Osztrák aktivisták autókból és buszokból szerveznek konvojt a Facebookon, hogy vasárnap elhozzák a menekülteket Budapestről. A kezdeményezéshez eddig már 600-an csatlakoztak. Fontos lenne, hogy értesüljenek a bicskei helyzetről is és őket is elvigyék vagy a kormány segítse hozzá az osztrákokat. A kormány részéről megfigyelhető volt, hogy a menekülthelyzet problémáit az osztrákokra és a németekre hárították, ami külpolitikai elemzők szerint: mese habbal.  

arabny.jpg

A bicskei kényszerveszteglés oka a Bicskei Szó nem hivatalos információja szerint akár a magyar-román futball meccs holnapi megrendezése is lehet. Román szurkolók érkeznek a Keletibe és távoznak annak  a pályaudvarnak az érintésével, ami a menekültek miatt egyébként is telve van rendészeti feladatokkal.  

Egyes vélekedések szerint a rendőrség csupán tömeget akart csökkenteni ezzel a taktikai húzással, hogy hagyta felszállni a félezer szír és afgán menekültet, köztük kisgyerekeket. Akik a német útban reménykedtek.  Ezzel a holnap közrendészetileg még terheltebbé váló pályaudvaron szolgálatot teljesítő kollégák dolgát akarták könnyíteni. Pont.

A bicskei vasútállomásra reggel kilenckor érkezett az első busz és vezetője még éjjel is készen volt az indulásra a Csabdi út 20. szám címre. 

lejarat.jpg

A Bicskei Vöröskereszt és számos magánszemély szállított ki adományokat Bicskére, a Nagyállomásra.  A menekülteket ezt nem akarták elfogadni. Éhségsztrájkot ígértek, volt olyan is, aki kihajította az ablakon az ajándék vizet...

Egy indulatos családdal kapcsolatban rendőri fellépésre volt szükség. A családot végül nyugalomra intették. Egyes portálokon hamis összefüggésben mutatják a képet, a SkyNews videója az esetről mindent megmutat.  

Egy családot, akik  kimondottan  kérték a bicskei táborba szállításukat, végül egy jóérzésű, szegényeket, menekülteket rendszeresen segítő  bicskei önkéntesnő szállította a Csabdi útra saját autóján.

Volt egy olyan menekült férfi, aki fogaival önmagát kezdte tépni, rendőri és orvosi fellépésre volt szükség, hogy ne tegyen komolyabb kárt önmagában.

Egy szerelvényen lévő férfi szívpanaszokkal kért orvosi segítséget. 

A hatkocsis különvonattá lett gyorson egyébként elindították a klímaberendezést.  

 

Estére egy afgánokból és szírekből álló csoport helyezkedett el a telefonfülkénél. Két fiataltól megkérdeztem, mi a tervük, mennek vagy maradnak. Az volt a válaszuk, hogy Győrbe akarnak menni. Kérdeztem, hogy Győrben, Vámosszabadiban akarnak maradni? Azt mondták, Németországba akarnak menni. Kérdeztem, hogy miért mondták másnak egy órája, hogy Budapestre mennének. Elmondták, hogy ez mindegy, a végcél a fontos, az pedig Németország. Egyikük bemutatta okmányait, amiből kiderült számomra, hogy a 18 éves férfi a bicskei tábor ellátottja volt, ahogyan a társai is.  A szírek között, akik idősebbek voltak, hat menekült orvosdoktor feküdt a kövön. Ez a csapat tehát "bicskei", de nem akarnak lemaradni az esetleges lehetőségről, ami  Magyarország elhagyását jelentheti. Inkább ülnek a vártán.    

Lapunk információja szerint felsőbb döntés alapján ez a szerelvény biztos nem fog innen elmenni, amíg minden menekült el nem hagyta az állomás területét és akár magánúton, akár az autóbuszon be nem megy a táborba.    

 Bicskén egy politikai érdekből, előzetes megfontolásból elkövetett hazugsághalmaz  bukott meg ma látványosan és csúfosan. Nemrégiben ugyanis az állították a gyűlöletkampány kivitelezői, hogy ezek az emberek itt akarnak maradni és a nyakunkra jönnek. 2600 ember él az összes honi táborban, a bicskeiben 900 körüli a létszám.  Mégis úgy beszéltek a Magyarországra lépő vándorlókról,  mintha itt akarnának maradni. Tették ezt azért, hogy az egyébként is egzisztenciális szorongásban élő nép még inkább féljen és ők játszhassák azt a megszokott klasszikus szerepet, hogy nagy kegyesen "megvédenek" minket, valamint ne foglalkozzunk olyan dolgokkal mi magyarok, amivel valóban kellene foglalkoznunk, hogy például  megőrizzük az országunk földvagyonát.  Ma, Bicskén félezer fő a vonaton maradt, mintsem hogy nagy útjuk után ezen állomáson leszálljanak. A negyven fő egyéb, például egészségügyi okok miatt volt kénytelen a bicskei táborba menni. A Keleti pályaudvari időszak (is) igénybe vette őket.   

 

Ma, a Nagyállomás szégyenletes állapotú, csaubarokk épületét ellepte a nemzetközi sajtó. A BBC és a CNN a vonaton is forgatott.  Bicskének azért érdeke a felcsúti kisvasút, mert akkor esetleg ez a gyalázatos állomásépület is megszűnhet a legközelebbi migrációs performance alkalmára....  laptop.jpg A galéria tárgyalójában és az erkélyen rendőrök pihentek. Legalább kétszáz rendőr szolgált a Nagyállomáson, az ország számos megyéjéből vezényeltek Bicskére készenlétieket. Kb. hatvan rendőr látta el az őrzést egy vagy két óráig, aztán jött a soros hatvan fős osztag. A hat kocsis szerelvény mellett mindkét oldalon rendőrök álltak, a szerelvény elejénél és végénél is lezárták a területet. A bicskei utasokat jegy vagy bérlet bemutatása ellenében engedik a ki a vonathoz és biztosítják a MÁV utasainak érkezését is. Az a menekült, aki elhagyja a szerelvényt és kijön az aluljáróból az állomás elé, őt már nem engedik vissza. Ez nyilván hamarosan el is terjed köztük.    Vörös Ferenc r.ezredes, az FM RFK egyik helyettes vezetője lapunknak elmondta, hogy migrációs kérdésekben kizárólag az ORFK illetékes. A helyszínen háram szakaszban jelenlévő emberként fűzőm hozzá, hogy a Bicskei Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség egységei egyszerűen, szakszerűen, az adományozókat segítve, udvariasan és határozott fellépéssel a munkájukat végezték, teljes tévút őket bármiért okolni. A menekültek, a vasútiak, az utazóközönség, az adományozók, az érdeklődők, a mentősök és bajtársaik biztonságát szavatolták jelenlétükkel. Ennyi. 

vizetrend.jpg

A legtöbben patthelyzetet jósolnak, hiszen nagy kitartású, makacs közösség a szíreké és az afgánoké. Utóbbit menekültügyben töltött jó páréves szociális munkási és rendészeti tapasztalatomból is tudom. 

Ossamah doktor arab nyelven papírlapra írta: NE HAGYJÁTOK SZENVEDNI A GYEREKEITEKET, FOGADJÁTOK EL AZ ADOMÁNYT valamint FOGADJÁTOK EL A KICSIKNEK A CSOKIT. Egy bicskei család hat fős, férfi családfő nélküli, kisgyerekes családot is otthonába vitt azért, hogy a nélkülöző embertársaik rendes körülmények között meg tudjanak fürödni.  

Képünkön az látszik, ahogy a papírt tartja egy segítő és viszi végig, hogy mindenki lással. Azután a szerelvény másik oldalán húzódó peronon mentek végig a csomagokkal Dr. Bourgla Leila és  Kószó Andrea önkéntesek   - ahol megtapsolva köszönték meg menekültek a Balaton szeletet és az almát, banánt. 

A Bicskei Vöröskereszt nyolc önkéntese a téves hírekkel ellentétben rendőri engedélyt kapott és vagy tíz munkatársuk osztotta a vizet és ételt. Az engedély nem érkezett meg azonnal, de nem kellett rá sokáig várni. Láttuk ezt és Horváth Jánosné titkár is elmondta mindezt. Úgy tudjuk, hogy hétfőig beosztották a szolgálatot egymást között nyolcan, mégpedig a Magyar Vöröskereszt Fejér megyei munkatársai.  

A bicskei táborba érkező a különvonatról történt 40 menekült befogadás tényéről Székely Béla igazgató tájékoztatta lapunkat.

Megkérdeztük délelőtt és délután is, hogy vannak-e késések az ügy miatt. 3-4 percesekkel oldotta meg a vasút.   

mentosok.jpg

 Ausztria Szövetségi Gyűlésének (Bundesversammlung) egy zöldpárti képviselője is járt Bicskén barátaival mint adományozó. Nagy mennyiségű ételt, italt, higiéniai cikkeket osztottak ki Bicskén. Ossamah doktor házában fogadta a képviselő utastársait a megmaradó nagy mennyiségű adományt pedig éjfél utáni indulással szállítottuk a Keletibe, ahol Ossamah és Leila doktorok az egészet kiosztották, amiben jómagam is segítettem. Leginkább idősek, gyermekek és nők voltak az osztrák szeretetcsomag címzettjei. A Keleti látványa egészen döbbenetes, hihetetlen. Béke van és nyugalom, a többség aludt, rendőrt sem sokat láttunk.  Leginkább takaróban, élelemben szenvednek hiányt. A mobilvécék teljesen lestrapálódtak és iszonyú bűzt árasztanak. Két szír nő mosdót keresett. Amikor azokat mutatták nekik, amik használatban vannak, azt mondták, oda nem tudnak bemenni. Tán 10 mobilvécé ennyi emberre, ennyi ideje. A Keletiben közel annyian lehetnek, mint az összes magyar menekülttáborban. Az állapot méltatlan egy európai országhoz.          

 

 

               

 

A 444 híre szerint a bécsi kezdeményezés alkotói szerint Ausztria és Németország tétlenül nézi, ahogy Magyarország meggátolja az érvényes jeggyel rendelkező embereket a továbbutazásban, miközben Budapest utcáin ellátás nélkül, katasztrófa közeli állapotban kell élniük.

A konvoj első része vasárnap délelőtt indul Bécsből, hogy lehetőleg minél több menekültet el tudjanak hozni Budapestről Bécs és Németország felé.

Biztosítanak mindenkit, hogy ez nem csak egy spontán fellelkesülés, magyar, osztrák és német szervezetekkel is kapcsolatban állnak. Jogászokat is visznek magukkal, hogy egy legkevésbé se veszélyeztessék a menekültek biztonságát.

A kezdeményezés mögött olyan civil szervezetek állnak, akik hasonlóan ítélik meg az elmúlt napokban Magyarországon kialakult helyzetet. Továbbá várják, hogy más segélyszervezetek, NGO-k, busztársaságok, taxisok és szakszervezetek is csatlakozzanak az akcióhoz.

Az osztrák kormányt pedig felszólítják: érje el a magyar kormánynál, hogy nyissák újra a Keleti pályaudvart, ahonnan a menekültek az osztrák vasúttal járataival tovább tudnának utazni.

Megkérik azokat a politikusokat,  hogy ne próbálják megakadályozni őket, hogy megtegyék azt, amit most szerintük minden józanul gondolkodó embernek tennie kellene.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy pontosítás...
A bécsi konvoj nem szombaton, hanem vasárnap fog indulni.
van lehetőség segíteni? adományokat lehet kivinni?(pokrócok, pulóverek,tisztasági szerek..)
Persze. Keressék vele a Vöröskereszt helyszínen dolgozó munkatársait.
süti beállítások módosítása