Kastélyhír tényekkel

Címkék: kastély

2015.07.19. 14:13

Befejeződött a  „A bicskei Batthyány-kastély védett történeti kertjének helyreállítása” című, KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0003  azonosítószámú projekt.  A projektgazda a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MNV Zrt.) volt. A projekt keretében megújult a Batthyány-kastély különleges szépségű és gazdagságú díszkertjének jelentős része. 

A bicskei Batthyány-kastély díszkertjének jelentős része ismét eredeti szépségében pompázik, visszaépült a díszes fogadóudvar és az északi kertterület cizellált útrendszere. A kastély pipázóként ismert hűtőzője előtt újra látható az egykori körönd a közepén álló díszmedencével. Megújult a kerti tó, a szigetre új híd vezet. A park növényállománya 127 fával, 67 fenyőfélével, 17482 cserjével, 85353 talajtakaróval, 24254 évelővel és 4229 hagymás növénnyel gazdagodott.

A projekt megvalósulásához hosszú út vezetett. A kastélyban működő Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon  a Forster Központ jogelőd intézményeinek szakmai irányításával több évtizednyi áldozatos munkával érte el, hogy az 1990-es évek elején teljesen elhanyagolt bozótos terület a 2010-es évekre rendezett állapotba kerüljön. Így megteremtődtek a feltételei a park útrendszerének, növényállományának a legfinomabb részletekre is kiterjedő rekonstruálására. A szakmai irányítást dr. Örsi Károly végezte. A kert történeti részleteinek tisztázásához a szakemberek a legkorszerűbb kertkutatási eljárásokat alkalmazták a Corvinus Egyetem Kertművészeti Tanszékének bevonásával az országban az elsők között alkalmazva geofizikai módszereket. A jelenlegi  projekt keretében a történeti útrendszer régészeti kutatására is sor került alapul szolgálva a rekonstrukcióhoz.

pipazo.jpg

 

A kerthelyreállítás munkatársai:

  • Tervezés: Forster Központ  (korábban Nemzeti Örökségvédelmi Központ)
  • Tájépítészet: Szabadics Anita, Németh Zita, Hamar László, Gerákné Árvai Zsuzsa, 
  • Statika: Szarka Gergely, Olosz Emese (híd)
  • Geodézia: Bereczkiné Hammer Edit, Szökrön Péter
  • Közmű és erősáramú tervek: Kavaterv Kft.
  • Automata öntözőrendszer, vízgépészet: Technoconsult Kft.
  • Régészet: Heritage Consulting Kft.
  • Kivitelező: EB HUNGARY INVEST Kft.
  • Műszaki ellenőrzés: SzÉpítők Kft.

Forrás: Forster Központ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása