Korábbi cikkemben arra utaltam, hogy a felelős munkával leterhelt Bicskei Mentőállomást és az Orvosi Ügyeletet jelentősen terhelheti a folyamatos és saját egészségügyi szolgálat nélküli jelenleg tripla telt házas menekülttábor, aminek létszámát Tessely Zoltán országgyűlési képviselőnek saját hatáskörben nem sikerült még optimálisra csökkentetnie a városlakók érdekében.   

Példaként azt hoztam fel, hogyha ott éjjel valaki belerúg az ágy lábába (tudjátok, ott a meg nem valósult Tápszergyárral szemben), ujja fáj, körme reped és vérzik, ügyeletes orvost hívnak vagy ők vagy a biztonsági szolgálat. Az Ügyelet felelősségi területének határa Tessely Zoltánnak köszönhetően már nem a szomszéd települések túlsó vége, hanem Gánt, Vértesacsa, Tabajd túlsó fele egy mobil és egy folyton Bicskén lévő orvossal.    

Vagyis ha jót akarunk magunknak - fejeztem ki a fent belinkelt csütörtöki cikkemben -, akkor folyamatos munkarendben dolgozó eü-i szolgálat kell a táborba, amilyen régen is dolgozott ott.

Erre ma azt olvasom - de szerényen nem teremtek feltétlen összefüggést javaslatom és a megvalósulás között -, az a hír jelent meg, hogy orvost és nővéreket keresnek a táborba.

Egy barátom szerint csak kérnem kellett....

Ha ez megvalósul, a Bicskei Mentősöknek, az Orvosi Ügyeletnek,  a területükön élőknek vagyis nekünk és a menekülteknek is jobb lesz. Ráadásul állást is teremt.

Közös érdek.

Orvosokat, nővéreket keres az állam három menekülttáborba

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH); bevándorlók;

Vállalkozóktól vár ajánlatokat augusztus 10-ig a BÁH egészségügyi ellátás biztosítására a három befogadóállomásra – derült ki a Közbeszerzési Értesítőben szerdán megjelent felhívásból.

A felhívás szerint a 464 fős kapacitású bicskei állomásra kétfős nővéri szolgáltatást rendelnének meg hétfőtől péntekig reggel 8 órától délután 16 óráig, illetve a szombati és vasárnapi orvosi rendelés idejére is.

A nyertesnek hétfőtől vasárnapig minden 200 ellátott után napi egy óra felnőtt alapellátást és heti két munkanapon minden 100 gyermek után egy óra gyermek alapellátást is biztosítania kell. Ezen kívül többek között a portaszolgálat jelzése esetén telefonos segítségnyújtásra is szükségük lenne hétköznap 18 órától és hétvégén.

A BÁH hasonló szolgáltatásokat rendelne meg a 215 fős kapacitású vámosszabadi és a 300 fős nagyfai befogadóállomásra is, azzal az eltéréssel, hogy ide egy-egy nővért keresnének napi nyolc órára.

A hvg.hu nemrégiben írt arról, hogy egy menekülthelyzetet folyamatosan monitorozó hazai munkacsoport szerint a menekültek és bevándorlók számának növekedését egyáltalán nem követte a menekülttáborok egészségügyi személyzetének fejlesztése, ráadásul az elvileg kötelező szűrővizsgálatok is késve, és nem teljes körűen valósulnak meg.

Az is kiderült, hogy egyre látványosabb a táborokban a szakemberhiány, májusban például megszűnt a védőnői szolgálat a debreceni befogadóállomáson, ami – figyelembe véve a kisgyerekes családok és terhes asszonyok egyre növekvő számát – teljességgel érthetetlen. Háziorvos is csak naponta két órát rendel az ország legnagyobb menekülttáborában, míg gyerekorvos csupán hetente két alkalommal áll rendelkezésre.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása