szucsmatyi.jpg

 Fotó Szűcs Matyi

9 óra 30-tól sok iskolás és érdeklődő érkezett a megújult Hősök terére, hogy a Nagy Károly Városi Könyvtár és a Nagy Károly Csillagászati Közhasznú Alapítvány szervezésében Horvai Ferenc csillagász vezetésével távcsővel és biztonságos szemüveggel megtekinthessék a napfogyatkozást. 

foto_akli_miklos.jpg

Fotó: Akli Miklós (A kép Budán készült)

Azok a például 10 éves nebulók, akik ma velünk együtt láthatták a jelenséget, legközelebb 21 éves korukban láthatják megint a részleges napfogyatkozást, a teljeset pedig 28 évesen - 18 év múlva. Ha ma valamely iskolából, például a képeken láthatókból jöttünk volna "Napba nézni" diákként, lett volna olyan tanárunk, aki történelmi illusztrációként megmutatja nekünk "már tegnap délután" az alább linkelt filmrészletet.

Reggel 80 éves erdőjáró túramesterünket, tanárunkat hívtam fel egészen más miatt. Végül megkérdeztem: nézed-e a Nemzeti Napfogyatkozást (N.N.)? Azt mondotta, dehogy nézi, látta ő már eleget. Nézze aki még nem látta. De azért biztos vagyok benne, hogy kitekint. Nem kétséges. Örök tanár.

Amikor elindultam 9 óra 50 körül, a madarak egészen meg voltak bolydulva. Jól hallatszott ez a közelünkben lévő kedvenc helyük,  egy madárliget felől. Nem tudták hová tegyék ezt a cudarul hirtelenjében beálló "gyors alkonyt", az Alkony Expressz IC hirtelen és menetrendetlen érkezését. "Hát még nem is ettünk rendesen. Hát még éhesek vagyunk! Hát most mi lesz?!" Olyanok voltak, mint amikor népes társaság ül a kocsmában és mindenki egyszerre beszél a fejét kapkodva döbbenten, hangos kiszólással, kissé kétségbeesve és értetlenül.

(Már megnyugodtak. Mintha mi sem történ volna. Nem is emlékeznek rá.) 

A helyszínen Horvai Ferenc rövid és lényegre törő előadást tartott, a könyvtárosoktól pedig szemüveget is kaphattunk szemünk világának védelmére, (mivel a hegesztőszemüvegem nem mindig van nálam).

A részleges napfogyatkozással együtt azt éreztük, hogy hidegebb van itt-e Földön, pedig tiszta erőből március, nem erről volt szó, szeretünk Napocska, Te ne fogyj még részléegesen se, Te maradj egészben reggeltől estig  - maximum rólunk mehetne le már pár kiló.    

De ha már Könyvtár, ajánljuk ezen alapművet és e filmet a napfogyatkozós részletével együtt.

Ozirisz! Irgalmazz és mutasd meg arcodat boldogtalan népednek...    

 

ia

 

fenykep0520.jpg

 

fenykep0519.jpg

 

fenykep0518.jpg

 

fenykep0517.jpg

 

fenykep0516.jpg

 

fenykep0515.jpg

                               

"keresem a végtelennek tűnő éjek tarka gyilkosát
                     keresem a délibábok földjét, ahol a nap álma ring, és minden ember lát
                                                               valami csodát"

 

 

 

 

 

fenykep0514.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása