A FMRFK Sajtószolgálata kérésünkre tájékoztatta a Bicskei Szó olvasóit A hat kis hattyú esetével kapcsolatban.

A Bicske Szíve Parkban fekvő vizes élőhelyhez és a játszótérhez óvodás csoport érkezett természetesen óvodapedagógusi kísérettel. Azt tapasztalták, hogy egy ismeretlen férfi kartondobozba helyezi a hattyúfiókákat. Az óvónő arra szólította, hogy azonnal tegye vissza, mert nincs hozzá joga, hogy hozzányúljon és elvigye.

A férfi az FMRFK tájékoztatása szerint minden ellenkezés nélkül visszaengedte a fiókákat a tavacskába és távozott.    

A Bicskei Rendőrkapitányság azt vizsgálja, hogy történt-e jogsértés.

E sorok írója teszi hozzá látatlanban és talán túl nagy közbizalommal: az sem kizárható, hogy az ismeretlen a halastóra, a szülők új helyére akarta vinni a kicsinyeket. Mert egyébként miért vitte volna el őket? Legföljebb saját udvari dísztavába, ha van olyan, de oda minek vinne hatot? Szintén látatlanban: gólyalenyilazásos korunkban (nem bicskei eset!) önmagában már az is gondoskodó motívum, hogy nem nejlonszatyorba tömködte bele őket, hanem kartonban szállította volna.

Mindenesetre jó lett volna látni saját szemmel, hogy az ismeretlen habitusa mire enged következtetni.  

Mindenesetre, ha például jószántából akarta az ismeretlen a kölyökhattyúkat az ősök után a vinni a Kápi-tóból, feltétlenül, önmaga védelmében is meg kellett volna beszélnie a GESZ munkatársaival, hiszen a területet már ők tartják rendben és ami még fontosabb: ezek önkormányzati hektárok. Vagyis ha nincs is a hattyúkról "tulajdoni lapja" senkinek, élőlényként a terület részeivé váltak, e közbirtoknak pedig gazdája van - tehát a birtokos tudta nélkül ott semmi ehhez hasonló gerilla produkciót végrehajtani nem lehet jogsértés nélkül.  

Akár gazdag jó szándékbánya is lehet külszíni fejtéssel a motivációs bázis. Akár rossz szándékú. Persze, a gyakorlatban ez sem mindegy.         

 Ha többet megtudunk, jelentkezünk.

Ismert, hogy Tessely Zoltán polgármestersége, Pálffy Károly alpolgármestersége idején Bicske Város Önkormányzata  rendőröket hívott ki a tóhoz a Bicske Szívet Parkot önkéntesen, milliós havi zseton+költségtérítés+cafetéria nélkül építő családokra. Akik a gyerekeikért dolgoztak volna jól szervezetten, blogunk által a helyi nyilvánosság előtt. Helytörténetünkben ez volt az első és reméljük utolsó eset, hogy a település így "jutalmazza" az építő és városfejlesztő  jó szándékot. 

Most az összefogással élhetőbbé tett területen élőlényeket védett meg pedagógus gyerek közösség szeme láttára.  

Az esetet a gyermekek jó példaként fogják megőrizni. Megtanulták, hogyan kell fellépni környezetünk védelme érdekében.           

 

   

  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása