• Bicse vasútállomás 3. vágányán állították meg a Keletiből közlekedő különvonatot, amire ott vagy 500 menekült, köztük karon ülő gyerekek szálltak vissza családjukkal abban a hiszemben, hogy a vonattal megindulnak Németországba. Bicskén a bicskei rendőrkapitánysághoz tartozó állomány, készenléti egységek, a nemzetbiztonság, a polgárőrség dolgozott azon, hogy a menekültek a bicskei befogadó állomásra érjenek.

    tarnszp.jpg

    Amikor a félezer vonatra szállhatott sok esetben érvényes, megvásárolt jeggyel, abban reménykedtek, hogy a vonat elhagyja Magyarországot. A vonatról Bicskén leszállítva tudták meg Magyarország hivatalos szándékát, vagyis hogy nekik a bicskei tábort jelölték ki.  

    bicske_most.jpg

    Jelen voltunk, mikor megtudták és a "No Camp, No Camp" rigmusban tiltakoztak a táborba szállítás ellen, pedig buszt is rendelt a hatóság erre a feladatra. Kis idővel később visszaszálltak a szerelvényre - rendőri segédlettel. A rendőrök először tolmács révén - Ossamah doktor úr  -, arról próbálták meggyőzni őket, hogy a tábor melletti füves területen várakozzanak, ahonnan előzőleg még a köveket is összegyűjtötték, hogy ne használhassák föl semmire.

    A fűre azonban nem akartak kimenni attól tartván, hogy akkor még a vonatot is elviszik. Ekkor következett a vonatra szállás rendőri segédlettel. A területre a bicskei mentők is megérkeztek, egy mentős orvosi táskával ment végig a vonat mellett, hogy segítséget nyújtson.

    A Bicskén veszteglő szerelvény egy részéről tombolás hallatszott, a rigmus jelentése, legyünk egységesek. A Germany!, Gemany! is hallatszott. A rendőrség, Ossamah doktor külön külön szállítmány palackos vizet hozott, utóbbiban eledel is volt. Más bicskei magánszemélyek is adományt étel és italadományt küldtek. A nagy mennyiségű rendőri szállítmányt a Készenléti Rendőrség munkatársai és bicskei rendőrök kollégák hordták ki a szerelvényekhez. Bicske városa szintén segít a vízellátásban. A helyszínen Pálffy Károly polgármester elmondta, hogy hétfőn este hívott össze egy megbeszélést, ami a lehetőségre kívánta felkészíteni a munkatársakat. Bálint Istvánné alpolgármester, aki korábban a bicskei menekülttáborban dolgozott, elmondta, hogy a patthelyzetet vélelmezi ő maga is, mert a menekültek nem akarnak itt maradni és mint ismert, a rendészeti fellépés még nagyobb ellenállást  válthat ki.

    bicskemost.jpg

    A Keleti II. bicskei helyszínén dolgozik a megyei kapitányság egyik vezetője is. Vörös Ferenc r. ezredes, rendőrségi főtanácsos rendőrfőkapitány-helyettes irányította az egységek munkáját.

    A területen a teljes magyar sajtó képviselteti magát, a BBC munkatársa élő adásba jelentkezett. A területen olyan információs rendőri jármű is megjelent, ami képeket és hangokat rögzíteni, dokumentálni érkezett.

    Az ellátásuk - beleértve a mosdókat - külön feladat lesz.   

    14 óra 40-kor kérdeztünk meg a szíriai férfit arról, hogy mit terveznek:

    - Kitartunk.  Ugyanúgy, ahogy a Keletiben is. Nem megyünk innen sehova, csak akkor, ha elhagyhatjuk Magyarországot.   

     

    izing  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez volt az eddigi legaljasabb húzás a rendőrök (az állam?) részéről. Engedték őket felszállni egy Sopronba induló vonatra, pedig tudták, hogy Bicskén le fogják szedni őket a vonatról.
most mivan a nagyállomáson?
süti beállítások módosítása