Bicske korábbi polgármestere (a szeretet jegyében?) döntésével eltávolíttatta Bicskéről a Gondozási Központban bentlakásos ellátásban élő idős, beteg, önellátásra csak segítséggel képes embereket  és az intézménynek ezt a funkcióját teljesen meg is szüntette.

Akkor alpolgármestere természetesen ebben sem mondott ellent, miközben e funkció évi tíz millió forint költséget jelentett a városnak, hozzávetőleg annyit mint a polgármester fizetése és járulékai.   

Pálffy Károly polgármester nyilvánvalóan nagy tisztelője az emberi gondoskodást gyakorlók életének. Nem is értjük, hogyan hagyhatta szó nélkül hallgató képviselőtársaival ezt a lépést. De ha már megtették, itt egy okos, tisztességes példa arra, hogy egy önkormányzat hogyan áll ki a rászorulók, (Bicskén a cserbenhagyott rászorulók) mellett:

A XII. kerületi önkormányzat felhívása:

"Figyelem! Aki tud olyan beteg, egyedülálló, idősebb emberről a veszélyzónában, akinél nem működik a fűtés, illetve gondot okoz az alapvető élelmiszerek beszerzése, kérjük a pontos adatok bediktálásával hívja a 06/.....-as, éjjel-nappal elérhető önkormányzati telefonszámot! Kérjük, hogy figyeljetek a környezetetekben élő idősekre és rászorulókra!"

Ennek az egyébként spontán módon az irodák, intézmények, rendelők, rendőrség felé bizonyára működő emberbarát jelzéseknek  a városhoz való "csatornázása" demonstrációja lehetne annak, hogy Bicskén figyelnek egymásra és megnyugtathatnák vele lelkiismeretüket. Látványos is. Ami egy kicsit talán szükségtelenné teszi, hogy az ebben dolgozóknak jól kialakult "terepismerete" lehet, s hogy a válságos helyzetek híre jobbára eljut oda, ahová kell. De ez a XII. kerületi rövidke felhívás egyben szándéknyilatkozat az emberségről. 

 Mert bizony azzal, hogy ez a bentlakásos, nem luxus szociális és egészségügyi ellátó intézmény megszűnt Bicskén, attól még városunkban és térségében a problémák nem szűntek meg.

             Alább ajánlott olvasmányunk a testületnek, ahol pontosan tudják, hogy ezen intézmény bentlakásos részét állami finanszírozással vissza lehetne hozni, működtetni lehetne  és munkahelyet is teremtenének vele, (ha nem is mindjárt milliónyit).

Ez a beszéd Ferenc pápa brüsszeli tanításának részlete, amit nagy taps fogadott az Európa Parlamentben. Őszentsége 14 pontban foglalta össze a lényeget: 

1. EMBERI MÉLTÓSÁG
„Milyen méltóság megtalálásában reménykedhet az ember, ha nincs mit ennie, nincsenek meg az alapvető életfeltételei, sőt ami még rosszabb: nincs munkája, ami méltóságot adna?”

2. ÉLETSTÍLUS
„Ezzel együtt szembesülünk bizonyos nagyon önző életstílusokkal, amelyekre olyan bővelkedés jellemző, amely már nem fenntartható és sokszor közömbös a környező világ, különösen a legeslegszegényebbek iránt.”

3. ÉLET
„Az embereket az fenyegeti, hogy fogaskerekekké degradálódnak egy olyan gépezetben, amely hasznosítható fogyasztási cikként kezeli őket. Ennek az az eredménye – ami oly tragikusan nyilvánvaló –, hogy amikor egy emberi élet már nem bizonyul hasznosnak e gépezet számára, akkor némi rossz érzéssel megszabadulnak tőle, mint a gyógyíthatatlan betegek, a magukra hagyott, ellátatlan öregek vagy a méhben megölt csecsemők esetében.”

4. VALLÁS ÉS ERŐSZAK
„Hasonlóképpen meggyőződésem, hogy egy olyan Európa, amely képes értékelni vallási gyökereit és felfogni a bennük rejlő termékenységet és lehetőséget, még ellenállóbb lesz a világban manapság terjedő szélsőségekkel szemben. Ezek nem kis részben annak a hatalmas eszményvákuumnak a következményei, amelyet ma a nyugati világban tapasztalunk, hiszen az erőszakot pontosan az szüli, hogy az ember megfeledkezik Istenről, és nem őt dicsőíti meg.”

5. VALLÁSÜLDÖZÉS ÉS HALLGATÁS
„Napjainkban egyének és közösségek válnak barbár erőszakcselekmények áldozataivá: elűzik őket otthonukból, szülőföldjükről, eladják rabszolgának, megölik, lefejezik, keresztre feszítik vagy élve elégetik őket, miközben oly sokan szégyenteljesen, cinkosan hallgatnak.”

6. KÜLSŐ HATÁSOK
„A demokráciák életben tartása kihívás a jelen történelmi pillanatban. Nem engedhetjük, hogy demokráciáink igazi ereje – demokrácia alatt az emberek politikai akaratának kifejeződését értve – összeroskadjon olyan multinacionális érdekek nyomása alatt, amelyek nem egyetemesek, amelyek gyengítik és láthatatlan birodalmakat szolgáló, egyforma gazdasági hatalmi rendszerekké formálják [a demokráciákat].”

7. CSALÁD
„A jövőbe vetett remény alapvető elemeit az egységes, termékeny és felbonthatatlan család hordozza.”

8. KÖRNYEZET
„Gondolkodjunk csak például alternatív energiaforrásokon, amelyek fejlesztése segíteni fog a környezet védelmében.”

9. ÉHEZÉS
„Elfogadhatatlan, hogy világszerte emberek milliói halnak éhen, miközben nap mint nap tonnaszám dobunk ki élelmiszert az asztalunkról.”

10. MUNKA
„Itt az ideje, hogy olyan politikákat helyezzünk előtérbe, amelyek munkahelyet teremtenek, elsősorban azonban – megfelelő munkakörülmények megteremtésével – vissza kell állítani a munka méltóságát.”

11. BEVÁNDORLÓK
„Nem engedhetjük, hogy a Földközi-tenger egy hatalmas temetővé váljék!”

12. BEVÁNDORLÁSI POLITIKA
„Az okok ellen kell fellépnünk, nem csupán a következmények ellen.”

13. KÖZÉPPONTBAN AZ EMBER
„Kedves európai parlamenti tagok, itt az ideje, hogy közösen építsünk olyan Európát, ahol nem a gazdaság, hanem az emberi személy megszentelt mivolta és az elidegeníthetetlen értékek állnak a középpontban.”

14. A BESZÉD ZÁRÁSA, AMELYET FELÁLLVA TAPSOLTAK MEG A KÉPVISELŐK:
„Itt az ideje, hogy leszámoljunk a félelemmel teli és önző Európával, hogy felélesszük és erősítsük azt az Európát, amely vezető szerepet játszik, amely tárháza a tudománynak, a művészetnek, a zenének, az emberi értékeknek és a hitnek. Olyan Európát, amely a mennyekről gondolkodik és magas eszmények felé tör. Olyan Európát, amely gondozza, védi, óvja az embert. Olyan Európát, amely biztosan és biztonságosan halad a földön, amely értékes tájékozódási pontot jelent az egész emberiség számára! Köszönöm.”  

I.A. 

 

 

 

 

 

terikeeee.jpg

  

 

    

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A hozzáállást tényleg erősen meghatározza, hogy milyen a polgármester és az őt körülvevő testület.
süti beállítások módosítása