Krajczár Gyula - akárcsak édesapjáé, csak az övé másképpen  - nagy hívónév Bicskén. Nem sokat tudunk róla, mert személyes bicskei megnyilvánulásai ritkák voltak, ezen a blogon öröm volt számomra közzétenni ideszánt - Lakatos Istvánról szóló írását. (Aki bicskei születésű Kossuth díjas költő, 56 után börtönben volt és Bicskén nyoma sincs az utókor emlékállításának.)

Mivel Krajczár Gyuszi gondolkodását gyermek- és fiatalkora idejéből és írásaiból is sokan ismerik, mivel elismeréssel tekintettek arra a rokonszenves bicskei srácra, aki újságírói pályája csúcsaként, legalábbis eddigi és egyik csúcsaként Pekingből tudósított - igazán jó ötlet volt őt felkérni egy előadásra - nagy utak után hazai pályán.

Szerintem az est nem hivatalos díszvendége 10 éves fia volt. Akit egyébként Pekingben kereszteltek meg a katolikus egyház szertartása szerint Péter névre. Mivel Pekingben született. Ez ám a keleti nyitás. Sajnálom, hogy nem kérdeztem meg, hogy valóban ez van a születési anyakönyvi kivonatában születési helyként? Hiába. A legjobb kérdések néha itthon vagy jobb esetben hazafelé jövet jutnak eszembe. De nekem így is jó. Különben is személyes adat.   

Kínát, a kereskedőnép hazáját ismertük meg és egy olyan ember szemléletét, aki valóban ismeri őket. A bicskei Marco Polo - kis költői túlzással. Akinek szavaiból kiderült, amit már kapizsgáltam magamtól is, hogy semmiképpen nem szabad követnünk a kínaiaknak azt a dehonesztáló és lekicsinylő megítélését, amik a közhelyszerű sztereotípiákban jelentkeznek itthon is.

Termelnek és kereskednek, külpolitikájukban mindent alávetnek kereskedelmi szempontjaiknak.

Kína - gondoltam - kínál, s csak szórakoztattam magam azzal, hogy a kínál jelen idejű igénknek bármi köze lenne a kereskedőnép Kínájához és kínálatához. Kína egyik legfontosabb és legújabb európai hídfőállása Athén kikötője - Pireusz. Mint az előadó fölvázolta, a görög segítséget kérőket együttműködési ajánlkozásuk után arra kérték, hogy először is szíveskedjenek egyeztetni e tervüket az EU és az IMF illetékes vezetővel és ezen kialakult keretek ismeretében térjenek vissza a kérdésre közösen. Onnantól tárgyalásra kész az ügy - teszem hozzá.     

A szudáni példa szerint a kínaiak voltak azok, akik cégeikkel megjelentek Afrika harmadik legnagyobb államában, Egyiptom déli szomszédjában és ott ahol addig egy csepp kőolajat nem bányásztak, ők megkezdték.

Mindent alávetnek állami és kereskedelmi érdekeiknek. Ha egy pirinyó ország küldöttsége érkezik, akkor is ugyanazzal a protokollal fogadják sűrűn teleírt naptárjuk szerint, mintha nagyhatalom érkezne. Amikor szuperhatalomnak nevezik őket, az nem tetszik nekik. Szerényen megállapodnak a "fontos hatalom" kifejezésnél. A nagytestűség nyugalma?

 És ami a legjobban tetszett, hogy a különböző megszokott, népüket érő sértegetéseket nem veszik a szívükre, mert nem áll érdekükben megsértődni. Ahogy az előadó mondta, olyan megjegyzésekre legyintenek, amit itthon egyesek a halálukig nem felednének és pszichológusi háttérmunka árán dolgoznának fel.

 

Saját tulajdonú Dalok könyvéből (SI KING), Európa Könyvkiadó 1959 - 206. vers Weöres Sándor fordítása ötlik fel:

 

Ne vezesd a nagy fogatot,

a port magadra borítod.

Ne gondolj száz bánatra,

csak magadat szomorítod.

 

Ne vezesd a nagy fogatot,

ne bújj a por köpenyébe,

Ne gondolj a száz bánatra,

sosem jutsz ki a fényre.

 

Ne vezesd a nagy fogatot,

a port magadra teríted.

Ne gondolj a száz bánatra,

csak terhedet nehezíted.  

 

 

 

Mintha nem lenne idejük megsértődni. A vallásról kiderült, hogy a buddhizmusnak egy fogyasztóbarát változata fejlődött ki náluk, ami kényelmes. S hogy Konfuciusz, Tao és Buddha tanításinak egyvelegéből van jelen náluk. Vallási ünnepek helyei egyek, ahová mindannyian bejárnak ünnepelni, amikor szükség van rá.

A gazdasági együttműködés velük csak akkor működik - ez a hazai külpolitikának sokszor mintha nem lenne egyértelmű -, ha nekik is érdekükben áll, ha amit ők nyújtanak, mi ellentételezni tudjuk. Mint az előadó kiemelte, egy kis búzát mindig el lehet adni odakinn, mert elfér a raktáraikban, de nem biztos, hogy a pláza-városszerű építményék országából valóknak Budapesten miniszteri szinten az üzletközpontok mibenlétét kellene elmagyarázni, hogy aztán egymásra nézzenek értetlenül és udvariasan, fülig érő mosolyú kézszorítással meghajolva  megköszönjék a tartalmas délutánt.  

A legelején azt tisztáztuk, hogy a "Keleti nyitás" nem az Oroszország felé nyitást jelentette és jelenti, hanem a kínait. Erről azt gondolom, hogy ez akkor helyesen inkább "Távol-keleti nyitás?".  Akár "Keleti nyitás?"címmel  Oroszországról is meghallgatnám Krajczár Gyula külpolitikai szakújságírót.

Akiről magánbeszélgetéseinkből - olykor megengedünk magunknak egy itteni menzát plusz kávé szódával - az irodalmat is jól ismeri és szereti. Szombathelyen végzett tanárként, egyik szakja a filozófia volt. Kiváló, abszolút katedraképes előadó. A gének...  

Sok kérdés volt. Nekem Tibet járt az eszemben - Free Tibet! - és nagyon sajnáltam, hogy nincs jelen a hallgatók között Izing Róbert bicskei újságíró, aki az első magyar készítésű, Tibetről szóló dokumentumfilm egyik alkotója. A mellettem helyet foglaló hallgató az ujgurokról érdeklődött, de amúgy is olyan párbeszéd alakult ki, hogy én akartam az utolsó kérdező lenni - aztán egyszer csak véget ért.      

  Aki pedig lemaradt erről az emlékezetes estéről és érdekli, javaslom olvassa el Krajczár Gyula bicskei könyvtárban is fellelhető művét. A sárkány fészke

Március elején ugyanitt az Iszlám Állam nevű terrorszervezetről tart előadást Dr. Bourgla Ossamah.  

 

Izing Antal 

   

    

 

     

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti! Máig sem értem, hogy a Zöld terasz miért nem működhet a Müv. Központban....Nem mintha a Pizzafalóval elégedetlen lennék...
Ellenkezőleg !
@malmosfere: Feri. A Zöld Terasz, ha nagyon akarta volna, működhetne a művházban. De egyrészt jobb helye van a valódi kávéházban, másrészt azt a legendát, hogy őket nem engedték a művházba - bár ők ezt nyíltan sehol nem mondták -, csak saját legendájukat erősítheti. Ha egy program a művházba akar menni, ahhoz szerintem türelmes előkészítés és egyeztetés szükséges, hogy megelőzze. Esetünkben ez nem történt meg. Tehát nem állítható, hogy nem működhetnek a Petőfi Művelődési Központban, mert nem is kérték igazán.(Bár tudnék más példát is mondani. Hagyjuk.) Még hosszasabbá, kényesebbé teszi az ügyet, hogy ún. ellenzéki politikai pártok tagjai is tartoznak ehhez, ezért az a ház túlélése érdekében (ez mindig így van) az intézményvezetés egyedül nem hozhat önálló igenlő döntést kényes kérdésben, azt egyeztetné a fenntartó város polgármesterével, aki pedig önállóan ritkán dönt kényesebb ügyekben, egyeztetné a volt polgármesterrel, aki az országgyűlési képviselő és ő talán már nem kérne engedélyt a "szolgálati" út betartásával még följebb fordulva. És azt sem gondolom, hogy feltétlenül elutasítanák őket. A Zöld Terasznak egyébként érdemi, érdekes előadásai voltak a Pizzafalóban, ahol talán jobb helye is van, mert "nem hivatalos hely". Egy környezetvédelmi tartalom - Dr. Munkácsy Béla
ELTE, Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék
Igaz, hogy egy új paksi atomerőműnek nincs alternatívája? - és egy volt pekingi tudósítóé volt eddig a leghúzósabb. Krajczár Gyuszi előadására sokan kíváncsiak voltunk, mert ismerjük őt, ismerni véljük, és konkrétan visszatetsző hibának tartottam, hogy a tömeg láttán a szervező köszöntőjében ezen az előadáson legelőször (tán nem tudott ellenállni a tömegnek?) a pártjára, a PM-re hivatkozva köszöntötte az egybegyűlteket. Értem én, hogy a magyar baloldal, aminek nincs kapcsolata a magyar tömegekkel közösségeket próbál teremteni. Alulról építkezne ugyebár. De a bicskeiek nem erre kíváncsiak. Vagy inkább a magam nevében beszélek. Én nem vagyok erre kíváncsi. Amit a magyar politika "elit" ezzel az országgal művelt, teljesen szalonképtelenné teszi egybefonódó alakzatukat. Ezen az estén sem a PM miatt jöttek, se nem az alulról építkezés vonzotta őket, hanem a jó nevű pedagógus jó nevű újságíró fia, aki Bicskén előadást még nem tartott tán sosem - mert kíváncsiak voltak rá. Szóval oda kellene figyelni arra, hogy ne legyen már toborzó ezekből, hanem véleményem szerint maradjon gondolkodó, igényes, civil bicskeiek összejövetele és nem is feltétlenül szükséges ehhez a központi zöld terasz név. Lehet, hogy más hallgató a vállát rándította a pártnévre. Ez itt saját vélemény. Biatorbágyon például Kávéházi esték néven működik. Mi itt Bicskén ezt mindenféle pártalakulat nélkül is meg tudnánk csinálni.
@I.A.: Kösz a kimerítőválaszt....A Krajcár Gyuszi előadásán ott voltam, Te ott ültél az első sorban én a lányomékkal a második sorban...Egyébként jeleztem, hogy a jelenlegi hely szerintem igen csak megfelel..Ha megnézed a jelentkezett tagokat megtalálsz. Osamah vett fel...Válaszod utolsó részében leírtakkal ( mint véleménnyel....nem teljesen értek egyet, de természetesen tiszteletben tartom...) Tekintsük a Zöld Teraszt civil kezdeményzésnek, addig amig az tud maradni... üdvözlettel Molnár Ferenc
süti beállítások módosítása