Túl közel van a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) Bicskéhez, ezért aztán hatalmas és természetes  tömegvonzást gyakorol a gyermekfocistákra és szüleikre. Jó hír - mint amikor végre oázist ér el a sivatagi vándor -, hogy tegnap három fiatal focistát igazolt a BTC a Bicskei Szó értesülése szerint.   

Ha csak 20 kilométerrel odébb lenne - és nem a szomszéd faluban, akkor nem szenvedne ettől a különös kórismétől, ettől a hiánybetegségtől az évszázados bicskei futball klub - vélik a klubban. A PFLA éppen 6 kilométerre fekszik a BTC pályától (a rövidebb úton). 
Egy őszi példa mindent elmond az áldatlannak tűnő  helyzetről. Amiről mindenki tud, de a nyilvánosság előtt senki nem beszél és nem szorgalmazz megoldást. Ami csak és kizárólag a PFLA-val való együttműködés révén lehetséges, hiszen ennek az anyahajónak a farvizén halad a BTC  az admiralitás részéről (szolgálataink ellenére) kissé árván hagyott, jó öreg csatahajója.   
Az anekdota szerint Bicske város (itt, a járási székhelyen  sportcsarnok sincs) U21-es csapata tavaly ősszel átment Felcsútra. Annyira nincs fiatal focista nálunk, hogy nem tudott 11 fővel kiállni a BTC. Ebben egyébként bizonyos demográfia hullámvölgyek is jelen lehetnek, amiről nincsenek helyi adataim. Ez egy sokrétű probléma. 
Lényeg, hogy 10 játékossal játszottuk végig, 4:3 arányban meg is nyertük a jól képzett túlerővel szemben. A PFLA TIZENEGYÉBEN 7 AZAZ HÉT BICSKEI játékos játszott ellenünk, akik a Bicskei TC-től mentek át Felcsútra.
Ez a sztori jól kifejezi a problémát. Jól emlékszem, hogy már a PFLA kezdeteitől mondogatták öreg bicskei szurkolók, hogy ez lesz. Bevallom, azok közé tartoztam, akik a mai helyzet tanulsága alapján nagyot tévedtek: akkoriban optimistán inkább úgy foglaltunk állást: jól fogunk kijönni ebből. A partnerség volt a varázsszó. Partnerség... Hja.    
Nagy hatással vannak a jó körülmények a távozókra. Ott minden van. Vacsora edzés után, póló, melegítő, egyebek. Mi sokkal szegényebbek vagyunk. Itt  főzés a BTC szurkolóknak köszönhető - üstház  bevetésével. Anyagi gondok.
A mi pályánk mellett nem sétálgat személyesen Magyarország miniszterelnöke neglizsében és más tévéből ismert körök sem. (Szerintem ez nem is baj.) Még sportcsarnok sincs Bicskén, ahogy náluk az is van és stadion is. (Szerintem sportcsarnok ide is kell.) Lehet, a következő választásokig megépül az alapja mint látható fejlesztési ígéret... mint a műfüves BTC edzőpályáé 2009-ben. Ami hat éve ígéret (vö. hat kilométer, hat gól az angoloknak) azóta is csak alap és botanikus kert.   
Tehetséges fiatalok gyűjtőhelye hozzánk képest luxus felszereltséggel - persze, hogy átvonzza a bicskei legényeket.  
És a szülőket is megértem. ha azt látják srácukban, hogyha szótagolva is, de már olvassa, olvasgatja a játékot, persze, hogy ki fogja használni a szomszéd faluban emelt híres-neves dobbantót. Az akadémia sem mondhatja, hogy bicskei ne jöjjön, ne is mondja. Nem tudom, mi lehet a megoldás.  
Mindezek a megfontolások elvonják Bicskéről a fiatalokat. A Puskás Akadémia kezdetben műfüves edzőpályát ígért Bicskének. Abból a már meglévő köves alap és kis magyar gyomnövény-határozó - ha jól emlékszem 2009 óta várja, hogy valóban pálya - edzőpálya legyen belőle.  Hogy füves főpályánkat csak mérkőzésekre használhassuk minőségének megőrzése érdekében.  
Együttműködésünk idején a PFLA csapataiba be nem férő játékosokat játszattuk, aztán a felháborodás hatására - Bicske legyen bicskeieké - megalakult a Bicskei TC 2 bicskei legénységgel. Olyan játékosokból, akiknek a családja a pálya szélén figyelte a játékot, ahogy az szinte minden településen működik a mi kategóriánkban.    
2006-ban emlékszem, hogy Nemzetközi Serdülő Bajnokságot rendeztünk pályánkon, az elszakított területek városaiból érkeztek hozzánk csapatok. Volt olyan, hogy két ifjúsági csapatunk volt, s megesett, hogy serdülőcsapatunk ripityára vert mindenkit. Mindez nem volt olyan rég. 
Jó lenne, ha ott folytatnánk, ahol abbahagytuk. Bicskén.
 
ia   

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sajnos a cikk nagy vonalakban az igazat takarja,de minden munka amit elvégzünk az utánpótlásért a bicskei gyerekekért kárba vész ha hatalmi szóval viszik el az up játékosokat és irónikus válaszok jönnek az elnökség mondataira "HÁNY CIPŐT ADJUNK" stb.....Licences edzőket szerződtettünk hiszen ősszel csak Ágoston László és Földes Gábor rendelkezett megfelelő képesítéssel.Ma már Megyesi László, Sándor József,és Carvalho is képzett edző.Beszereztünk technikai eszközőket az edzésmunkához.Utánpótlás csapatoknak is szerveztünk edzőmérkőzést.Megegyezés van bicskei vállalkozókkal a bicskei utánpótlás támogatásáról,kizárólag csak az up-t hajlandóak támogatni!!!!!!!A B-közép tagjai a felkészülést teával zsíros kenyérrel hagymával segítették.A bicskei utánpótlásból sajnos az elmúlt évben(7 IFISTA FÖLEG )AZÉRT MENT EL,MERT AZ ELSŐ CSAPAT EDZŐJE SZERINT BOTLÁBÚAK VOLTAK ......helyettük Oroszlányból,Tatabányáról,Szárról hozott hasonló korú játékost.Korosztályos válogatott játékosaink közül,már csak Peinlich Dávid van nálunk.Egyre kevesebb a gyerek aki a PC nyomogatása helyett mozogni kíván és aktív tagja akar lenni egy közösségnek.A BTC kis egyesület,szegény rokon lett egy falusi csapat mellett,de azt a munkát amit befektettünk azt már nem veheti el senki a klubtól.Nálunk egy a lényeg :mindenkit szeretettel várunk gyermekcsapatainkba,és bár itt nincsenek csicsás külsőségek,szeretnék ha a bicskei gyerekek ebben a városban ebben a klubban sportolnának,úsznának,fociznának és válnának a sport által egészséges felnőttekké!!!Tisztelettel Márton Imre
@Márton Imre Márton Imre: köszi. olyan tiszta szándékú és intelligens forrásokból származó jelzések is érkeztek hozzánk, amik építeni akarnak: szerintük a vezetőség részéről anyagiakban legalább annyit vagy még többet kellene az utánpótlásra fordítani, mint amit a felnőttcsapatra. hiányolták a pallérozott utánpótlás csapatszellemet, hiányoltak olyan markáns vezetést, vezetőegyéniséget - akinek a keze alá szívesen visszajönnének akár az akadémiáról is. ez egy vélemény, amin lehet persze vitatkozni. a fiatalok közül egy fiatal bicskei reménysugarat emeltek ki, egy egyetemista utánpótlás csapatkapitányt, aki vezéregyéniség, aki úriember, akire hallgatnak, aki jó sportoló. ezekből a szavakból az derült ki számomra önkritikusan, hogy cikkem ugyan tartalmaz igazságokat, de csak részigazságokat, mert ami a jelenlegi utánpótlásnak hiányzik a klubvezetés részéről, az az annak a felismerése, hogy komoly, versenyképes közösséget szervező és pedagógiai, sportpedagógia feladatok kiáltanak a BTC berkeiben megoldás után. tehát nemcsak arról van szó, hogy a pfla túl vonzó, hanem egyben arról is, hogy a btc az utánpótlás számára e percben nem az. ha ezeken már túl lenne az utánpótlás, akkor vonzóbb atmoszférájú egységgé válhatna az egyesület és nem elmennének, hanem túljelentkeznének a klubjövőt jelentő fiatalok, erősebb közösségük pedig könnyebben kivetné maguk közül a nem odavalókat. Ezek a gondolatok olvasói megjegyzések alapján álltak össze, amik posztunk után több formában is érkeztek a blog fórumához. Jó munkát, sok sikert mindenkinek.
Hajrá BTC!
@Bicskei-Szó: Erre csak azt tudom válaszolni,hogy az utóbbi idöben csak két személy keresett meg,hogy segítséget nyújt a BTC UTÁNPÓTLÁSÁNAK.HOL A TÖÖBBI "JÓSZÁNDÉKÚ"???????????De azt mondom elég volt abbahagyom,mert nekem is egyszerűbb és jobb naponta azt a 2-3 órát a családom körében eltölteni,mint kalapolni,pályát előkészíteni,meccset rendezni hétvégén mindezt INGYEN!!!!!!A havi telefonszámlákról nem beszélve!!!!!Na ki csinálja igy???Már most mondom senki!!
@Márton Imre Márton Imre: igen, ezek a te feltétlenül jogos kérdéseid és szempontjaid. de ettől még lehet jó szándékú az is (nagybetűk és 10 kérdőjel nélkül) - akik azt a felismerést szeretnék tudatosítani, hogy az utánpótlás nélkül nincs jövő - még a Bicske városa által leginkább támogatott sportot, a főprofilja szerint focizó sportklubnál sem. az utánpótlás csapatok tagjai jó esetben iskoláik mellett - jó, ha edzésekre és meccsekre ki tudnak menni, de természetesen minden tiszteletem lelkes és tiszta munkádé. írásod már kinn van. üdv, ia bicske.blog.hu/2015/02/25/brazil_edzo_a_btc_u15-nel
Kedves Bicskeiek !

Tájékoztatnék mindenkit a bicskei "futball" történetéről.
Az itt leírt dolgok szinte mind egytől egyig szemen szedett hazugság.... többünkben is felháborodást keltett néhány fent említett dolog. mind azért hagytuk el a BTC csapatát mert az utánpótlás soha nem játszott szerepet a torna klub életében mindig is lenézett hanyagolt játékosokként néztek ránk.
Minden egyes évben problémákkal küzdöttünk mint például labda vagy hely a pályán vagy edző jelenlét és még reggelig sorolhatnám. Azt is hozzá teszem hogy a 7 ifistából senkit sem keresett fel a Puskás tudtommal mind mi önszántunkból léptük meg az a lépést hogy igazolunk. Nem nem azért mert vacsora vagy új cipő ami úgy szint messze áll a valóságtól hanem azért mert itt odafigyelést törödést és játéklehetőséget biztositanak és nem azért mert ez felcsút hanem azért mert itt számít hogy te is ember vagy!!! Másrészről inkorrekt dolognak tartom a facebookon történő üzengetést melyet a BTC korrekt vezetőségének tagja/tagjai fiatal emberek ellen kezdeményeznek ilyen szavakkal : felcsútiak zsákot hozzatok stb stb stb ...

Szerintem ezzel elmondtam mindent ha nem akkor bármikor szivesen mesélek még ugyanis lenne mit ;)

szóval arra kérnék minden kedves bicskeit hogy mielött elitélne minket vagy a pafcII Ifi csapatát gondolja át vajon hogyan történhetett ez??
A z üzengetést fiatal Barátom ti kezdtétek!!!!"Nevezzetek a megye II-be stb.....Alaptalan vitába nem szállok Veled,mert cipőpénzt kaptatok itt is,és egyikőtők sem adta le a klub melegitöjét mind a mai napig a szertárba......Arc az van ,de a tartozást rendezni kéne ifjú barátom ,mert lehet,hogy pont a nálad lévö melegitőben egy igazi BTC játékos tudna dolgozni az U21-ben.!!!!!!!!Arctalan vádaskodásod miért nem vállalod a neveddel??Játéklehetőség volt itt is,élni kellett volna vele.Tavasszal hívtam vissza néhányatokat a válasz:"lepratelep,cigánycsapat".A legnagyobb hiba fiatal barátom a fejetekben van,és ha bárkivel magánbeszélgetésem zajlik a facebookon,tréfásan abba nem kellene beleszólnod más fórumon.
Kedves Kommentelők!
Fejcsóválva olvasom azt itt megjelent hozzászólásokat,s nem tudom,hogy nevessek,vagy szomorú legyek miatta.
Vajon azon embereknek,aki most szapulják a mondhatni újjáéledő futballklubbot,vajon fogalmuk van-e arról,mit is tesznek meg emberek azért,hogy a csapatnak,az utánpótlásnak biztosítsák a sporthoz szükséges feltételeket,hogy a gyermekek kedvét meghozzák a futballhoz.
Jómagam,bár a szakosztályvezető /Márton Imre felesége vagyok,nemigazán vagyok oda ezért a sportágért,de csodálattal adózom azon emberek elszántságának,akik mindent megtesznek ezen egyesület fentmaradásáért,s mindezt nem azért,mert személyes ismeretség,barátság is köt hozzájuk.
Ők azon vannak,hogy megfelelő feltételeket biztosítsanak mind a nagycsapat,mind az utánpótlás számára,mely nagyon nehéz, a szűkös anyagi és emberi hiány miatt.
Azt senki nem sejti,hogy milyen áldozatokat hoznak.mindezt ingyen.Ennek fő oka az elhivatottság,s a sport szeretete.
Miközben fejcsóválva olvastam a hozzászólásokat,elgondolkoztam azon,hogy azok az emberek,akik ezeket a sorokat írták,tudják-e mélyebben a dolgokat,azok valódi oldalát.
Nos,a férjem mindezt a munkát teljesen ingyen,a futball fanatizmusa,a helyi sportélet fellendítése ,a gyermekek fejlődése végett csinálja.Mindezt teljesen ingyen,nem beszélve a havi sokszor 15-20 ezres plusz telefonszámláról,mely önköltséges,nem fizeti ki neki senki.Arról pedig nem is beszélek,hogy míg a munkahelye,s a pálya között ingázik,szinte alig jut idő a családjára.Szerencsére jön a jó idő,s a két kisfia is megy vele ki a pályára,aminek én szerfelett örülök,hiszen mozognak,s addig sem a számítógép,vagy más technikai eszköz előtt ülnek.A futball szeretetük határtalan.
És akkor itt vannak még azon emberek,akik segítik,akik vagy a pálya alkalmazottai,s munkaidőn kívül teszik dolgukat,vagy mindenre képes szurkolók,kik az idejüket,a pénzüket áldozzák ennek a csapatnak a fent maradásáért.Sorolhatnánk... Léber Zoltán,Kiss Csaba,Németh Teri, Moharos Zsolt,Sándor József Benedek,és még sorolhatnám a neveket.
Én láttam,észleltem mindazt az örömöt,mikor első szakosztályvezetői ciklusakor egyre jobb helyen végzett a csapat,mikor fellendülőben volt az élet,az utánpótlás is kezdte összeszedni magát,s egyre jobb eredményeket értek el.Most pedig megint ugyanabban a helyzetben van,mit akkor,-ha nem rosszabban-,s visszatért a szakosztály élére,s megint szinte a semmiből kell újjáépíteni a futball életet,itt Bicskén.
Teszik mindezeket önzetlenül,teljesen ingyen,időt,s anyagiakat nem sajnálva,lehetőséget adva mindenkinek arra,hogy bizonyítson,sokszor/vagy ha nem szinte állandóan/ a saját pénztárcájukból.Miközben azt hallom,a környező klubokban,a focisták fizetnek azért,hogy focizzanak,itt nem kell tagdíjat fizetni,kapják a márkás bemelegítőt,mosnak rájuk....Most pedig azon vannak,hogy az utánpótlás,s a nagy csapat számára,élhetővé tegyék a játékot.
Ezért is nem értem a fent megjelent kommentet,főleg úgy,hogy aktívan nem is vesz részt a klub életében.A tisztánlátás végett is írtam ezen sorokat.És mielőtt félreértés esne szeretném közölni,hogy jómagam nem vagyok futballrajongó,nem is szeretem,s kíváncsi lennék arra is,hogy más feleség,vagy társ mennyire lenne toleráns párjának ezen fociszeretete végett.Azonban látom rajtuk az elhivatottságot,a futball szeretetét,a tenni akarás vágyát...
Úgyhogy csak annyit tudok mondani?HAJRÁ BICSKE,HAJRÁ BTC!!!!!
Tisztelettel: Márton Imréné
süti beállítások módosítása