Tessely Zoltán országgyűlési képviselősége+polgármestersége idején - a bicskei érdekkel ellentétes módon jelentősen megnövelték az Orvosi Ügyelet és a Bicskei Mentőállomás illetékességi, felelősségi  területét. 

Orvos és mentős nem biztos (vagy biztos nem) lett több a nagy feladatra csak rövid időre, ezért mindkét területen nehezebb a kollégák dolga a fenti átgondolatlan döntés miatt, ami az egész illetékességi területen betegeket veszélyeztet. 

Ezt nem a Bicskei Szó találja ki, hanem ez szakmai berkekben közismert tény.

Egy példa: ha a két orvos ügyel és a mobil ügyelőt egyszerre hívják például Gántra és Mányra.  Az egyik orvos mindig Bicskén kell maradjon.  A helyszínre járó doktor az esetek alapján úgy dönt: előbb irány Gánt, mert ott nagyobb a baj mint Mányon. Ott az ellátás minimum 20 perc majd Gántról indul Mányra, s ha nem érkezik egy sürgősebb hívás például Tabajdról, akkor eléri Mányt orvosunk.

Azt azért ismét hozzá kell tenni, hogy az ügyelet egyik tagja mindig megy, míg a másik végig a rendelőben, a bázison ügyel a szakma szabályai szerint.

Azt sem feledhetjük, hogy a mentők és az ügyeletesek is vérprofik. Láttak már varjút karón. Meg máshol is.  

A Mentők és az Ügyelet segíti egymás munkáját. Közös a céljuk. Számíthatnak egymásra. Mi pedig Rájuk számíthatunk.  Akkor is, ha nem szakmai döntés alapján bután nagy lett ez a terület a fentnevezett területnövelés következtében, amiről ők nem tehetnek.  

Mindeközben a lassan másfél ezer főssé duzzadó bicskei menekülttáborban nincs azaz nincs éjszakai egészségügyi szolgálat. Korábban, a mostani létszám harmadának megfelelő működésnél is dolgozott a két éjszakai biztonsági feladatokat ellátó rendész mellett egy 24 órás szolgálatot teljesítő nővér, amiért 48 óra pihenőidő járt munkarendje szerint.  

A bicskeiek és a menekültek, az ügyeletes orvosok és a mentők  érdekében is szükséges lenne a tábor egészségügyi szolgálatában az éjjel-nappali szolgálat, mert ha ott nincs szakmailag kompetens személy, aki tudja, hogy miért kell mentőt vagy orvost hívni, akkor ezt az egyébként is leterhelt mentős és ügyeletes szolgálatot terhelik tovább Bicskén, amit már a szénné fizetett politikai vezetés megpakolt felelősséggel rendesen - országosan nevetséges fizetésükért. 

Tessely Zoltán vezetővé tétele előtt a bicskei Orvosi Ügyelethez talán öt szomszédos falu tartozott. Most vagy egy tucat? Köszi szépen. Tényleg jobban teljesítünk....    

Ha a menekülttáborba éjjel azért hívnak orvost, mert a kísérő nélküli kiskorú (k.n.k. vagy káenká) belerúgott az ágy lábába és fölszakadt a nagy körme, ami nagyon fáj, akkor az orvos előbb-utóbb odaér. De ha ott a nővér dolgozik, akkor ő elláthatja, tán reggelig is kibírja férőhelyén a sérült és másnap szakorvos kezeli, ha egyáltalán szükséges. 

Ellátni a biztonsági szolgálat nem tudja a beteget, ha az ügy kétesélyes, saját maga védelmében is úgy dönt, hogy orvost vagy mentőt hív. 

Ha ott egy éjszakás nővér, aki azt is felismeri, amit más nem venne észre, akkor életeket is menthet.  

Vagyis Bicske lakóinak szép csöndben ott a háttérben ez a régi munkaszervezési megoldás hiányzik, ha már ennyit emlegetjük e városszéli világfalut, aminek lélekszáma csaknem másfél ezer. Durván a hetedével növekedett meg Bicskén azok száma, akiket a Bicskei Mentőknek és az Ügyeletesek Orvosoknak el kell látniuk.  Kell tehát 24/48 eü. szolgálat.

Munkahelyet is teremtene a tápszergyárral szemben :)  

 És a menekülteknek is jobb lenne. 

 

 

ia

         

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása