Gyakorlatilag poroszkálnak a könyöktámaszos mankóikkal. Kérdezősködnek, próbálják értelmezni a buszmenetrendet. Van aki iránymutatással és hangosan elmondott szavakkal magyarázva segíti őket.

Az elől álló stoppolgat, de határozatlan mozdulattal. És persze hiába is lenne bátor a mozdulat. Jobb így. A boltba megyek a posta felőli oldalon. Átlépek. Csak mert használtam már ilyen gyógyászati segédeszközt - alig vártam, hogy átállhassak a sima tenyeres támaszbotra -, és mert anya szült bennünket. Őket nehezebb helyre. Kérdezem, mi a gond. Mit segíthetek. De kocsim az pont nem volt igazán sose. Mondják, hogy a Técsőt keresik.

Técső. Técső? Elsőre nem értem, egy ezredmásodpercre gondolok a Kárpátalján fekvő városra Husztnak romvárától 30 kilométerre és a Técsői Banda nevű zseniális népzenekarra, akiket éppen Csabdiról ismerek - aztán kiderül, hogy a Tesco-t keresik.

Szemmel láthatóan nem hétvégi nagy bevásárlás miatt. Az áruházi járat, vagy bármilyen járat érdekelné őket, mert nagyon lassú haladásuk. Az elől álló stoppol.  

Éles fájdalmuk azt hiszem nincs. A magasabb szárazon és csúnyán köhög. Cigit kérnek. Nincs szmokingom. A táborban élnek. Szíriából érkeztek mindketten. Nem rokonok. Sorstársak. Főleg a fehér pólóssal beszélgetünk. Be is mutatkozunk mindkettővel utónévre szorítkozva. I'am Anthony. A próféta nevét viselőtől  kérdezem, mi történt a lábával. Gesztikulálva, angol szavak sorolásával mondja, hogy a ház, amiben éltek, összeomlott bombázáskor. Tekintetét az égnek emelve, tenyerét szemei előtt végighúzva, a szemét lehunyva tartva mutatja és mondja három másodperc alatt, hogy szülei  házuk romjai között haltak meg. "Father, Mother, Dead." Szemlehunyásnyi életek.

Kérdezem az utastársáról, hogy ő ugyanabban a házban volt-e. Nem. Ebben maradunk. Kérdezem a település nevét is, nem írom le védelmük miatt, még ez a kép is több a soknál.   

 Nem muszáj velem senkinek egyetértenie a viszonyításért: de akkor is megbecsülöm, hogy saját falumban - saját lábamon elmehetek kenyérért, hogy aztán vajjal és például birslekvárral kenjük meg a saját hajlékunkban saját asztalunknál például kakaóhoz.

Ez aztán megérne egy nagyívű nemzeti konzultációt x milliárdért, közpénzen.   

Még igaz is lenne minden szava....  

 God bless you! 

 

Izing Antal

            

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Üdvözöllek Anti!
Engedd meg hogy nagy együttérzésről tanúskodó soraidra kissé más szemszögből reflektáljak. A napjainkban hazánkon is átzúduló menekültáradat azokból a harmadik
világ béli országokból indul, melyeket a rég-és közelmúltban kedves NATO szövetségeseink gyarmatosítottak,kiraboltak, ahol polgárháborúkat indukáltak. Most azt várják tőlünk, hogy kvótarendszerben mi is viseljük annak a terheit, aminek ők a miénket többszörösen meghaladó életszínvonalukat köszönhetik. O.K?
@mogorva magorka: szerintem ez egy készen kapott leegyszerűsítés
@mogorva magorka: " Nem méregetjük kilóra az embereket, nem rakunk kacsacsőröket ember és ember közé. Nem válogatunk aszerint ki hol született, ki volt az apja vagy az anyja, szerencsésebb helyre született, vagy szerencsétlenebb életet kapott. Nem próbáljuk szembeállítani az embereket egymással, és egymás ellen kijátszani egy politikai húspiacon, mert mi hiszünk abban az egyetemes mind keresztény, mind humanista felfogásban, hogy minden ember értékes! Ha kell a bevándorlók igazságtalan üldözése ellen állunk ki, ha kell a határon túli magyarok védelmében. És jobban tenné a magát kereszténynek valló kormány is, ha eszerint járna el!"Idézet a Kettős Mérce blogból.Minden szavával egyetértek.
Szabó László
Megint egy szép írás. Örülök, hogy megtalkáltam és elolvashattam.
süti beállítások módosítása