A lokálpatrióta, a Bicskén élők érdekeit írásaiban lehetőségeihez képest képviselő Bicskei Szó egy hónappal ezelőtt tette közzé a katolikus temető új kerítésének hírét.

Közben több jelzés is érkezett a Bicske városa által finanszírozott, már régen várt lépés hírére. Mondták utcán, mondták virágboltban és levél is érkezett, ami megkérdőjelezi a belső tér eltakarását teli kerítéssel.

Többen is azt mondták, hogy a temetőben történő lopások, kártételek gátlástalan elvégzőit bátorítja további szabálysértésekre és bűncselekményekre, ha mindezt egy őket jótékonyan eltakaró kerítés mögött végezhetik.

Többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a református temető fémkerítés megoldása sokkal inkább elfogadható és ideillőbb lenne, praktikusabb megoldás, arról nem is szólva, hogy a Punks not dead feliratok piros festékszóróval (tényleg volt ilyen a kaputól jobbra) sem kerülhetnek fel olyan könnyen egy vaskerítésre mint a világosra vakolt síkra.

Kereszt motívum, ha ez feltétlenül fontos a kerítésben, a fémben is megoldható. Az is elgondolkodtató ezekben "az írd meg Toncsi azt, mert más úgy sem fogja" kezdetű véleményekben, hogy a híd járdája a református temető oldalán vonul, vagyis az részben jobban belátható, a kapu után pedig már magasan van a kerítés a magas lábazat miatt, de akkor is átláthatóságra törekedtek.

Érthető, ha a régi formákhoz akarnak ragaszkodni. De abban a világban községünk temetője a mai bejárattól balra feküdt, kisebb volt. Minden idealizmus nélkül jegyzem föl, hogy a mai társadalom hozzájuk képest egy elpoklosodott zárt osztály, ahol az ajtón az Apokalipszis felirat szerepel.

Tehát elég nagy hiba lenne a temető területét a vigyázó szemektől teljesen eltakaró teli-falú kőkerítés, hogy mögötte egyesek azt csináljanak amit akarnak.  

 Egyszer azt hallottam egy szobrászművésztől, hogy a rendben tartott közterület azt parancsolja, hogy vigyázzunk rá. Az elhanyagolt vagy kissé elhanyagolt pedig előhozza az ennek úgy is mindegy, ha eldobom a szemetet gondolat.  Ehhez kapcsolódik, hogy az átlátható területhatároló kerítés csökkenti a szabálysértői, bűnözői felbátorodást.

Tudjuk, hogy ebben a temetőben temetőőrséget terveznek. De ha már "temetőcsőszt" alkalmazunk, akkor az objektumot is jól őrizhetővé kell tenni felújítási lépések idején is.

Ezt súgja a józan eszünk, nekünk, a bicskeieknek.   

      

ia

  

 

 

 

         

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása