A közmédia csatornái igyekeznek újraéleszteni  a Szent Mihály ünnepet az Az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek! című projektben. 2013 óta javasolt feladat a közművelődési intézményeknek ezen őszi ünnep megrendezése.  

"A gazdasági év őszi fordulójára esett. Főként gazdasági élettel összefüggő hiedelmeket és szokásokat, időjárási megfigyeléseket fűztek hozzá. A gyergyói pásztorok pl. Szent Mihály napján tartották a farkasünnepet, hogy a csordát a hazatérés idejére megvédjék a farkasok kártételeitől. Az egykori prédikációk alapján Szent Mihály napjához, mint a többi ünnephez, bizonyos munkák tilalma is kapcsolódott. Göcsejben azt tartották, hogy annak, aki Szent Mihály napján mosott, kisebesedett a keze, aki pedig mángorolt, annak a háza felett egész éven dörögve pihentek a fellegek. A természet megfigyeléséből ered az a megállapítás, hogy Szent Mihály napja után a fű akkor sem nőne tovább, ha harapófogóval húznák. Az őszi vetésre az előtte levő vagy utána következő két hetet tartják a legalkalmasabbnak. Az ország sok vidékén a nyájak behajtásának, a pásztorok számadásának, fogadásának napja volt."

 

Szeptember 26. (szombat) 8.00

Szent Mihály-napi Sokadalom

a Bicske Szíve Parkban

Program:

Mihály-napi vásár

Gazdák tere: mezőgazdasági és régi kisgép-kiállítás

Népi játszóház és játékpark

Parasztolimpia

Kézműves foglalkozások, könyves játszóház

Falak nélküli könyvtár, Könyv csere-bere

Mesekuckó, Papírszínház

Kormorán koncert

A rendezvényt pásztortűz gyújtás zárja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása