Mint már korábbi híradásainkból is kiderült, az Európai Unió háttér finanszírozású, Vásárhelyi János igazgató szervezésével megnyert pályázat révén kertészmérnökök, régészek és más szakemberek bevonásával nyeri vissza eredeti formáját az idején 85 esztendős Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthon arborétummá lett parkja.   

Jelenleg drabális kútásó szerkocsik forognak a területen, mert a parkban 150-200 méteres kutat ásnak. Hajdan a park legmélyebb pontján álló tónak a csapadékvízen túl - például aszályos meleg időben is lennie kell megfelelő vízutánpótlásának.    

A Gyermekotthon dísztavának partja méltó helye hangulatos nyár esti klasszikus koncertek megtartására és a városlakók előtt is nyitott intézmény 11 hektáros, 110 ezer négyzetméteres parkja sétatérnek is kiváló.     

A kastélypark az ország egyik első angolkertje volt, melyben hidakat, grottát, és a kor új igényei szerint holland házikót és üvegházat is emeltek. A terület régészeti feltárása és réginek megfelelő tervek elkészítése a 85 éves Gyermekotthon EU pályázaton elnyert javadalmából valósulhatott meg.  

A 11 hektáros nemes szépségű kastélypark kiemelkedő történeti, művészeti, kulturális értékénél fogva védett műemlék.

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása