A "megrendezésre kerülő" egy jól megszokott hivataloskodó, személytelen fontoskodás, ami a hivatalos nyelv körülményességét képviseli.

Esetünkben sokkal méltóbb lenne a magyar nyelvhez így: 

"Bicske Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és családját

a Nemzeti Összetartozás Napja

alkalmából 2015. június 4-én 14 órakor kezdődő megemlékezésünkre a Református templomkertbe, az Országzászlónkhoz." 

Ráadásul ebben a sokak által látott aztán két ember által alá is írt magyar nemzeti meghívóban nem is egyszer, hanem védhetetlen módon kétszer szerepel a "megrendezésre kerülő" terjengős, fontoskodó szörnyűség, mert két sorral lejjebb már "kerül megrendezésre" változat "gazdagítja" ebből az alkalomból édes anyanyelvünket.

Tudom, hogy nekem is sok hibám akad írás közben, de ettől a "kerül megrendezésre", "megrendezésre kerül" szörnyűségtől a hideg ráz. Mert ha még jegyzőkönyv lenne vagy peranyag. De nem. Ez a nemzeti összetartozás napja, a legerősebb kapocs köztünk pedig a magyar nyelv.  

  Mottónak pedig az Ötödik parancsolat jobban ideillett volna: "Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az ÚR ad neked!" 

 

ia    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása