Műrokon Zrt.

Címkék: vélemény iskola iskolák

2015.09.23. 11:45

 

Épül az energetikai korszerűsítés az iskolákon. Nagyszerű, hogy az Európai Unióhoz való tartozásunknak köszönhetően igényesebbé, környezetvédőbbé tehetjük középületeinket, ahol éppen a jövő generációja tanul. Egyébként is ez az igazi rezsicsökkentés, ami nem csak rizsa. 

Rossz hír, a város is mélyen hallgat róla, hogy kevesebb pénzt sikerült pályázati forrásból megszerezni erre a célra, így Bicske innen-onnan kénytelen a nagy kapkodásban összeszedni az önrészt.

Mi ennek az oka?

Valószínűleg az, hogy a 150 milliós - közbeszerzés kiírása nélküli áron - műszakilag kevésbé jó minőségű műszaki tartalom érhető el az épületek nyílászárói szigetelésénél is. Az EU forrásoknak van egy olyan tulajdonsága, hogy annál jobban támogatnak egy beruházást, minél inkább minőségibbek, minél igazibbak.  

150 millió forint a nagy iskolaépületeknél nem olyan sok pénz erre  a fejlesztésre. Nem sok pénz, nem olyan sok tartalom, mint ami lehetne, amilyennek lennie kellene. Éppen ezért jóval nagyobb önrészt követel az ügylet, mint mondjuk 250 milliós bekerülésnél követelne. Mert jobb lenne a minőségi tartalma, amit nagyobb támogatással díjazna a pályáztató.

Tény továbbá, hogy a Szent László Általános Iskola nem a város tulajdona és nem a KLIK működteti. Egyházi tulajdon, egyházi működtetés.

Új tantermeit és tornacsarnokát - nagy dolog! -, az egyház építette meg mint tulajdonos és fenntartó. Ugyanígy az egyház megtehette volna az energetikai korszerűsítés pályázati finanszírozását egyházi önerővel. Félreértés ne essék, kedves nekünk a Szent László Iskola. Sokan abban az épületben tanultunk meg írni és olvasni, sokunk gyerekei az egyházi általánosba járnak-jártak, a mi családunkból például ketten, egyikük úgy, hogy akkor még csak egyetlen osztály volt, a legelső első osztály. A Szent László Iskola megérdemli és jó iskola, de a többi és ráadásul bicskei tulajdonú iskola miért nem fejleszthető. 

Értem én, hogy kormányhatározat van mögötte, de helyi szinten is felelős döntés segített a kormányhatározat kialakításában. Ez nem biztos, de úgy tudjuk, hogy a Prohászkán a Szent László és a Csokonai iskolák főhomlokzatai be sem lesznek szigetelve éppen műemlékvédelmi okokból. Ha a lakásom minden ajtaját és ablakát becsomagolom, de a főhomlokzatot fedetlenül hagyom, akkor szintén hiába fűtök és szintén hiába csomagolom oldalról és oldalról 

Meg aztán ha műemlékvédelmi hivatkozással fejlesztünk, akkor miért maradt ki a projektből a Prelúdium Zeneiskola épülete, ami helyi védelmet élvez.

Káosz van. Ez az igazság.    

Igazságtalan és elgondolkodtató viszont az, ami ez esetben például a legkeményebb feladatot ellátó bicskei iskolával, a József Attilával történik. Oda nem építenek be szigetelt nyílászárókat? Nincs új terem, új csarnok?

Talán nincs eléggé a kirakatban, kedves kirakatpolitikusok? Talán nem jár oda annyi baráti, meghatározó család gyermeke? De hát mi keresztények vagyunk, nem? 

Ugyanez a fejlesztő figyelmesség a Prelúdiumot is megilletné vagy éppen a Vajdát. Tudtommal bicskei tulajdonban állnak, nem egyháziban, a KLIK tartja fenn őket, nem az egyház.

Az egykor új iskola állapotáról ott a rendőrség mellett és jövőképéről már mindent leírtunk a Bicskei Szó korábbi posztjában.  Ott igen sürgős feladatok várnak a városra. Tehát akkor tegyen a város gesztusokat másnak, ha a maga feladatait már tisztességgel ellátta.     

Nyilván abból indulnak ki, hogy mindegy, hiszen oda is bicskei gyerekek járnak. Igen, ez így van. De a Prelúdiumba, a Vajdába és a József Attilába is és a Csokonai Szent István úti épületébe is Bicske jövője jár tanulni.  Tulajdonos: Bicske városa. Ott tessék pörögnie a városnak, ne ott, ahol lenne az ügynek felelős gazdája.  Azt azonban itt a végén azért szögezzük le összegzésképpen: mindenképpen jó, hogy korszerűbbé teszik az iskolákat Bicskén. 

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása