Kevesen ismerik gróf Batthyány Gyula képeit. Az első különösen értékes és szép Batthyány Gyula albumot, ami több mint album -  tiszta véletlenül a bicskei Batthyány-kastély igazgatói irodájában lapozgathattuk, amikor Kővári Attila festő kiállítás időpontját beszéltük meg Vásárhelyi Jánossal.  

Bege Nóra fotográfus szerint aki felfedezi Batthyány Gyula festészetét, szerelembe esik ezüstös - bronzos világával. Az első magyar miniszterelnök dédunokája, édesanyja gróf Andrássy Ilona. 
Fogalmunk sincs arról micsoda kultúrtörténeti kincset adott a XX. század magyar festészete. 
Aki tud menjen el Kieselbach ingyenesen megtekinthető kiállítására.

Csak néhány lépés Virágh Judit galériája, ahol Vaszary képeit láthatjuk. Megindult a tavaszi kultúrkommandó.

Részlet Pallavicini-Andrássy Borbála naplójából
(1956. szeptember 22.)

„És aztán megjöttek, Gyula is. Kimondhatatlan öröm. Nincs foga, törődött öregember, de kedélye, gyors észjárása, váratlan kiszólásai a régiek. Azt mondja, rettenetes volt, amin keresztülment. Polgárdiból este 9 után vitték be Pestre autón, vasra verve, két szótlan ávós között. A Ferenc József-híd után balra fordultak a rakparton, s előtte ismeretlen, keskeny, magas, ártatlannak néző bérház előtt álltak meg. Levitték sok-sok lépcsőn egy betoncellába. Kezdődtek a kihallgatások. Ütötték-verték, míg el nem ájult.
– Ezt csak ember bírja ki – mondta Gyula –, ökör belepusztult volna.
Föld alatti folyosókon hajszolták végig. Egyik helyen hirtelen egy orangutánszerű alak jelent meg kötéllel a kezében, és éppoly váratlanul eltűnt. Gyula nem tudja, hallucináció volt-e? A szállítások a rabomobilon voltak a legrosszabbak. Testhez szabott fülkébe állítva, sötétben, levegő nélkül, vasra verve dobálta a kocsi. Gyula nagyon magas és széles vállú, úgy állt benne összenyomorítva, mint egy szardínia.”

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása