Kedden délután három órakor Kelemen Zoltán és Monos István, a Vállalkozók Báljának  szervezői átadták a Nagy Károly Város Könyvtár Gyermekkönyvtárának szánt 228 ezer forintos tombolabevételt Endrédiné Szabó Erikának,  a könyvtár vezetőjének.   

- Minden körülményességet mellőzve használjátok egészséggel - mondták a szervezők, akik döntésük és intézményismeretük alapján tartalmas gyerekprogramokra szánták a 130 tagú bál tombola bevételét. Mindez a 130 bálozó mellett még több olyan embernek is külön köszönhető, akik értékes tombolaajándékokat vittek be a Korona Étterem Pizzafalóba, de a bálon nem vettek részt. Pedig a Bicskei Vállalkozók Bálján mindenki részt vehet, hiszen mindenki aki él - Vállalkozó.   

A hagyományos könyvtári Cimbora Táborok szervezője a könyvtárban elmondta, hogy olyan nagy dolgot szeretne ebből a csodálatos, kedves és eléggé meg nem köszönhető ajándékból alkotni munkatársaival, ami minél több bicskei gyermeknek szerez örömet és minél többükben erősíti meg a könyvtárhoz, könyvekhez, kultúránkhoz való életre szóló erős kötődést. 

 

Elmondta még azt is, hogy természetesen nem egyszerűen a pénzeszköz érkezése szerez nagyon nagy örömet a bicskei könyvtárosok szívének, hanem munkájuk - ez az életük -, szép elismerése.  

     A könyvtár helytörténeti gyűjteményének relikviáit tekinthették meg a mai, még nem hivatalosan  Bicskei Vállalkozók Körének nevezett csapat ajándékát hozók. Ezek között egy 1929-es fotódokumentum a leglátványosabb. A Bicskei Iparosok Körének zászlószentelője a katolikus templom főhomlokzata előtt. De találunk az alábbi kincsek között korabeli meghívót, igazolványt és szabályzatot is.

  iparos1.jpg

 Az iparosok vezetőjének, Denkinger Gyula elnöknek szóló 1945-ös leirat, ami az új, keleti szeleknek megfelelően inkább szervezett munkásokat akar látni Bicskén is. Olvasókörökről hallani sem akar. Igazán stílusos mindezt könyvtárban látni. Tökéletes magánügy, csak nekem fontos, de a levél édesapám kistószegi megszületése előtt 22 nappal datálódott.   

iaprosdenkinger.jpg

(Lehet, hogy tévedek, de e sorok írójaként gyerekkorom kistószegi részéből jól emlékszem Börcs Anti barátom, évfolyamtársam nagypapájára az idősek által máig Rajna utcaként emlegetett Dózsa György utcából, ahol én gyakran megfordulhattam különböző hadi játékok miatt - főleg hírszerző, felderítő vonalon teljesítettem szolgálatot. Anti nagypapája (vagy dédpapája?) lehetett Börcs Antal, akire emlékszem, mert akkor is dolgozgatott cipészműhelyében. Hallgatag-komótos, erős testalkatú ember volt, teljesen kopasz. Néha szivarozott az udvaron. Nagy tisztelettel néztem rá mindig, mert azt hallottam, megjárta "a hadifogságot a ruszkiknál", de erős volt és szerencsés - hazajött a saját két lábán Szibériából. Anti barátom nem Papának, hanem  Tatának szólította.)            

 

iparosborcs.jpg

iparos2.jpg

 

 

iparos4.jpg

Ez a meghívó pedig szinte napra pontosan 79 éve megtartott közgyűlésre szól. Érintett benne még Ipach Márton valamint Klopfer Antal háznagy, akinek lemondásával megüresedett a tisztség.  

ipraorsmeghivo.jpg 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása