Kiszivárgott az Európai Bizottság válságterve, amivel a menekültkrízist enyhítenék, és amely a kvótákat is tartalmazza. A javaslatot szerdán jelentik be, a lényeg, hogy 120 ezer főleg Magyarországra, Olaszországba és Spanyolországba érkező menekültet osztanak szét az unióban, akik befogadásáért a fogadó országoknak fejenként 6000 euró jár. Aki nem akar befogadni menekülteket, az kivásárolhatja magát a kötelezettség alól. Az ukrán krízis elmérgesedése esetén meginduló menekültáradat pedig felmentést adhat a rendszer alól a kelet-európai tagállamoknak, így Magyarországnak is.

PORTFOLIO.HU 

 

hirdetés


A Welt Am Sonntag és a Frankfurter Allgemine Zeitung német lapok birtokába került az Európai Bizottság menekültügyi krízisterve, amely további 120 ezer Magyarországra, Olaszországba és Görögországba érkező menedékkérő kvóták szerinti befogadásáról szól. A rendszert a következő két évre vezetnék be, a legtöbb menekültet a németek (31 443) fogadnák be, a második legtöbbet a franciák (24 031), a harmadik legtöbbet a spanyolok (14 921), Málta pedig a legkevesebbet (133).

Sajnos a kiszivárgott információkból nem derül ki pontosan, hogy Magyarországnak mennyi menedékkérőt kellene befogadnia. Ugyanakkor az előző, szintén kvótákat tartalmazó (azóta elvetett) javaslatban még 1,57%-os kvótával számoltak nálunk, ennél most kisebbre számíthatunk. (Ez 120 ezer fő esetében 1884 fő lett volna).

A tervezet szerint a főleg szír, eritreai és afgán menekülteket fogadó országok fejenként6000 eurós (~1,9 millió forintos) pénzbeli segítséget kapnának. Mivel a magyar kormány és Szlovákia határozottan ellenzi a kvótarendszert, egy menekültügyi alapba történő hozzájárulás megfizetésével mentesülni lehet a menekültek befogadása alól.



Ugyanakkor azokat az elképzeléseket, hogy muszlimokat megkülönböztetetten nem fogadnak be, elvetették. A kelet-európai tagállamok az ukrán krízishelyzet eszkalálódása esetén felmentést kaphatnak a kvótarendszer alól, vagyis ha onnan is menekültek érkeznének az országokba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása