Ismeretes, hogy a mai Bicske területén a tatárjárásig  a lakott terület magja - vagyis a korabeli település temploma, temetője és házsora a Tóradűlőnél állott. 

csontok2.jpg

Ismert, hogy István király tíz falunként írt elő egy templomot. A tíz környező falunak már csak a neve ismert ebben a formában feljegyezve  Vene, Kwrth, Kony, Chakaneghaz. A tatárjárás után egyes megfontolások szerint a mai Jakab köz tájékán, egy ott a mai napig bőven vizet adó forrásnak köszönhetően telepedtek le eleink.

A Tóradűlőnél a nádas terület ma is mutat egy kis tavat, amit a régi térképek ábrázolnak. A Tóradűlő területi elhelyezkedését ma  a következőképpen képzelhetjük el. Ha húzunk egy képzeletbeli vonalat a Bicskei Mezőgazdasági  Zrt. szárítója valamint az MHSZ egykori lövészháza közé, akkor a vonal egy szántóföldi tábla felett halad. Ennek főleg alsó (akkor vízközelibb)  részén, a dombsor keleti szárnyán állott például a templom és a temető. A temetőről azt írják, nyolcszor négy méteres alapterületű volt.

Másképpen így tudnám azonosítani a helyet: Táncsics utcán elhagyom Bicskét, balra az öreg méregraktár aztán szárító, még tovább jobbra a 2009-ben átadott 400/120 kV-os transzformátor-alállomás. 

(Ha ennek a "trafónak" háttal állunk, akkor a Tóradűlő ott terül el előttünk. Az út folytatódik egy határozott jobbos kanyarívvel és hamarosan elérjük az első adandó balos, nehezen járható bejárót, ami egészen a dombalja. Itt általában ku@va sok szemetet leraknak, de ha egészen bemegyünk a dombsor keleti végére, akkor elmentünk a hajdani tó mellett is és megérkezünk a hajdan lakott területre. Mi főleg azért jártunk ide Janiék, Ernőék, Zoli, Gyuri, Ati és mások a lövészházba, mert a két szélén embermagas védőtöltés volt, a mi focipályánk partvonala, ami nem is engedte ki a lasztát és békén voltunk hagyva. Csak ivóvizet kellett hozni.)    

Ezeket a szántőföldi csontmaradványos képeket kedves olvasónk küldte a Hegyikastélynál történt kútfeltárást bemutató képek hatására. Mint közölte, tudomása szerint a Bicskei Rendőrkapitányság eljárt az ott fellelhető emberi csontok ügyében. A végtisztesség gyakorlása érdekében az emberi maradványok eredetének-korának szakértői meghatározása után a temetkezési szolgáltatók a református temetőben helyezték el a csontokat, melyekből a mélyszántáskor elő-előjön egy adag.

csontok.jpg  

 

 

    

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása