Olvasónk telefonos tájékoztatása alapján ma délelőtt 9 óra tájban értünk a helyszínre, ahol az Eon emelőkosaras autója segítségével gólyafészek bontást kezdtek meg zöld-hatósági engedéllyel. Klébert Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője és Staudinger István, a Nemzeti Park munkatársai is jelen voltak Éppen ott, ahol két éve is fészket bontottak - a Szent László utca Bethlen Gábor utcával szembeni villanyoszlopáról. 

Minden kedves olvasónkat arra kérünk, hogy legelőször ezt olvassák el. 

(Kedden este szereztünk tudomást arról is, hogy a magántulajdonú kertben lakossági költségre elhelyezett fészekrakóhelyhez is vittek a fészekanyagból, hogy kedvet csináljanak a kistószegi gólyának. Közelebb fekszik az igen forgalmas főútvonalhoz és alacsony. Ez nem feltétlenül erősíti a fészekrakók biztonságérzetét. Bízunk benne, hogy a Szalonczai Kati néni által saját költségen néhány éve emelt kistószegi oszlopot választják a hosszú lábú madaraink, de még inkább valószínűsíthető, hogy oda térnek vissza a Szent László utcai oszlopra. )        

 

 

       Akkor így írtunk az esetről. 

Itt pedig a gólyamadár tavalyi érkezésekor, március 25-én megörökített felvétel, amit Salamon Zsuzsanna készített. Most semmit nem fog találni - nézi jobbról, nézi balról fentről és lentről, aztán reméljük maradni akar és elkezdi építeni a "gólyavárat" és nem hagy itt bennünket, pedig megérdemelnénk. 

golyagolya2014salazsu.jpg  

 

 Mint korábban is javasoltuk, lehetett volna olyan felépítményt és rátétetni a kettős oszlop tetejére, ami nekik is jó és azoknak is jobb lesz talán, akiket zavarhat a gólya.   

Megnéztük a nádvesszőkből, gallyakból álló kocsibeállóra dobált fészekromokat, majd Klébert Antal javaslatára Staudinger Istvánnal mindhárman magunkhoz vettünk egy-egy öllel a tavalyelőtt gólyacsőrben légi úton ideszállított vesszőkből és átvittük a Bethlen Gábor utcai gólyafészekrakó oszlop tövébe, ahol a kistószegiek elmondása szerint 1971 óta fészkel a gólya. Öt éve nem. Egy kedves kistószegi a bringámat tolta feljebb - utólag is köszönöm. 

katineni.jpg

Ahová az anyagot áthoztuk, az Ábelékkel szembeni területre, korábban ott is történt gólyafészek-rakóhely bontás, majd az Ady Endre utcában élő Kati néni, Szalonczai Lajos doktor úr, Lajos bácsi  özvegye - Isten nyugosztalja! - saját költségén villanyoszlopszerű fészekrakóhelyet állíttatott a háztól távolabb, az úthoz közelebb.  Ide már vagy öt éve nem rak fészket a gólya, azt mondják, sosem rakott sajnos. Átment oda, ahol most leszedték fészkét. Itt pedig, ahol rég nem fészkeltek, az oszlop tetején szekérkerékszerű eszköz növelné a fészekrakási kedvet. Még inkább növelheti a már megkezdettnek látszó fészeképítés, amit a Duna-Ipoly Nemzeti Park őrkerület vezetője, Klébert Antal kezdett. Hogy az alapok meglegyenek.  Mert az EON kosárban a szépen fészekaljává rakott kerékkel Staudinger István természetvédelmi őr emelkedett, aki visszaigazgatta, "csőre húzta" a fészekkezdemény tartócsövét, amin a ma levert fészekalj romjaiból is állott. A természetvédők igyekeztek e negatív helyzetből valami természetet szolgálót is kihozni.

A környéken számos helyen ezért volt áramszünet. 

A Hatház utcai (Szent László utca) ház kertjében, ami előtt ma fészket bontottak,  korábban fölállítottak egy vizes területhez közelebbi fészekrakóhelyet, de a gólya nem ott rakott fészket, hanem a régi, ma is elbontott helyen.

Állítólag sok gólya jön tavaszra. Egész Bicske azon drukkolt a legutóbbi bontáskor is, hogy ott rakjon fészket, ahol eddig is rakta. Most is azon fogunk drukkolni, hogy odajöjjön vissza, ahonnan leverték fészkét.   

Pálffy Károly polgármester és a területileg illetékes képviselő figyelmébe ajánljuk: minden környezeti értékünkkel kapcsolatos lépés előtt információt követeljenek meg és mellé a tárgyalási jogot. A mi nevükben. Ha beszerezték az információt, akkor kommunikálják azt (az utoljára decemberben megjelent) Bicskei Újságnak és havi lapnak nevezett szórólapban is. 

Valamint fontolják meg a Városházán azt is, hogy a keringő Gólyafosra és szemétre való hivatkozás úgy kerülhető ki, hogy a Bicske vállalja: a fészek marad, ahová a madár rakta, de egy vagy két közmunkás rendszeresen, például hétfőn és csütörtökön az ideiglenesen Bicskén állomásozó  gólyák fészekalját összetakarítja. Bicske város pedig mindezt azért teszi, ezt nyilvánosságra is hozza, mert magyar és európai város vagyunk, ami úgy vigyáz természeti értékeire, mint a saját szeme fényére. Nem elzavarja magától a természeti értékeket, hanem megtartani igyekszik.

Komolyan elvárjuk egy európai település civilizált vezetésétől, mert a világ jelenlegi siralmas természeti állapotában igenis elvárható intelligens vezetőtől (a maguk érdemtelenül magas jussa mellett) ha egy védett madár fészkét el akarják távolítani a település közepén, akkor a területileg illetékes képviselő vagy az alpolgármester vagy a polgármester, vagy a médiatitkár vagy személyi titkár, vagy a hivatali titkár vagy mind együtt közös nagy össztáncban, az adóforintból működő helyi tévé, a város portálja és minden külső sajtókapcsolat bevonásával tájékoztatnia kell a lakosságot arról, mit miért tesznek. Azt gondolom, egy becsületes, városát ismerő és szerető polgármester, akár napirendre is tűzi ezt a lépést, hogy mindenki előtt Napnál világosabb legyen, mi készül és miért szükséges. Szaktanácsom szintén 0 Ft + Áfa.   

A kistószegi gólyafészek Bicske város belsejének egyik legkedveltebb természeti látványossága - főleg bölcsődések, ovisok és kisiskolások köreiben.

Gondolkodjunk már saját utódaink érdekében is!  És ne csak üres szavakkal, hanem tettekkel is.

 

Jó reggelt Bicske! 

        

 

ia

 

Közben levél érkezett, amihez azt tudjuk előzetesen hozzáfűzni, hogy állításával szemben szinte minden itteni "fészekproblémát"  bemutató hírünkben említést tettünk arról, hogy a kertben hátul, a főútvonalhoz közelebb fészekrakóhelyet állítottak, amit a gólyák eddig elkerültek és régi helyükön építettek helyet maguknak. Az is közismert, hogy a gólyát fészekrakás közben megzavarni nem lehet, tehát az utolsó hetekben történt meg az itteni bontás.  Íme az olvasói levél: 

 

"Nagyon sokan háborognak a gólyafészek eltávolítása miatt. Arról senki nem beszél, hogy a ház udvarára fel lett állítva egy másik oszlop és egy fészek kezdemény. (Szinte mindegyik itteni fészekbontást bemutató hírünkben szerepel a kerti fészekrakó felállítása - A szerk.) Nem elzavarni akarják a gólyát csak a fészket áttelepíteni , hogy a lehulló ürülék ne tegye tönkre a házfalat , a kocsi és gyalogos bejárót és ne hordják be a lakásba a szennyet. Én is és az összes utcában élő ember örömmel lesi a gólyákat, de az ott  lakókat is meg kellene érteni. A gólyák előszeretettel üldögélnek a tetőnkön így tudom, hogy miről beszélek."     

 

felhosgolya.jpg

 

 

 

 

 

        

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pedig hiszen bicske hihetetlen módon felkészült szakmai vérprofik által ejrópai módon természet és állatvédő..a csodájára járnak messzi földről hiszen fantasztikus kezekben van az ügy mint a többi...évezredes tapasztalatú, állatok növények sorsát viselő gárda intéz....és jani bácsi meg gizi néni el is hiszi a közértben.....
süti beállítások módosítása