A Fb-n is terjed a pécsi "Zöld doboz" fotója. Nélkülöző embertársaink segítése, ha kereszténynek valljuk magunkat, akkor azért, ha másnak, akkor azért. Bicskén is fel kell építeni egy ilyen dobozt, különösen télre jó, amikor hűtőszekrényként is frankón működik.  

Enni adok - Enni kapok  olvasható a szekrényen. 

Biztosan lennének körülötte balhék és szemetelés, éppen ezért őrzésére, felügyeletére a rászorulók közül kell kiemelni - közmunkásként. Mert "Enni kell!" - hogy a mi édesanyánkat idézzem, amikor kínál bennünket, mi pedig valamilyen hivatkozással vissza merjük utasítani. 

Enni kell.

Ahogyan ezt a Katolikus Karitász önkéntesei tudják Bicskén is. Nemrég ötven főre főztek gulyást és leültették szinte éttermi körülmények közé vendégeiket és jó szó is járt hozzá. Itt ugyan jó szó nincs, viszont nagyon praktikus. Aki akar, mert marad, mert felesleges, mert nem szereti, idehozza. Aki éhes, kiveszi. Bizonyára jogi, hatósági kérdések tisztázása is járul a tiszta szív ezen objektumához, de biztosan meg lehet oldani.  

Felvetődik, hogy  a hivatalos politikai üzenet épp a szolidaritás visszavonása, a hajléktalanoknak és más nyomorúságban élőknek nem emberként, hanem biopolitikai kategóriaként való elővezetése, illetve "a teljes jogúnak tartott állampolgárok életteréből való kivezetése".

De attól még enni kell.    

Figyelmembe kedves barátom és rendszeres Olvasónk ajánlotta ezzel a levelével: 

"Ezt ebben a hideg téli időszakban talán valamelyik egyházzal együttműködve a mi kis városunkban is meg tudnák valósítani. Nekem nagyon tetszik, kell, aki felügyeli kicsit, de talán lehetne olyan helyet találni, ahol tennének be jó szándékúak, s vennének ki akik éhesek.  Az is eszembe jutott, hogy talán mi ezt túlságosan bonyolítanánk vagy eleve előítélettel lennénk, hogy úgyis csak szétverik kiborítják összevesznek mocsok lesz. Te jobban értesz ehhez és már annyi jó civil kezdeményezés élére álltál a bloggal és a nyilvánosság erejével, ezért küldöm neked a fotót."

Köszönjük! Ez pedig a pécsi fotó képaláírása: 

"Azt gondolom, nem volt hiábavaló. 

A felső rész tele lett, én már alulra tettem a mai porciót.

Sokan nem is tudják, hogy ilyesmi van a városban, ezért felteszem a fotóját, így néz ki. 

Kérlek benneteket, osszátok továbbra is. 

Boldog és egészséges Új esztendőt kívánok Nektek, és szeretteiteknek.

István – itt: Pécs, Munkácsi Mihály utca, Irgalmasok templom" 

 

I.A.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mekkora ötlet. Kellene mindenhova.
"Ezért amikor irgalmas adományokat adsz, ne kürtölj magad előtt, mint ahogy a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsőítsék őket az emberek. Bizony mondom nektek, megkapták már teljes jutalmukat." Máté 6:2
Egyébként meg szerintem a keresztényeket nem kellene belekeverni. Azok biztos nem fogják a disznónak se begyűjthető szerves konyhai hulladékot "adománynak" nevezni.

HATÁROZOTTAN meg kellene TILTANI, hogy fukar (!), hiú (!) és ostoba emberek az "adományozás" eredeti jelentését LEJÁRATVA efféle módszerekkel ALÁZZÁK MEG a rászoruló embereket és VESZÉLYEZTESSÉK az egészségüket (azt a keveset, ami van nekik.).

Ha valaki adományozni akar, nézzen körbe, kinek tudna segíteni pár kiló liszttel, egy doboz tojással, pár doboz tartós tejjel, egy zsák krumplival a közvetlen környezetében.

Ha maga körül nem lát senkit, akkor meg fogjon egy szatyrot, vásárolja tele BONTATLAN csomagolású, TARTÓS élelmiszerekkel, és adja le valamelyik parókián, vagy segélyszervezetnél.

Szerintem sokkal menőbb azt kiposztolni, ha már valaki mindenképpen dicsekedni akar vele, hogy hetente visz egy karton lisztet ezer forint értékben adományként a gyülekezetébe, mint azt, hogy koszos tejfölöspohárba kaparta, és berakta egy utcai ételkukába azt a háromnapos hétvégi maradékot, ami otthon már a kutyának se kellett : (
Pécsett ez a doboz évek óta ott van, csodálkozom, hogy még csak most lett téma belőle. Én többször szívtam már meg hajléktalanokkal, akiknek segíteni szerettem volna, de az ételt nem fogadták el inkább pénzt követeltek, de azt tuti alkoholra költötték volna.
Inkább ide teszem az ételt, remélem jó helyre kerül. Sajnos vannak olyan emberek, akik ezzel visszaélnek és kiveszik a kaját, amit amúgy megtudnának venni. Száradjon le a keze, aki egy nincstelentől lop...
@beszélő majom: nem tudhatjuk, milyen tapasztalatokkal, hol és kik között éls, nem tudjuk mit adományozott és hogyan, de errefelé az adományozás nem feltétlenül jelent egyet a romlott ételmaradék koszos tejfölös pohárba vakarásával. ha ebből a központi fix hadtápként szolgáló pontból lesz valami, a működésével kapcsolatban szabályokat lehet és kell hozni, felügyeltetni kell főtéri működését, rendjét, tisztaságát, csak napközbeni nyitva tartás lenne és akár kidobni vagy a gyepmesteri ebtelepre vinni onnan azt az ételt, ami nem odavaló. továbbá figyelmébe ajánljuk azt a szigorú tényt, hogy attól még, hogy valaki éhezik vagy szegény, hajléktalan, attól még lehet annyira jó a szeme, az orra, hogy nem eszik meg mindent válogatás nélkül, amit odatesznek. határozottan meg kellene tiltani a magyar szegények (szegény magyarok) ilyen mérvű lenézését, miközben védelmezői mezbe öltözve tart valaki "védőbeszédet". emellett és ettől a Csavargók 10 parancsolata (Hobo) alapján még lehet(nek) saját koldusa(i) mindenkinek, akit és akiket a maga erejéből rendszeresen támogat akár pénzzel, akár mással, de jó szóval feltétlenül. nemrégiben ötven főt láttak vendégül, ötven szegényt szép csöndben a katolikusok, akik minden ünnep előtt egy mellékoltár elé gyűjtik az alapélelmiszereket, most advent idején összejött egy jól megrakott utánfutónyi. a gyermekotthon konyhája is szép csöndben támogat bicskei szegényeket, a Bicskei Hit Gyülekezete évente többször tábori gulyáságyúval jelenik meg a főtéren és még sorolhatnánk. tudjuk, hogy politikusok körében ma nem divat szociálisan érzékenynek lenni max. érdekből -, de ez a doboz, bár lenne vele gond és munka, az fix, az intézményesült odafigyelés, szolidaritás, segíteni akarás egyértelmű kifejeződése lenne jelenlétével. ellene egyedül az szól, hogy míg Pécs egy nagyváros, Bicske lélekszámával nem biztos, hogy nyújtani tud annyi bevételi forgalmat. Köszönjük beszélő majom hozzászólását.
@beszélő majom: Az mennyivel jobb, amikor a liberósak tüntetnek a kukázáshoz való jogért ?
@midnight coder: az annyival jobb hogy nem narancsra lugozott agyhalottként bolyonganak idiota jelszavak és pántlikás sosem volt ábrándok között és persze imádva bálványozott törpeviprea vezérük között........tudod az igazmondo felcsuti srác aki sose hazudik...
süti beállítások módosítása