Az Országos Mentőszolgálat mind a tizenkilenc megyei állomása a gyász és az együttérzés fekete zászlajának kitűzésével emlékezik Bazsinka József mentőtiszt bajtárs életére és munkásságára.      

 

 

 

bazsinkajozsiba.jpg

 

Értesülésünk szerint egy belső levélből minden magyar mentőállomás értesül a fájdalmas hírről és sok helyütt bizonyára így emlékeznek meg a szakemberről.

"Bazsinka József (1938. 09. 12.- 2014. 12. 9.) Bazsinka József 1938. 09. 12. – én született Csikóstőttősön, Tolna megyében. Családja állattartással, gazdálkodással foglalkozott, ő 6 éves koráig papnak készült. 1957- ben érettségizett Dombóváron.

Továbbtanulásra sajnos nem kerülhetett sor, így a pécsi klinikán helyezkedett el beteghordóként. Érdeklődése az orvostudomány felé és a beteg emberekhez tanúsított gondos odafigyelése hamar kivívta vezetői elismerését, műtősként dolgozhatott a Pécsen eltöltött évek alatt.

A hatvanas évek elején Budapestre költözött. Egészségügyi pályafutását a Kútvölgyi kórházban folytatta, majd az Országos Mentőszolgálathoz került és mentőápolói munkakörben dolgozott.

1969. november 14. – én, az újonnan megnyílt bicskei mentőállomás állomásvezetője lett. Szolgálati lakása közvetlenül a mentőállomás mellett volt, élete szorosan összefonódott a mentőállomás és a szolgálat történelmével.

1970. – ben mentőtiszti diplomát szerzett, ettől kezdve már orvosi szintű beavatkozásokkal felruházva végezte a település és a környező falvak sürgősségi ellátását, hosszú évekig szakmájának egyetlen képviselőjeként a környéken.

31 évig volt állomásvezetője a bicskei mentőállomásnak. A hosszú évek alatt szakmai felkészültségével, vezetői képességével folyamatos, hatékony és gördülékeny mentőmunka zajlott az állomáson. Munkájával mentőápolók és mentő gépkocsivezetők nemzedékeit nevelte fel. A pályán eltöltött több mint 30 év alatt több ezer ember életét mentette meg, az általa lakáson, vagy mentőautóban világra segített gyermekek száma akár egy óvodát is megtöltene. 

Munkája szinte soha nem ért véget a napi szolgálati idő leteltével. Számtalan esetben történt meg, hogy hétvégén, ünnepnap vagy éjszaka, álmából ébresztették, mert egy feladat ellátására az ő tudására volt szükség.

Az Országos Mentőszolgálat 1948. májusi megalakulása után, a 70- es, 80- as, majd a 90- es években jelentős módszertani és technikai fejlesztések történtek.

Bazsinka József felismerte, hogy a Mentőszolgálat eredményes működéséhez elengedhetetlen a folyamatos tanulás. Alapvetően fontosnak tartotta a legújabb szakmai protokollok és technikai fejlesztések ismeretét, rendszeres oktatásban részesítette beosztottait is. Pedagógiai képességeit a mentőszolgálaton kívül is kamatoztatta, rendszeres oktatója volt a Magyar Vöröskeresztnek is, sok embert tanított meg az elsősegélynyújtás alapvető ismereteire.

Feleségével, Bazsinka Józsefnével, aki adminisztratív munkakörben dolgozott a Mentőszolgálatnál, nyugdíjba vonulásukig azon dolgoztak, hogy Bicske város és környéke mentőellátása, valamint a betegszállítás gördülékenyen, a betegek megelégedésére történjen" - írja hivatalos közleményében Kutenics Péter mentőtiszt, a Bicskei Mentőállomás vezetője.   

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása