Egy olvasói levél hatására fordultam kérdéseimmel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz. Az olvasói levelet köszönöm, a levélíróval mindent megbeszélve végül azért nem közöltem gondolatait, mert úgy vélekedtem, hogy helyenként téves és túlzó adatokat tartalmaz, amiket ellenőrzés nélkül nem adhatok ki a kezemből. Az egyik szinte már-már közszájon is forgó, téves állítása az volt, hogy a Bicskén ellátott menekültek naponta 5 ezer forint költőpénzt kapnak. A Hivatal válaszából kiderül, hogy 7125 Ft a havi költőpénz/fő, ami fejenként és naponta 237,5 Ft. Mégse 5 ezer.

Azért sem akartam közölni a jó szándékú levélíró egyébként intelligens levelét, mert téves számadatai alkalmasak lettek volna a gyűlölet további szítására, ami napjainkban belpolitikai érdekeltségű egyben elterelő hadművelet egyes belsőzsebes manőverekről, amikor ugyebár nem, de nagyon nem  237,5 Ft/nap közpénz a tét....

A városi legenda, miszerint pénzüket a táborból kapják, abból adódik, hogy a menekültek egy része jól szituált. Jó ruházatuk, jó telefonjuk stb. van, amiből a szemlélő arra következtet, hogy itt sok pénzt kapnak. A valóság ezzel szemben az, hogy a távoli országok szegényei nem engedhetik meg maguknak az embercsempészek megfizetését - vagyonnyi összeg, eladott házak ára  -, nincs olyan családjuk sem őshazájukban, sem Európában, akik támogatnák őket. Ezt egyedül a tehetősebbek tehetik meg.

- Nem küld nekik pénzt senki - mondta el a helyzetet jól ismerő úr. - Találkoztam jó módú menekülttel, aki  háborús övezetből érkezett és kérdésemre azt mondta, hogy otthon a saját pénzét tette be a Wester Union rendszerébe, és előre rögzítette biztonsági okokból, hogy melyik városban fog hozzányúlni, így férhetnek hozzá saját pénzükhöz. A legtöbb közülük - kivételek vannak -, nem a pénztelenségük miatt hagyják el hazájukat, sőt, csak az jön akinek van pénze. Aki megteheti. Kivételek vannak, ez nem általánosság, minden sors más.            

Bicske, az első befogadó város, ahol menekülttábor jött létre. Közel 30 éve. Minden menekültügyi szakember tudja, ha egy településen meghaladja az optimális mértéket az egy főre jutó ismeretlenek száma, akkor az ottaniak hajlamosak elveszíteni biztonságérzetüket és nem érzik magukat otthon saját városukban, amiért mérgesek. Miután az alábbi válaszban szerepel, hogy 1226 fős a bicskei létesítmény létszáma, Bicskén durván minden tizedik emberre jut egy menekült. Ez nagyon sok. Ha minden harmincadikra jutna, az lenne az optimális.  

Azt is megkérdeztük, létrehoznak-e máshol tábort Budapest közelében, de a válasz sajnos nemleges... (Közben azt hallom, hogy Budapesttől kissé távolabb készülnek tábort létrehozni, de az is csökkentheti terheltségünket  - A szerk.) 

Közben az Európai Unió római parancsnokságot hoz létre azzal a céllal, hogy katonai erővel szorítsák vissza az embercsempész bandák tevékenységét. Líbia, az észak-afrikai anarchikus állapotokat mutató állam a Földközi-tenger déli partján fekszik, tekintélyes méretű partvonallal.   Líbia (legutóbb) így reagált.     

A táborral kapcsolatos folyamatos és korrekt tájékoztatás is elengedhetetlen (lenne) az ún. Bicskei Újság és a Bicskei TV részéről is.   

A fentiek jórészt saját véleményemet tartalmazzák, amitől az alábbi hivatalos sajtóválasz teljes mértékben elkülönül. A szaggatott vonal a fázishatár.   

 

 ia

 ------------------------------------------------------------- 

Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal

1117 Budapest, Budafoki út 60.

SAJTÓVÁLASZ

bicske.blog.hu megkeresésére

1. Van-e konyha a bicskei menekülttáborban? Ott főznek rájuk vagy szállítják az ételt? Honnan szállítják? Milyen az ételellátásuk?

Minden befogadó állomásunk részére, így a bicskei befogadó állomás számára is, a Büntetés-végrehajtási Szervezet készíti el az ételt. Ezen állomásunkra a baracskai börtönből szállítják az élelmiszert, ott készítik el, és az intézményben osztják ki. Természetesen az étrend kialakításánál a menekültügyi hatóság figyelembe veszi vallásnak és a vegetáriánus étrendnek megfelelő étel biztosítását.

2. Mennyi pénzellátást kapnak naponta, milyen címen? A hallomások, pletykák már napi ötezernél járnak....

Egy menedéket kérő egy napi ellátása 4300 Ft-ba kerül a Hivatalnak, mely magába foglalja a

valamilyen befogadó intézményben nyújtott (szállás, étkezés, egészségügyi ellátást, szabad

felhasználású költőpénzt stb.). Nem tartalmazza ez a napi összeg azonban a bérköltséget és a

menekültügyi eljárás során felmerülő egyéb költséget (tolmács, okmányok fordítása stb.)

A befogadó állomáson élők menedékjogi kérelmük benyújtását követően az intézményben

történő ellátásukon túlmenően, egy hónap elteltével havi költőpénzre is jogosultak, melynek

összege jelenleg 7125 Ft. (Napi 5 ezer helyett TEHÁT napi 237 forint költőpénz - A szerk.)   

A nemzetközi védelemben részesített személyek elismerésüket követően további 60 napig tartózkodhatnak a menekültügyi hatóság által fenntartott befogadó állomáson. Ez idő alatt ugyanazokat az ellátásokat vehetik igénybe, mint azok a menedékkérők, akiknek az ügyében még nem született döntés. A nemzetközi védelemben részesített személyek kérhetik ún. integrációs szerződés megkötését, amely alapján pénzügyi támogatásban részesíthetők. A szerződés maximális időtartama 2 év, ez alatt a támogatás összege 6 havonta degresszív módon csökken. Ennek részletes szabályait a menedékjogról szóló 2007. évi LXXX törvény és annak végrehajtására kiadott 301/2007 (XI.9.) Kormány rendelet tartalmazza. A támogatás célja elősegíteni anemzetközi védelemben részesített személyek beilleszkedését a magyar társadalomba. Néhány - jellemzően közjogi - kivételtől eltekintve a nemzetközi védelemben részesített személyek a magyar állampolgárokkal azonos jogokat élveznek. Tehát külön engedély nélkül munkát vállalhatnak.

3. Mekkora a bicskei tábor létszáma? Tudomásom szerint 1000 körüli az ellátottak száma, ami a telt ház duplája... Mennyien dolgoznak a bicskei táborban?

A bicskei befogadó állomás jelenlegi létszáma (2015.06.28.) 1226 fő, de ez a szám folyamatosan változik.

 

Az intézményben jelenleg 19 közalkalmazott, 12 projektekből finanszírozott munkavállaló, és 22 közmunkás dolgozik.

4. Összesen Magyarországon mennyi tábor és mennyi ellátott van?

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak nyitott befogadó állomásai vannak Bicskén, Debrecenben, Vámosszabadiban, közösségi szállásunk Balassagyarmaton és ideiglenes befogadó állomásunk van Nagyfán, ahol kizárólag a kérelmezők regisztrációja zajlik. Továbbá menekültügyi őrzött befogadó központunk található Békéscsabán és Debrecenben.

Jelenleg az intézmények a kérelmezők kirívóan magas számára tekintettel zsúfoltak, a befogadó kapacitás felett működnek. Naponta mintegy 4000-4500 főt lát el folyamatosan a Hivatal.

5. Terveznek-e Budapest közelében újabb tábor nyitni, hogy Bicske terheltsége csökkenjen?

Nincs napirenden, hogy Budapest közelében új befogadó állomást létesítenénk. (Más forrásból úgy tudjuk, hogy a Kiskunságban kialakítanak egy befogadó állomást vagyis Bicske leterheltsége csökkenhet - A szerk.)

6. Van-e adat Bicske vonatkozásában a táborlakók által elkövetett törvénysértések számáról?

A táborlakók által elkövetett bűncselekmények számával kapcsolatban kérjük, keresse fel a Rendőrséget. (Rendőrségi forrásból megtudtam, hogy a statisztikák nem tartalmazzák a menekültet mint elkövetőt, csak mint külföldit. A válaszadás hosszabb folyamat és szerintem Bicskén ajánlatos 10 %-ot levonni a külföldi elkövetőkből, szabálysértőkből, mert ugyebár nem minden külföldi menekült, de minden menekült külföldi. Amúgy nem hivatalos forrás szerint ez a szám nem magas. Bűncselekmény múlt hónapban nem volt volt, szabálysértés 12 - A szerk.) 

Azonban az elmondható, hogy a befogadó állomáson elhelyezettek főként egymás sérelmére követnek el jogsértést, ugyanakkor a befogadó állomáson élők többségében tiszteletben tartják az intézmény házirendjét, valamint az együttélés szabályait.

7. Fluktuációs forgalmi adatok is érdekesek vagyis arányaiban mennyien érkeznek, mennyien mennek? Terveznek-e tartani az áldatlan viszonyok megelőzése érdekében egy olyan rendszeres előadást mindegyik befogadott csoport saját nyelvén, amelyen elmondják, hogy a befogadó város boltjaiban dolgozók, az itt élők milyen értékrend alapján gondolkodnak?

Bicskére jelenleg naponta 50-100 menedékkérő érkezik, és nagyjából ennyi távozik is.

Befogadáskor a táborba érkezők tájékoztatást kapnak a jogaikról és a kötelezettségeikről, illetve a követendő magatartási szabályokról.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása