A nagy Károly Csillagászati Közhasznú alapítvány önkéntesei a napjainkban Hegyikastély néven köztudatba került bicskei Batthyány-birtokon több kutat fedeztek fel, ahová alpinista eszközökkel le is ereszkedtek.  

A birtokon több kút is található. A régi kútház valószínűleg felépítménnyel, díszes ablakokkal rendelkezett. Kút található még az egykori gazdasági épületeknél is. Előbbit ipari alpinista segítségével már feltárták, a lehetőségekhez képest fotókkal dokumentálták. "A kútház azonosításáért és feltárásáért is köszönettel tartozunk az alapítvány önkéntes segítőinek" - írja az Alapítvány közleményében.

A területen mindenképpen óvatosan közlekedjünk, mert minden a mai éles, háborúból visszamaradt robbanószerkezeteket rejthet a terület. Maradjunk a főcsapásokon.    

Nem teljesen tartozik ide, a belterületi Batthyány-kastély területén EU támogatással ezekben az időkben kútfúrás zajlik - mint arról már arról hírt adtunk -, hogy a Bicske város lakóit is nyitott kapukkal fogadó gyermekvédelmi intézmény a korabeli állapotnak megfelelően többek között egy dísztavat hozzon létre, aminek vízellátása aszályos időben a kútról történne. Az új kút egyébként a szintén megújuló locsolórendszer forrása lesz, ami több ezer nővény és persze a gyep életkörülményeit biztosítja.

Mint azt Horvai Ferenc csillagász, kutató, az Alapítvány vezetője a Bicskei Szónak elmondta:

  - Nem a képen is látható létrával ment alpinista ismerősöm, hanem kötéllel, a létra néhány méteren hiányzik is, gondolom ezer éve nem használták. A cirill N-t én is észrevettem. A kútban körben van felirat, de a többi részen még nehezebb kivenni. Persze érdemes lenne szakembernek is megnéznie. Egyébként a másik kútba nem lehetne lemászni, ott csak egy lyukon keresztül látni be. Ez a VON szó is érdekes. Nem értem a bevésést, nem tudom elképzelni, hogy egy katona miért formált volna körbe a kútban (több sorban) úgy sorokat, hogy a betűk jól kidolgozottak, precízen vájtak. Szóval ez érdekes... - mondja a kutató. 

Természetesen én sem ragaszkodom a realista háborús regényes fordulathoz, miszerint a sötét kútban, nem tudom milyen világítással a katona unalmában vés és azért szép, kidolgozott, mert például követ vésne, ha béke lenne.

De van egy egyszerűbb változat: a faragott kő még a felszínen, kútba építése előtt kapta a díszeit. A fordított N pedig egyszerű hiba. Ám erről a cirill betűről ez az időszak jutott eszembe, hiszen meghatározó magaslatként a Hegyikastély többször gazdát cserélt a német és szovjet hadsereg között és nem először keresett volna katona a kútban fedezéket a világtörténelem során.         

 

Ahonnan az ereszkedést megkezdte a bátor alpinista  

kuterezskdes.jpg

 

Vésett betűk a faragott kövekből épült kútbelsőben. Hátborzongató. Már-már ott tartok a fordított N láttán, hogy katona használta a kútbelsőt búvóhelyként, fedezékként.  

kutfaragott_ko.jpg

 

A kút belső borítása fából készült, a sarokban denevér figyel 

kutburkolat.jpg

 

A kút öble

 

kuthaz.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása