2015-ben április 25-ére esik a Csillagászat Napja. Országszerte számos helyszínen rendkívüli nyitva tartással, járdacsillagászattal, távcsöves bemutatókkal várják az érdeklődőket helyi csoportjaink és társszervezeteink. Az este távcsöves látnivalói: a Hold, a Vénusz és Jupiter - írja a www.mcse.hu, aminek helyszínei és időpontjai között a Bicske Szíve Park is ott van, két bicskei amatőr csillagásznak, Bajmóczy György és Szűcs Matyi  távcsövekkel történt "kitelepülésének" köszönhetően.  

Bajmóczy György fotói 

 

szolnoki.jpg 

Szerencsére sokan eljöttek, 8 óra és 10 óra között minimum harminc érdeklődő tekintett a két játszótér között álló távcső okulárjaiba. Sok gyermeket is elhoztak szüleik, érkeztek családjukkal messze földön élők is, mert a bicskei nagyi olvasta a bicske.blog hírében, hogy éppen akkor lesz szemlélődés, amikor az édesanya és kisfiú itthon vannak. Számolta is a holdakat.   

Szűcs Matyi zöld lézerrel mutatta a csillagképeket. A Cassiopeia nevet is régen hallottam. De azért a Vénusz, az Esthajnal csillag az igazi.

hold.jpg

 

És a Földünknél tucatszor nagyobb Jupiter. Bajmóczy György távcsöve két kis motor révén a Föld forgása miatti megfigyelő pont helyzetváltozást korrigálja, így az objektív "rajtamarad" a megfigyelt égitesten. A Hold felszíne kétszázszoros nagyításban 20 centi átmérőjű, jó fénygyűjtő kapacitású tükrösével igazán érdekes. A Hold Kaukázusának hegyláncát szemrevételeztük, aminek ottani legmagasabb pontja 26 kilométer.      

Szűcs Matyi távcsövén a Meisser 13-as öreg csillagokból álló gömbhalmazt is szemléltük 10 cm átmérőjű optikán - az M13 - 25 100 fényévre van innen és közel 300 fényév átmérőjű.

Nem kicsi. (1 fényév az a távolság, amit a fény 1 év alatt légüres térben megtesz.) 

messier_13.jpg

                                                                       via Wiki 

Erről az M13-ról itthon azt olvasom, hogy "Nagyon sűrű halmaz. A központja környékén köbfényévenként 1–2 csillag található, ami a Nap környékének ötszázszorosa." Ebből számomra a köbfényévenként kifejezés az igazán érdekes. Elakadtam a köbméternél és az erdei köbméternél. Vonnegut szöveget is rég olvastam. És ez egy akkora tér, hogy azt nevezik felettébb sűrűnek, hogy köbfényévenként van 1-2 csillag... Szevasz Te Nagy Mindenség innen a Kápiból. Hogy fényévtized, fényévszázad, fényévezred fogalom van-e, az már csak játék...   

A Bicske Szíve Park - aminek területét 2002-től az Összefogás Bicskéért képviselői kezdeményezésre kezdett megvásárolni Bicske város önkormányzata kb. négyszáz tulajdonostól -, ami aztán bicskei családok összefogása, kétkezi munkája és kezdeményezésére lett  - igazán jó terep például a családi csillagászkodásra is, hiszen a gyermekek ezen az estén két távcső és a civil kezdeményezésre nemrégiben kialakított játszótér között szaladgáltak.

A Bicskei Napokon ismét lehet nézelődni május idusán. Hozom majd a pontos helyszínt és időpontot! 

Szűcs Matyi kérdéseimre válaszolva megírta: 

- A Káposztás távcsöves bemutatásokra kiváló helyszín. Központi fekvése miatt bárki számára könnyen megközelíthető, még az autóval érkezők is tudnak parkolni az uszoda mellett. A következő bemutatónk a Bicskei Napok keretein belül lesz, május 16-án szintén itt.

A tegnapi nap, pontosabban éjszaka leglátványosabb objektumát sajnos nem tudom eldönteni. Mindhárom fő attrakció, a Hold, Jupiter és a Vénusz hozta a "formáját". A Holdon ezúttal is csodálatosak voltak a kráterek, főleg a 200x-os nagyításon megfigyelt Kaukázus hegyvonulat volt lebilincselő látvány. A Jupiternél érdekességképpen említhető meg, hogy a bemutató kezdetén, a 4 Galilei holdból 3 látszódott, majd a végére a harmadik is eltűnt, így 2 maradt. Az Európa nevű holdja az árnyékában volt, a Ganymedes pedig mögötte bújt el.

A csillagászattal lassan már 3 éve foglalkozom - folytatja Szűcs Matyi.  Egyszer a Vénuszt vettem észre még alkonyati égen, de nem tudtam, hogy mi az. Aztán elkezdtem érdeklődni a téma iránt, így kerültem kapcsolatba a Magyar Csillagászat Egyesülettel.
Sokáig pusztán csak saját szórakozásomra figyeltem az eget, de az utóbbi pár hónapban belevágtam a fotózásba, már amennyire a felszerelésem engedi - mondta el a Bicskei Szónak a Puskás Tivadar Távközlési Technikum - Infokommunikációs Szakközépiskola 11. osztályos tanulója, akinek legutóbbi fotózási sikere az iskola honlapján is szerepel.  

 

bringaaaaa.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása