A Bicskei Szóhoz az elmúlt napokban férfiingek, asztaliteniszhez asztal és ütők, gyerekjátékok és sütemény felajánlások érkeztek, korántsem költségtérítésből élő, korántsem milliós fizetésű hivatalos személyektől, nem olyanoktól, akik kis füzettel, ruhapénzből megvett öltönyben kiállnak gyűlöletet szítani kamerák elé, ahelyett, hogy lobbiképesnek mondott, befolyásos emberként azon dolgoznának szép csöndesen, hogy csökkentsék a tábor létszámát a harmadára. Hatás-ellenhatás következménye az országban terjedő összefogás a tranzitutasok mellett. Mindenkinek elmondtuk, hová forduljon. A Bicskei Szó tényeket közölt a tábor helyzetéről a rémhírterjesztésekkel szemben.  

Láthattuk volna előre. Amikor a kritikus médiaportálok, köztük az MKKP, az Átlátszó és a Vastagbőr 33,3 millió forintot, azaz 80 ezer eurót gyűjtöttek össze két hét alatt abból a célból, hogy a kormány rasszista kampányára ellenkampányt indítsanak, egyértelművé vált egyrészt, hogy a magyarok segíteni akarnak a menekülteken, másrészt pedig, hogy nem könnyű őket manipulálni.

Azok kedvéért, akik eddig nem követték közelről a magyar migrációs helyzetet, elmagyarázzuk, miről is van szó. Miután a balkáni háborús időszak lecsengett, a menedékkérők száma plusz/mínusz kétezer körül stagnált éves szinten. Egy olyan rendszer volt életben, amit az önkényes fogva tartások, a meglehetősen korlátozott jogi segélyek jellemeztek, mindez pedig a menekültstátusszal rendelkezők utcára kerüléséhez vezetett.

2013-ban, a menedékkérelmek száma 18 ezerre nőtt; 2014-ben ez a szám 42 777-re duzzadt, míg 2015-ben ez idáig már mintegy 60 ezren folyamodtak menekültstátuszért. Nem meglepő, hogy a bizonyos mértékig EU-s pénzeken alapuló rendszer, ahogyan már korábban is írtuk, válságban van.

Az elképesztő mértékű jó szándék, szolidaritás és spontán szerveződések, amelyek a Magyarországon átkelő migránsoknak nyújtanak segítséget, mindenkit meglepetésként értek. Étel-, víz-, ruha- és cipőosztás, illetve tájékoztatás céljából csoportok szerveződnek a Facebook-on, míg a debreceniek tüntetést szerveznek a kormány idegengyűlölő propagandája ellen. Mialatt a Fidesz erkölcsi pánik gerjesztésén és a menekültektől való rettegéskampány terjesztésén munkálkodik, taktikájuk ismét az ellenkező hatást érte el: valóban pánik van, de ennek a pániknak a szlogenje a következő: “Kérem, mondja meg valaki, hogyan tudok a migránsokon segíteni?” Már az államnak is az önkéntesek segítségét kellett kérnie: égető szükségük van olyanok jelentkezőkre, akik a Szeged közelében lévő nagyfai konténertáborban a menedékkérők kísérésére vállalkoznak. Ez egy újabb példa arra, hogy a magyaroknak ismét sikerült az, amiben a kormány megbukott. A Fidesz és a Jobbik magyarokról alkotott víziója egyszerűen téves.

A Migszollal mi 2012-ben jelentünk meg, amikor a helyzet még nagyon más volt. Most, hogy számos csoport hivatkozik a Migszolra, szeretnénk megismertetni az általunk képviselt értékeket és a szervezetünket a nagy nyilvánossággal is. Megalakulásunkkor tudatosan választottunk a politikai és a humanitárius munka között. Mi mindig is a politikai oldalra helyeztük a hangsúlyt, és a jövőben is ezt fogjuk tenni: tüntetések és események szervezése, Magyarországon és külföldön élő érdekelt felek megkeresése, stb. Azért döntöttünk a politikai irány mellett, mert a kormány ezt nem tudja pénzre váltani kerítésépítés által, vagy azzal, hogy a migránsokat terroristáknak állítja be. Nem tudja annyival elintézni, hogy ez egy szolidaritás hiányából fakadó EU-s probléma, és nem tudja az ételt és menedéket adó magyarok jóindulatára sem hagyni. Mi egy szilárd politikai szerveződést akarunk, aminek a keretében a migránsok számára élhető körülményeket tudunk biztosítani Magyarországon. Ezzel nem azt állítjuk, hogy a politikai megközelítés fontosabb, mint a humanitárius: amikor vészhelyzet van, mindkettőre ugyanakkora szükség van.
Picture
Fotó: Szegediek segítenek Pécsen, via abcug.hu

Annak ellenére, hogy kifejezetten a küzdelem politikai oldalát hangsúlyozzuk a humanitárius helyett, a Migszol már az elején elhatározta, hogy működésében független lesz az államtól, a politikai pártoktól és az Európai Uniótól. Időnként egyeztetünk politikai pártokkal, amennyiben érdekli őket az álláspontunk, de szeretnénk leszögezni, hogy függetlenek vagyunk tőlük. Ez számunkra mindig kulcsfontosságú volt. Ezért szeretnénk, hogy mindenki, aki a Migszol nevét használja, tartsa tiszteletben ezeket az értékeket, és maradjon független. A különböző csoportok saját maguk választhatják meg, milyen módszereket alkalmaznak a működésük során. A Migszolnál mi konszenzus alapján döntünk, nincs vezetőnk, nincsenek fizetett alkalmazottaink, és nem hozunk döntéseket külső nyomásra.

A Migszol támogatói által újonnan létrehozott csoportok pontosan az ellenkezőjét képviselik a Migszol értékeinek, vagyis a politikai helyett a humanitárius munkával foglalkoznak. Lenyűgöző és örömteli látni az elkötelezett magyarok arra irányuló kezdeményezéseit, hogy kinyilvánítsák szolidaritásukat, segítsenek, és támogatásukat ajánlják fel akkor, amikor arra a legnagyobb szükség van. Újra csak csodálatunkat tudjuk kifejezni, és szeretnénk köszönetet mondani Nektek erőfeszítéseitekért és nagyszerű munkátokért, amivel ebben az aggasztó helyzetben segítetek. Szeretnénk kihasználni ezt az alkalmat, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a migránsok nem az egyetlen bizonytalan helyzetben lévő csoport Magyarországon. Sok migránsokat segítő egyesület már nem tud jelenleg több önkéntest fogadni, ezért azt javasoljuk, hogy honfitársaitoknál is keressétek az önkéntes lehetőségeket.

Elmondhatatlanul örülünk a migráns szolidaritás humanitárius mozgalmának, hiszen a két oldal most már egy teljes egészet alkot. Habár teljes mértékben támogatjuk egymás munkáját, és természetesen kommunikálunk is, a különböző szervezetek egymástól függetlenek működnek tovább.

Amennyiben úgy érzed, hogy az ügy politikai oldalát támogatnád huzamosabb időn keresztül, kérünk, vedd fel a kapcsolatot a Migszollal. Viszont ha a humanitárius tevékenységekben vennél szívesen részt, az alábbi csoportokat keresd. Mert együtt vagyunk a legerősebbek!   www.migszol.com

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Még a végén visszatér a hitem az emberiességben :D
És még mielőtt leugatna valaki -ahogyan minden létező fórumon-, nem azzal van a baj, hogy problémaként tekintünk a menekült áradatra, hanem hogy sokszor nem emberi módon közelítjük meg, márpedig gyűlölködéssel sosem találjuk meg a megoldáshoz vezető utat. Mindenesetre kellemes csalódás volt a cikk, csak így tovább! :D
süti beállítások módosítása