megérkezve és éppen ősszel, első dolgunk volt megnézni, hogyan lejt egy kissé az a bizonyos járda a Boulevard St. Michel és a Rue Cujas sarkán a költő egykori kollégiumi szállása előtt a Montparnasse-on, ahol az utcára lépve balról 1993-ban is láthatta a park (Luxembuorg kert) nagy fáit az utazó. És beülhetett a közelben egy kávéra, amit a francia nyelvből közepesre érettségizettek nyelvén kikérve és egy szál Gauloises cigarettát kérve mellé, valamint azt játszva, amit azóta is minden  városban itthon és kinn, milyen lehet(ett) itt élni.      

"Nem hagytalak el gyönyörű

vad ifjuságom, hangod mintha tárna

visszhangzana, szivemben szól ma még."     

 

(És pékség tényleg van ezen utcasarok közelében, lásd google.maps - ami akkor még nem volt....) 

 

Ez a film a XXI. század legfrissebb, igen igényes műsora.    

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása