Egy júliustól hatályos kormányrendelet szerint a hulladékszállítás mint közszolgáltatás a jövőben nem minimum heti 30 literre köttetik meg az egyedülálló bicskeinek sem, hanem ez esetben minimum hatvan literre/fő hetente. Ez a költségek duplázódását jelenti. 

Történik mindez Bicskén, ahol a Tessely Zoltán nevéhez kötődő építményadó duplázást is véghezvitték - a hulladékszállítás költségeivel valószínűsíthetően közvetett összegfüggésben.   

kukak.jpg

A rendeletből az olvasható ki, hogy a szolgáltató 60 és 80 literes edényt ajánlj fel a heti használatra az egyedül élő bicskei polgárnak is, akinek a szolgáltató felé bizonyítania kell, hogy valóban egyedül használja életvitelszerűen a kecót.

A július elsejétől hatályos új hulladék törvény nem engedi meg a 30 literes szerződést. Az egyedülállók is min. 60 literes szerződést köthetnek csak és akkora kukával kell mindenkinek rendelkeznie, amekkora a megkötött szállítási szerződése. Tájékoztatásból sem áll jól Bicske, itt erről még egy mukk sincs, az ún. Bicskei Újság című havilap idén még meg sem jelent. Ehhez képest és eközben Abonyban igényesebb az elöljáróság. Pedig ez az Abony még csak nem is a felvidéki Nagyabony Dunaszerdahelynél a Dunánál, hanem egyszerűen az alföldi Abony a szolnoki Tiszától nem messze. Nem kell ám messzire menni a tisztességes tájékoztatásért.     

Az egy külön történet, hogy az a polgár, aki mondjuk 2012-ben vett egy 120 literes kerekes kukát 7500 forintért, innentől mi a frászkarikát kezdjen az efféle beruházások felett elsikló rezsiharcosok rendelete után. Az sem teljesen biztos, hogy a bicskei szolgálató edényt kínál nekünk, tehát egyrészt feleslegessé válik amit már megvettünk, ráadásul vehetünk egy újat és heti 60 litert fizetünk akkor is, ha a 30 litert sem éri el a háztartási vegyes hulladékunk. Ez a legrosszabb eset, de ezzel is számolnunk kell...

Biztosak lehetünk benne, hogy a helyi szolgáltató dolgozói nem tehetnek a "törvényhozás" általunk szintén jól megfizetett butaságáról. Az viszont kimondottan érdekel, hogy a megfelelő, szerződés szerinti edényt kapok-e a cégtől? Nem pénzért, nem bérbe. Csak használatba. Érdekel továbbá, mit csináljak a 7500 forintos, 3 éve vásárolt 120 literes kerekes kukával?

Átveszi a "törvényhozó"?

Föltoljam nekik?    

Az is nagy kérdés, hogy annak a személynek akinek a háztartási vegyes hulladéka egy héten nem haladja meg a két-három normál-szatyornyi térfogatot - tehát a heti 30 litert sem éri el igazán -, miért fizessen duplán 60 literért - a semmiért.

(Megjegyzés a margóra: Valószínűleg abból önmagukból indulnak ki a törvényalkotók. Gondolják, Magyarország jobban teljesít és hulladékot is többet termel, ezért a heti 30 liter helyett bevezetik a heti 60 litert még egy főre is. Pedig a legtöbben olyan szegények, hogy szemetük is alig van.)         

Íme a 2015. július 1-től hatályos Kormányrendelet egy részlete, aki pedig teljes egészében áttekintené, itt teheti meg. Hozzá kell tegyük azonban, hogy Bicske városának jelenleg hatályban lévő rendelete, ami alapján ezt a közszolgáltatást végzik, még nincsen összhangban a törvénnyel, nyilván majd módosítják. A csatolmányban egyébként már látható, hogy Bicskén állítólag 60 liter/hét/fő a minimum "hulladéktermelési ráta".   

5. A települési hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedény méretére és jelölésére vonatkozó szabályok

 

7. § (1) A vegyes hulladék szabványos gyűjtőedényben történő gyűjtéséhez a közszolgáltatónak biztosítania kell azt, hogy az ingatlanhasználó legalább 2 különböző űrmértékű gyűjtőedény közül választhasson.

(1a)1 A közszolgáltató a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló 2 különböző űrmértékű gyűjtőedény közül – az (1c) bekezdésben meghatározott kivétellel –

a) a természetes személy ingatlanhasználó részére legalább egy olyan gyűjtőedény választásának lehetőségét biztosítja, amelynek az űrmértéke a 80 litert,

b) a lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használó természetes személy ingatlanhasználó részére legalább egy olyan gyűjtőedény választásának lehetőségét biztosítja, amelynek űrmértéke a 60 litert

nem haladja meg.

(1b)2 Az (1a) bekezdés b) pontja szerinti jogosultságot az ingatlanhasználó csak abban az esetben veheti igénybe, ha annak tényét, hogy a lakóingatlant egyedül és életvitelszerűen használja, a települési önkormányzat által kiadott igazolás útján a közszolgáltató részére bizonyítja.

(1c)3 A közszolgáltató által felajánlott mindkét gyűjtőedény űrmértéke abban az esetben haladhatja meg az (1a) bekezdés szerinti űrmértéket, ha a közszolgáltató által felajánlott gyűjtőedény egyedi azonosító jellel rendelkezik, és az adott ingatlanhoz tartozó gyűjtőedény ürítésének tényét az azon elhelyezett egyedi azonosító jel alapján az ürítéskor elektronikus úton rögzíti.

(2) A választási lehetőséget az ingatlanhasználó számára a közszolgáltató úgy ajánlja fel, hogy a választható gyűjtőedény űrmértéke igazodjon az érintett ingatlanon képződő hulladék mennyiségéhez, figyelembe véve

a) a településen képződő vegyes és elkülönítetten gyűjtött hulladék fajlagos mennyiségét,

b) az érintett ingatlant használó természetes személyek számát, valamint

c) a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló miniszteri rendeletben meghatározott szállítási gyakoriságot,

d)4 az érintett ingatlant használó természetes személy (1a) bekezdés b) pontja szerinti jogosultságát (ha van ilyen személy)

 8. § (1) A közszolgáltató a települési hulladék elkülönített gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényt – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a gyűjtőedényben elhelyezhető hulladékfajtára és -jellegre vagy -típusra utaló, egyértelműen felismerhető és megkülönböztethető színnel, valamint jelzéssel vagy felirattal látja el. A feliratnak tartósnak, jól láthatónak és olvashatónak kell lennie.

(2) Ha a települési hulladékot hulladékgyűjtő zsákban gyűjtik, a zsákot olyan színnel, jelzéssel vagy felirattal kell ellátni, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a zsák milyen hulladékot tartalmaz.

 

Végezetül:  A műanyag szállítás minden hónap utolsó csütörtökén várható, legközelebb március 26-án lesz. A matrica és a hulladéknaptár valószínűleg a mostani - első negyedéves számlával fog kijönni.

 

 

ia

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajdúböszörmény a szolgáltató 3 db kukát adott.A KOMMUNÁLIS,A MÜANYAG ÉS A PAPIRNAK....Mindezt ingyen!!!!!
süti beállítások módosítása